Crypto

Lideri prikupljanja sredstava Sjevernoamerikanci će ‘najvjerovatnije pisati pravila Metaverse’ – CoinShares

Iako je koncept metaverzuma još uvijek u nastajanju, Amerikanci su ti koji će najvjerovatnije napisati pravila u svemiru – budući da su oni lideri u smislu prikupljanja sredstava, sugerira nedavni izvještaj Maxa Shannona, analitičara digitalnih sredstava u kripto-investicionu i istraživačku firmu CoinShares.

Autor je otkrio da je, uprkos mladoj dobi sektora, veliki broj kompanija koje rade na razvoju metaverzuma nastao od 2021. godine, a većina se nalazi u Sjevernoj Americi.

Ovo je trenutno najaktivniji region kada je u pitanju formiranje novih kompanija fokusiranih na metaverzum. Preciznije, polovina cjelokupnog metaverzalnog poduzetništva sada je koncentrisana u Sjevernoj Americi, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su regioni poput Južne Amerike potpuno zaostali, uprkos tome što imaju više od 600 miliona stanovnika.

Nakon Sjeverne Amerike je Azijsko-pacifička regija sa 31% kompanija, te Evropska unija sa 14% metaverznih kompanija, rekla je Shannon.

Regioni Metaverse kompanija:

Posebno, Shannon je sugerirala da je regionalna aktivnost prikupljanja sredstava za start-up u sektoru prilično važna, tvrdeći da,

“Metaverzum će vjerovatno biti regionalno fragmentiran. Region koji ulaže najviše kapitala u start-upove koji stvaraju i pružaju iskustva unutar Metaverzuma će najvjerovatnije napisati pravila Metaverse.”

A što se tiče toga ko vodi u smislu prikupljanja sredstava – to su kompanije iz Sjeverne Amerike.

Ove kompanije imaju češće prilike za prikupljanje kapitala, rekao je Shannon, s tim da je broj rundi finansiranja 50% veći od Azijsko-pacifičkog regiona, koji je drugi na CoinSharesovoj listi.

Regionalno prikupljanje sredstava za Metaverse:

Osim toga, izvještaj je otkrio da je, iako je u stalnom porastu do 2020., popularnost metaverznih kompanija eksplodirala 2021. godine, sa rastom od 193% u odnosu na prethodnu godinu u tom trenutku.

Godina se poklopila sa gigantom društvenih medija Facebook rebrendiranje sebe kao Metadok izlaže vlastitu “viziju Metaverzuma”.

U zaključku, u izvještaju se navodi da, iako bi se moglo pokazati da metaverzum postane „mjenjač društva“, još uvijek je „izuzetno rano“ i ostaje uglavnom teorijski koncept.

„Trenutno većina proizvoda i usluga ima vrlo nisku upotrebu, a komercijalna održivost nije dokazana“, rekla je Shannon.

Međutim, na duži rok, stvari će se vjerovatno promijeniti, pri čemu će rast nekih metrika biti „ohrabrujući“, tvrdi Shannon, nastavljajući da kaže da,

“Vjerujemo da će se skepticizam i stavovi ljudi promijeniti kako se razotkrije njegov globalni značaj [and] da ono što Metaverz izgleda danas neće biti ništa slično onome što će Metaverz izgledati za 5, 10, 50 godina i dalje. ”

____


– Zbog toga način na koji opisujemo Metaverse čini razliku
– Big Tech udružuje ruke kako bi ‘podsticao’ stvaranje Metaverse standarda

– Zuckerberg se sprema za bitku s Appleom oko Metaverse dok regulator upozorava na Metino ‘Virtuelno carstvo’
– Meta Developing Metaverse Wallet kao gigant društvenih medija udvostručuje NFT

– Vlade, kompanije će morati da razviju standarde, pravila za Metaverse – Davos Panel
– Japanski grad će pokrenuti projekat Metaverse sa Behemothom industrije zabave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *