Crypto

Kupci spajanja Ethereum-a pretvaraju se u prodavce jer nadogradnja bez problema zabrinjava

Cijena Ethereuma je pala za 1% u posljednjih sat vremena i za isti postotak u proteklom danu, a sada završeno spajanje nije uspjelo pokrenuti bikovsko tržište kao što su neki očekivali.

ETH je porastao na čak 2.000 dolara sredinom augusta jer su investitori postali uzbuđeni zbog toga što druga najveća kriptovaluta postaje deflaciona – ali osim mini-ralija na 1.780 dolara tokom vikenda, cijena je bila razočaravajuća.

Nažalost po Ethereum i njegove vlasnike, spajanje se dogodilo nakon još jednog pada na globalnim berzama i tržištu kriptovaluta. Još jednom, uzrok ovog pada bilo je objavljivanje razočaravajućih podataka o inflaciji za Sjedinjene Države, što je signaliziralo da će Federalne rezerve još jednom povećati kamatne stope.

Međutim, ako pristalice Ethereuma vjeruju, samo je pitanje vremena kada će prelazak na proof-of-stake donijeti dividende za vlasnike ETH-a. Jer sa padom dnevnog izdavanja, kao i povećanjem uloga i spaljivanja tokena, zalihe ETH-a će na kraju biti stisnute do te mjere da guraju svoju cijenu.

Nema Bull Rally-a za Ethereumov dan spajanja

Prije spajanja, ETH je uživao u boljoj cijeni od BTC-a, uglavnom zato što su investitori skočili na njega u nadi da će vidjeti velike dobitke nakon prelaska na Proof-of-Stake (PoS).

Na primjer, podaci CoinMarketCap otkrivaju da je cijena Ethereuma porasla za 18% u posljednjih 60 dana i za 45% u posljednjih 90, za razliku od -5% i -4% za BTC (u istim vremenskim okvirima). Ovakva povećanja se vjerovatno mogu objasniti tržišnim ‘cijenom’ u spajanju, što implicira da su se očekivani kratkoročni dobici od prelaska na PoS dogodili nešto prije danas.

Zaista, današnji dan će vjerovatno biti razočaravajući za svakoga ko je kupio ETH tokom vikenda, nadajući se da će porasti na 2.000 dolara ili više. Umjesto toga, pao je na 1.592 dolara u trenutku pisanja, što predstavlja pad od 10,5% u odnosu na sedmodnevni maksimum od 1.780 dolara (postavljenog u nedjelju).

Za mnoge posmatrače, ovaj pad čini spajanje paradigmatskim primjerom događaja ‘kupi glasine, prodaj vijesti’. Drugim riječima, trgovci željni brzih dobitaka trebali su malo prije skočiti na vagon.

Kao što gornji tvit tvrdi, nedostatak odskoka na dan spajanja ne bi trebao biti iznenađujući. Da, Ethereum je danas smanjio potrošnju energije za 99%, ali u smislu poboljšanja performansi, usvajanja ili opskrbe, ništa se zapravo nije promijenilo u odnosu na jučer.

A kada se tome doda činjenica da je, recimo, Dow Jones u utorak imao najgori dan od jula 2020. (gubivši 1.200 poena) zbog podataka o inflaciji, teško da je šok da trgovci i investitori trenutno ne preplavljuju ETH .

Igranje duge igre

To znači da bi ozbiljni trgovci zaista trebali naučiti malo strpljenja i dugoročno investirati u ETH. Jer, prema projekcijama, ponuda ETH-a u odnosu na njegovu potražnju će tokom vremena značajno pasti.

Na primjer, kraj nagrada za rudarenje će sam po sebi rezultirati padom od 90% u izdavanju novih ETH. U kombinaciji s povećanjem uloženog ETH-a (koji će ostati zaključan u doglednoj budućnosti) i spaljivanjem tokena nadogradnje EIP-1559 od prošle godine, tržište bi moglo vidjeti da ETH postaje deflaciona prije ili kasnije.

Takođe je važno napomenuti da je, čak i prije spajanja, Ethereum bio daleko najveći blockchain prvog sloja u smislu ukupne zaključane vrijednosti. Kada počne graditi na temeljima postavljenim spajanjem uvođenjem poboljšanja skaliranja, on će vjerovatno postati još veći, jer povećanje efikasnosti privlači više usvajanja.

Zauzvrat, to će rezultirati većom potražnjom za ETH i sve većom cijenom. Samo nemojte očekivati ​​da će se to dogoditi odjednom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.