Crypto

Kripto zajmodavac Matrixport traži 100 miliona dolara sredstava uprkos krizi kreditiranja

Matrixport, firma za kriptovalute koju je osnovao suosnivač Bitmaina Wu Jihan, u procesu je prikupljanja sredstava od 100 miliona dolara uprkos tekućoj krizi kripto tržišta.

Vodeći investitori su već uložili 50 miliona dolara za novi krug finansiranja Matrixporta uz procjenu od 1,5 milijardi dolara, izvijestio je Bloomberg 25. novembra. Dogovor tek treba biti finaliziran jer Matrixport još uvijek traži investitore za drugu polovinu kruga.

Prema navodima kompanije, novi krug je dio uobičajenog programa finansiranja Matrixporta. „Matrixport rutinski sarađuje sa ključnim zainteresovanim stranama kao deo svog normalnog toka poslovanja, uključujući investitore koji žele da učestvuju i omoguće našu viziju kao dobavljača finansijskih usluga digitalne imovine“, rekao je šef za odnose s javnošću kompanije Ross Gan.

Novo finansiranje Matrixporta dolazi godinu dana nakon što je kompanija sprovela rundu finansiranja Serije C od 100 miliona dolara koja je sprovedena u avgustu 2021. godine, čime je postala jednorog sa procenom od milijardu dolara.

Prikupljanje sredstava vodile su velike globalne kompanije rizičnog kapitala, uključujući DST Global, C Ventures i K3 Ventures. Ostali suradnici u krugu uključivali su velike industrijske investitore kao što su Tiger Global, Qiming Venture Partners, CE Innovation Capital i A&T Capital, uz postojeće investitore kao što su Polychain, Dragonfly Capital, Lightspeed, IDG Capital i drugi.

Prema Bloombergovim podacima, Matrixport obavlja transakcije od 5 milijardi dolara svakog mjeseca i ima desetine milijardi dolara imovine pod upravljanjem i starateljstvom. Firma navodno zapošljava blizu 300 ljudi.

Osnovan u februaru 2019., Matrixport je jedan od najvećih zajmodavaca kriptovaluta u Aziji, koji nudi širok spektar kripto usluga, uključujući trgovanje i skrbništvo. Kompanija također nudi kriptovalute i stabilcoin zajmove, kao i nulte cijene zajmove sa kamatnom stopom od 0% i zaštitu od likvidacije.

Matrixport je jedna od rijetkih platformi za kriptovalute na koje se čini da nije utjecala tekuća kriza kreditiranja kriptovaluta. Kao što je ranije izvijestio Cointelegraph, neke od najvećih platformi za kriptovalute, uključujući Celsius i BlockFi, suočile su se s velikim problemima ove godine zbog tekućeg medvjeđeg tržišta i povezane krize pozajmljivanja kriptovalutama.

Povezano: Kripto zajmodavac Hodlnaut navodno se suočava sa policijskom istragom u Singapuru

Wuova kripto kompanija je također rekla da nije previše pogođena tekućom zarazom FTX-a, izvještavajući o nekoliko problema zbog pada kripto berze Sama Bankman-Frieda. 11. novembra, Matrixport prijavljen da je 79 njegovih korisnika pretrpjelo gubitke nakon FTX problema, dodajući da su pogođeni proizvodi uključivali BTC proizvode sa fiksnim prihodom i Victoria BTC Fund proizvode.

„Moramo naglasiti da su Matrixportovi proizvodi podložni strogoj segregaciji jedni od drugih, tako da jedan pogođeni proizvod neće uticati na ostale proizvode jer su osnovna sredstva i tok sredstava odvojeni“, navela je firma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.