Crypto

Lideri kripto industrije ‘plaše se jakog SEC-a’ – Senator Warren

Senatorica Sjedinjenih Američkih Država i kripto skeptik Elizabeth Warren želi da Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) “udvostruči” svoje napore u provedbi kriptovaluta, ističući da je industrija kriptovaluta “uplašena” onoga što slijedi.

Warrenovi komentari došli su iz intervjua za American Economic Liberties Projects od 25. januara.

Senator je smatrao da je, otkako je Gensler položio zakletvu kao predsjedavajući SEC-a u aprilu 2021., Komisija “dobro počela” u rješavanju nekih problema koje su stvarali bivši čelnici SEC-a pod Trumpovom administracijom.

Senatorica Elizabeth Warren želi da Kongres rasporedi više ovlaštenja i resursa kako bi pomogao SEC-u u suzbijanju učesnika u industriji kriptovaluta. Izvor: Reuters.

Warren je tvrdio da je prethodna administracija SEC-a “u suštini dala zeleno svjetlo” za otvaranje tržišta kriptovaluta “punog neželjenih tokena, neregistriranih vrijednosnih papira, povlačenja tepiha, ponzi šema, pumpanja i deponija, pranja novca i izbjegavanja sankcija”.

Ali to se sada čisti pod Genslerovim vodstvom, kojeg su lideri industrije uplašeni, rekao je Warren:

“Čini se da se Komisija još uvijek pojačava. Zato se industrija plaši jakog SEC-a i zato svake godine troši milione dolara na lobiranje kako bi izbjegla nadzor SEC-a.”

Senator kripto skeptik također je uperio prst u kompanije za kriptovalute, promotore poznatih ličnosti i unutarnje trgovce koji su navodno obmanuli ili prevarili maloprodajne investitore.

Ali Warren se tu nije zaustavio.

Predstavnik Massachusettsa rekao je da SEC mora “iskoristiti punu snagu svojih regulatornih ovlasti” kako bi “vladao prijevarama nanesenim američkim potrošačima”.

“SEC bi trebao udvostručiti i koristiti svoje alate za provođenje pravila, a tamo gdje DIK-u treba više policajaca, onda Kongres treba pojačati resurse i nova ovlaštenja koja su potrebna kako bi se osiguralo da SEC može obaviti svoj posao u punoj snazi ​​u svakom kutku kripto tržišta.”

Senator je također pozvao američke regulatore u bankarskom i ekološkom sektoru da nametnu više mjera odgovornosti protiv nekih većih igrača u industriji kriptovaluta.

„Komisija je bila glasna i jasna da kriptovalute ne dobijaju dozvolu za dugoročne zakone o bezbednosti koji štite investitore i osiguravaju integritet naših finansijskih tržišta“, dodala je ona.

Povezano: Kongres bi možda mogao biti ‘neupravljiv’, ali SAD bi mogle vidjeti kripto zakone 2023. godine

Međutim, izgleda da nisu svi američki senatori postavili Genslerovu SEC na isti pijedestal.

Njujorški senator Ritchie Torres zatražio je 6. decembra od Ureda za odgovornost američke vlade da sprovede istragu o propustu SEC-a da ispita i razotkrije navodnu prevaru FTX-a mjesecima prije kolapsa berze kriptovaluta:

“Ne može se imati na oba načina, potvrđujući autoritet uz izbjegavanje odgovornosti.”

Ubrzo nakon 10. decembra, senator iz Minnesote Tom Emmer osudio je SEC i Genslera zbog njegovih pogrešnih „prikupljanja kripto informacija“ nakon pada FTX-a i da bi trebao Kongresu objasniti cijenu svojih „regulatornih neuspjeha“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *