Crypto

Lista kreditora FTX-a pokazuje avio-kompanije, dobrotvorne i tehnološke kompanije zatečene u kolapsu

Objavljena je potpuna lista povjerilaca kojima je bankrotirala mjenjačnica kriptovaluta FTX, otkrivajući bezbroj kompanija i državnih subjekata upletenih u njen kolaps.

Kasno 25. januara, advokati FTX-a podnijeli su matricu povjerilaca Stečajnom sudu Sjedinjenih Država za Distrikt Delaware. Ogroman dokument od 115 stranica opisuje imena njegovih povjerilaca po abecednom redu.

Lista otkriva široku globalnu mrežu kompanija iz avio-kompanija, hotela, dobrotvornih organizacija, banaka, firmi rizičnog kapitala, medijskih kuća i kripto kompanija, kao i američkih i međunarodnih vladinih agencija koje su dugovale novac zbog propale berze.

Imena skoro 9,7 miliona (9,693,985) FTX klijenata sa sredstvima zaglavljenim na berzi, međutim, redigovana su iz dokumenta.

Značajne kripto i Web3 kompanije koje duguju novac od strane FTX-a uključuju Coinbase, Galaxy Digital, Yuga Labs, Circle, Bittrex, Sky Mavis, Chainalysis, Messari i entitete Binancea.

Veliki tehnološki igrači Apple, Netflix, Amazon, Meta, Google, LinkedIn, Microsoft i Twitter također su uključeni kao kreditori. New York Times, Wall Street Journal i CoinDesk su među brojnim medijima.

Zvijezda “Shark Tank” Kevin O’Leary (desno) na slici sa osnivačem FTX-a Samom Bankman-Friedom. O’Leary je bivši glasnogovornik FTX-a, a produkcijska kuća u čijem je vlasništvu navedena je kao povjerilac. Slika: SALT NY

Navedene su porezne službe više američkih državnih agencija i federalne službe za prihode (IRS). Povjerioci su, između ostalih, i drugi državni subjekti u Japanu, Australiji i Hong Kongu.

FTX ne duguje samo velikim subjektima, već i naizgled manjim preduzećima, jer se na listi pojavljuju biznis za kontrolu štetočina sa sjedištem u Nassauu i vrtni centar.

Kao povjerilac pojavila se prethodna kompanija za odnose s javnošću, M Group. FTX je angažovao firmu da ih zastupa, ali kompaniju rekao je prestao je sa radom sa FTX-om nakon njegovog bankrota.

Prijava nije uključivala ono što svaki entitet duguje i uvrštavanje na listu ne znači da je imao trgovački račun kod FTX-a.

Povezano: Kripto advokati će biti traženi dok regulatorni pritisak dosegne tačku ključanja

Ranije podneske koje su FTX-ovi advokati dali u novembru 2022. nagađali su da bi razmjena mogla imati preko milion povjerilaca.

U objavi na Twitteru iz decembra 2022., prethodni zaposlenik FTX-a je detaljno opisao „moronično neefikasne“ luksuzne troškove poslovanja.

Neki subjekti na listi ukazuju na prethodne prevelike troškove kompanije, a na listi se nalaze Uber Eats i Doordash entiteti iz cijele Sjeverne Amerike i Australije, zajedno s Airbnb-om i nazivima više luksuznih hotela širom svijeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *