Crypto

Krvavo kupanje kripto tržišta dovodi do likvidacije od 432 miliona dolara

Previranja na tržištu kriptovaluta ušla su u treću sedmicu septembra, jer je većina kriptovaluta započela sedmicu u medvjedastom trendu. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta ponovo je pala ispod 1 bilion dolara, a nekoliko kriptovaluta zabilježilo je dvocifreni pad u posljednja 24 sata.

Neprekidna previranja koja su u toku dovela su do skoro pola milijarde likvidacija za trgovce kriptovalutama u protekla 24 sata. Podaci iz Coinglass-a ističu da je likvidirano 130.087 trgovaca ukupne vrijednosti likvidacije od 431,51 milion dolara. Trgovci s polugom Bitcoin (BTC) izgubili su 44,5 miliona dolara, a slijede ih trgovci Ether (ETH) sa ukupnom likvidacijom od 8,39 miliona dolara.

Dugi trgovci su napravili značajan deo gubitaka na većini berzi sa prosečnom razlikom između iznosa dugih i kratkih likvidacija 10X.

Likvidacije na različitim berzama Izvor: Coinglass

Trenutna previranja na tržištu pripisuju se nekoliko makroekonomskih faktora, uključujući nedavno objavljene podatke o indeksu potrošačkih cijena (CPI) objavljene 13. septembra koji su pokazali da se inflacija tek treba smiriti. Cijena BTC-a je pala za skoro 1.000 dolara u roku od nekoliko minuta nakon objavljivanja podataka o CPI-u. Od tada, tržište je pokazalo određenu volju za povećanjem tokom vikenda, ali je ranije u ponedjeljak doživjelo još jedno krvoproliće.

Očekuje se da će nakon viših podataka o CPI-u uslijediti povećanje stope Fed-a na predstojećem sastanku zakazanom za 21. septembar. Tržišni stručnjaci predviđaju da bi povećanje stope moglo biti najveće u posljednjih 40 godina kao mjera za kontrolu rastuće inflacije.

Prema CME FedWatch Toolu, tržište je sada u potpunosti utvrdilo cijenu u minimalnom povećanju stope Fed fondova od 75 baznih poena i ne odbacuje šanse od 100 baznih poena. Povećanje od 100 poena bila bi prva takva akcija Fed-a od ranih 1980-ih.

Povezano: Evo zašto bi povećanje stope Fed-a od 0,75% moglo biti bikovsko za Bitcoin i altcoine

Nedavno završeno spajanje Ethereum-a mnogi su takođe okrivili kao “kupi glasine, prodaj vijesti” događaj, gdje je cijena Ethera (ETH) porasla čak 2.000 dolara uoči spajanja, ali je sada pala na 1.300 dolara post Merge.

S obzirom da su berza i kripto tržišta uvidjela sličan medvjeđi trend, popularni trgovac Clark je brzo ukazao na sličnosti trenutnih tržišnih uvjeta s onima iz 1970-ih.

U svom tvitu, Clark je napomenuo da bi tržište moglo ponovo postati bikovsko krajem godine u mjesecu novembru i decembru. Tako bi kripto tržište moglo doživjeti još jedan bikovski rast u tandemu s berzom krajem 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.