Crypto

Kripto zajmodavac Vauld odobrio je tromjesečnu zaštitu od kreditora

Platforma za kripto pozajmljivanje Vauld dobila je kratak period odgode od kreditora nakon što joj je Visoki sud u Singapuru u ponedjeljak dao tromjesečni moratorijum.

Sudija Aedit Abdulah je navodno odbio njegov prvobitni zahtjev Vauldove matične kompanije Defi Payment Limited za šestomjesečni moratorijum 1. avgusta, navodeći zabrinutost da duži moratorijum “neće dobiti adekvatan nadzor i praćenje”, prema izvještaju Bloomberga.

Prema moratorijumu, Defi Payments bi bio zaštićen od rješenja o okončanju poslovanja, imenovanja stečajnog upravnika ili upravnika i bilo kakvog pravnog postupka koji bi mogao biti usmjeren prema kompaniji, uključujući sve koji bi mogli pokrenuti njenih 147.000 povjerilaca.

Vauld je u ponedjeljak na svojoj ažuriranoj web stranici FAQ tvrdio da će moratorijum pružiti prostor za disanje neophodan za izradu plana restrukturiranja poslovanja i pružanje boljeg ishoda za njegove vjerovnike.

“Moratorijum je važan postupak da se kompaniji obezbedi prostor za disanje neophodan da formuliše i pažljivo razmotri svoje opcije.”

Vauld je napomenuo da bi bez moratorijuma bilo “vrlo vjerovatno” da bi povjerioci dobili samo djelić vrijednosti svog računa.

Dok novi nalog za zaštitu ističe 7. novembra, sudija Abdulah kaže da će odobriti produženje ako Vauld bude transparentan u pogledu njihovog napretka u otplati kreditora.

Kripto platforma je također dobila dvije sedmice da formira odbor povjerilaca i pruži pojedinosti o novčanim tokovima i procjeni imovine kreditorima.

Ispitivanje mogućnosti minimalnog povlačenja za njihove preostale kupce također je preporučio sudija višeg suda.

Plan restrukturiranja

Vauld je prošlog mjeseca zaustavio povlačenje kupaca za svojih 800.000 klijenata, navodeći kao razlog nepovoljne tržišne uslove i neviđenih 200 miliona dolara povlačenja za manje od dvije sedmice.

Pod zaštitom moratorija, Vauld se nada da će formulisati prijedlog restrukturiranja i istražiti opcije za oživljavanje poslovanja.

Kompanija planira vjerovnicima predstaviti prijedlog restrukturiranja u obliku detaljnog obrazloženja u kojem se navodi procjena naplate i planova otplate koji će biti stavljeni na raspolaganje vjerovnicima.

Na kraju, Defi Payments planira sazvati skupštinu povjerilaca i održati glasanje o tome da li da odobri bilo kakvo moguće restrukturiranje; međutim, još uvijek nema određenog datuma.

Nexo ponuda za kupovinu

Dana 5. jula, suosnivač Vaulda Darshan Bathija najavio je da Twitter da je kripto zajmodavac Nexo potpisao indikativne uslove, s namjerom da eventualno kupi Vauld i njegovu imovinu.

“Završetak ove transakcije čeka due diligence — na čemu oba tima rade dok razgovaramo. Vauld je nastojao da isporuči dugoročnu vrijednost svim klijentima, i vjerujemo da će dolazak pod Nexo kišobran značajno pomoći da se to postigne.”

Tabela sa rokovima daje Nexo-u ekskluzivni period istraživanja od 60 dana za provođenje dužne pažnje o operacijama Vaulda prije nego što se obaveže na kupovinu.

Ako nalog zaštite istekne prije kraja perioda istraživanja, Vauld tvrdi na njihovoj web stranici FAQ da bi to moglo poremetiti dogovor.

Nakon isteka perioda od 60 dana, Vauld će biti slobodan da vodi pregovore sa drugim mogućim investitorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *