Crypto

Lažna uzbuna: DOJ nije klasifikovao MNVO kao robu

Avraham Eisenberg je uhapšen u Portoriku 26. decembra zbog optužbi za prevaru i manipulaciju robom u vezi sa eksploatacijom od 110 miliona dolara decentralizovane berze Mango Markets. Ajzenberg se samoidentificirao kao akter koji stoji iza onoga što je nazvao “veoma profitabilnom trgovinskom strategijom” i insistirao je da je poduzeo “legalne radnje na otvorenom tržištu, koristeći protokol kako je osmišljen”.

Ajzenbergovo hapšenje je predvidljivo osvijetlilo kripto Twitter, a neki posmatrači su posebno obratili pažnju na činjenicu da su optužbe za prijevaru bile podignute u slučaju koji uključuje kripto novčić:

“AVRAHAM EISENBERG, okrivljeni, hotimično i svjesno, direktno i indirektno, koristio je i angažovao, i pokušao da koristi i koristi, u vezi sa zamjenom, ugovor o prodaji robe u međudržavnoj i vanjskoj trgovini.”

Eisenberg je manipulirao cijenom MNGO kovanice berze u odnosu na USDC (USDC) stabilni coin, a zatim je uzeo kredite uz svoj kolateral. Zbog toga je Eisenberg optužen za robnu prijevaru. U optužbama protiv Eisenberga, specijalna agencija američkog Federalnog istražnog biroa Brandon Racz napisala je:

“Razumijem da su virtuelne valute, kao što je USDC, ‘roba’ prema Zakonu o robnoj razmjeni.”

Agentovo razumijevanje da su stabilni kovani roba samo je djelimično potkrijepljeno vladinom politikom, iako se kao presedan navodi slučaj McDonnell koji je procesuirala američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC). Tvrdnja da je USDC roba nije toliko kontroverzna kao tvrdnja istog za MNGO, ali je možda bila svjestan izbor.

Činilo se da je pravna strategija iza izbora DOJ-a na Zakon o robnoj razmjeni (CEA) za krivično gonjenje slučaja bila zasnovana na ekspeditivnosti. Kao prvo, CEA se direktno bavi manipulacijom cijenama.

Povezano: Hakeri su kopirali metode napadača Mango Markets da iskoriste Lodestar — CertiK

Osim toga, CFTC se često smatra mekšim pristupom kripto regulaciji od SEC-a, iako je ta percepcija sporna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *