Crypto

Kripto zajmodavac Hodlnaut navodno se suočava sa policijskom istragom u Singapuru

Kripto zajmodavac Hodlnaut sa sjedištem u Singapuru navodno se suočava s policijskom istragom zbog navodnih krivičnih djela varanja i prijevare.

Prema izvještajima objavljenim u lokalnim medijima, policijski odjel za komercijalne poslove pokrenuo je istragu o osnivačima berze na osnovu više pritužbi na platformu u periodu od avgusta do novembra 2022.

Singapurska policija je istakla da se većina pritužbi vrti oko lažnih predstavljanja i dezinformacija u vezi sa izloženošću kompanije određenom digitalnom tokenu. Policija je također savjetovala investitore pogođene krizom u Hodlnautu da podnesu žalbu na mreži i dostave provjerljive dokumente o historiji svojih transakcija na platformi.

Ni singapurska policija ni Hodlnaut nisu odmah odgovorili na zahtjeve Cointelegrapha za komentar.

Prvi znaci problema za kripto zajmodavca pojavili su se 8. avgusta kada je obustavio povlačenja na platformi navodeći krizu likvidnosti. Obustava povlačenja uslijedila je samo nekoliko mjeseci nakon zloglasne kripto zaraze u drugom tromjesečju uzrokovane implozijom ekosistema Terra.

U to vrijeme, platforma je tvrdila da nisu bili izloženi sada nepostojećem algoritamskom stabilnom koinu Terra koji se sada zove TerraUSD Classic (USTC). Međutim, podaci na lancu su u suprotnosti s tvrdnjama kripto zajmodavaca i sugeriraju da drže najmanje 150 miliona dolara u USTC-u.

Podaci na lancu kasnije su potvrđeni sudskim izvještajem u oktobru. U izvještaju se navodi da je kripto zajmodavac izgubio skoro 190 miliona dolara zbog kolapsa Terre i da je kasnije izbrisao hiljade dokumenata vezanih za njihova ulaganja kako bi sakrio svoju izloženost.

Povezano: Kripto zajmodavac Hodlnaut traži sudsku upravu kako bi izbjegao prisilnu likvidaciju

Hodlnaut je uspio da zadrži svoju izloženost USTC-u u tajnosti skoro tri mjeseca nakon kolapsa ekosistema Terra, ali je na kraju postao žrtvom krize likvidnosti primoravši ga da traži sudsku upravu prema kojoj je sud imenovao novog privremenog izvršnog direktora za kompaniju. Tri mjeseca kasnije, njegovi direktori se sada suočavaju s policijskom istragom zbog držanja korisnika u mraku.

U avgustu je kripto zajmodavac rekao da radi na planu restrukturiranja u nadi da će uskoro nastaviti sa radom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.