Crypto

Kripto za vanjsku trgovinu: Šta znamo o novoj strategiji Irana

S obzirom da je Ministarstvo trgovine službeno odobrilo korištenje kriptovaluta za vanjsku trgovinu, Iran će postati prvi u svijetu koji je usvojio kriptovalute.

Očigledan problem s vijestima je da inovativna politika zemlje očigledno ima za cilj zaobići finansijske sankcije koje su godinama ometale njeno učešće u globalnoj ekonomiji.

Ove okolnosti postavljaju ambivalentan ton iranskom eksperimentu — dok bi za neke to moglo dokazati emancipirajuću sposobnost kriptovaluta da izbjegne previše stvarnu hegemoniju političke volje Sjedinjenih Država i međunarodnih finansijskih institucija koje je provode, tvrdokorni kripto skeptici bi mogli dobiti dokaz potrebna su im proročanstva o decentralizovanoj digitalnoj imovini kao oružju izbora za narušavanje krhkog globalnog poretka.

Ostavljajući po strani etičke debate, i dalje je znatiželjno znati kako će tačno ova strategija funkcionirati, kakav će utjecaj imati na iranske trgovinske partnere i koje će izazove izvući od neprijateljskih tijela za sprovođenje.

Put do usvajanja

Prva javna objava o sistemu trgovanja koji omogućava lokalnim preduzećima da izmiruju prekogranična plaćanja koristeći kriptovalute u Iranu stigla je u januaru 2022. U to vrijeme, zamjenik ministra industrije, rudarstva i trgovine Irana, Alireza Peyman-Pak, govorio je o „novim mogućnosti” za uvoznike i izvoznike u takvom sistemu, proizvod zajedničkog delovanja Centralne banke Irana i Ministarstva trgovine trebalo bi da obezbedi:

“Svi ekonomski akteri mogu koristiti ove kriptovalute. Trgovac uzima rublju, rupiju, dolar ili euro, koje može koristiti za dobivanje kriptovaluta poput Bitcoina, što je oblik kredita i može ga proslijediti prodavcu ili uvozniku. […] Budući da se tržište kriptovaluta radi na kredit, naši ekonomski akteri ga mogu lako koristiti i široko koristiti.”

U avgustu je Peyman-Pak otkrio da je Iran postavio svoju prvu narudžbu za uvoz koristeći kriptovalute. Bez ikakvih detalja o korištenoj kriptovaluti ili uključenoj uvezenoj robi, zvaničnik je tvrdio da narudžba od 10 miliona dolara predstavlja prvu od mnogih međunarodnih transakcija koje su namirene kriptovalutama, s planovima da se to poveća tokom septembra.

Dana 30. avgusta, ministar trgovine Reza Fatemi Amin potvrdio je da su odobreni detaljni propisi koji navode upotrebu kriptovaluta za trgovinu. Iako se cijeli tekst još uvijek ne može dobiti na internetu, lokalne kompanije bi trebale moći da uvoze vozila u Iran i niz različite uvezene robe koristeći kriptovalute umjesto američkih dolara ili eura.

Nedavno: korelacija Crypto-a sa mainstream finansijama mogla bi uskoro donijeti još više krvarenja

U međuvremenu, lokalna poslovna zajednica izrazila je zabrinutost zbog mogućeg dizajna politike. Šef iranske grupe uvoznika i predstavnici stranih kompanija, Alireza Managhebi, naglasio je da treba pripremiti stabilne propise i infrastrukturu kako bi se mogle uspješno koristiti kriptovalute za uvoz. On je također moguća prijetnja da nova isplata dovede do pojave poslovnih grupa koje traže rentu.

Kako bi to funkcioniralo?

U razgovoru za Cointelegraph, Babak Behboudi, suosnivač platforme za trgovinu digitalnom imovinom SynchroBit Hybrid Exchange, rekao je da iako je zvanična politika odobrena tek posljednjih godina, iranska vlada i korporacije koriste kripto kao način plaćanja već nekoliko godina sad.

Ali, postoji niz razloga zašto je vlada odlučila da prizna takve prakse na nacionalnom nivou, kao što su razočaranje iranskih pregovarača u postizanju win-win sporazuma sa Zapadom o nuklearnom sporazumu, frustracija ekonomije i hiperinflacija na domaćem tržištu.

Pojava kineskog digitalnog juana i geopolitički sukob Rusije i Ukrajine također uvelike utiču na takvu odluku, dodao je Behboudi.

Ostaje pitanje efikasnosti nove strategije. Gotovo svaki potencijalni strani partner suočit će se s poteškoćama u obavljanju poslova s ​​kriptovalutama, jer, za razliku od Irana, većina zemalja nema pravni okvir za korištenje kriptovaluta kao korporativnog načina plaćanja ili, u najgorem slučaju, to direktno zabranjuje. Pseudonimna priroda Bitcoina (BTC) i drugih mainstream kriptovaluta ne ostavlja moguće partnere previše sigurnim u njihovu nevidljivost od američke finansijske provedbe.

To stranim kompanijama ostavlja dvije moguće opcije, smatra Behboudi. Mogli bi koristiti ili posredovanje proxy kompanija u kripto-prijateljskim jurisdikcijama za pretvaranje kriptovalute u fiat ili koristiti usluge kompanija iz trećih zemalja koje obavljaju trgovinu s Iranom, kao što su Rusija, Turska, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge.

Christian Contardo, odvjetnik za globalnu trgovinu i nacionalnu sigurnost u advokatskoj kancelariji Lowenstein Sandler LLP, smatra da je opseg potencijalnih partnera Irana prilično ograničen. Lakoća kripto transakcija može olakšati legitimnu trgovinu, posebno u regijama u kojima tradicionalno bankarstvo može biti nepraktično ili nepouzdano. Ali, zbog uključenih regulatornih režima, malo je vjerovatno da bi veliki legitimni komercijalni subjekti obavljali transakcije u kripto s iranskim partnerima “osim ako ne žele da sakriju svoju umiješanost u transakciju”, dodaje on.

Saveznici i izvršitelji

Do ovog trenutka, izvještaji o zaobilaženju sankcija kriptovalutom u Iranu bili su prilično rijetki. Iako Binance nije dobio nikakve optužbe nakon što su novinari tvrdili da Binance opslužuje iranske kupce, još jedna velika kripto berza, Kraken, našla se pod istragom Ureda za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija 2019. godine iz istih razloga. Najmanje jedna osoba trenutno je navodno poslala više od 10 miliona dolara u bitkoinima sa američke kripto berze na berzu u zemlji pod sankcijama.

Nedavno: Bum i pad: Kako se Defi protokoli nose sa medvjeđim tržištem?

Contardo je siguran da će izvršitelji, posebno Sjedinjene Države, pojačati kontrolu nad transakcijama povezanim sa zemljama poput Irana. I iako je u praksi gotovo nemoguće pratiti sve velike transakcije, oni i dalje imaju sve alate koji su im potrebni:

“Agencije za provođenje, pa čak i komercijalne istražne službe imaju više izvora informacija za identifikaciju strana uključenih u transakciju. Jednom kada se te informacije objedine i stranke identifikuju, dokazi u knjizi predstavljaju jak slučaj izvršenja.”

S obzirom na nedavne najave ruskih zvaničnika, koji također aktivno istražuju potencijal korištenja kriptovaluta za prekogranična plaćanja, iranska strategija mogla bi pokrenuti digitalizaciju paralelnog tržišta, koje bi uključivalo zemlje pod sankcijama i nacije koje su spremne trgovati s njima. . Behboudi ovu mogućnost povezuje sa daljim razvojem digitalnih valuta centralne banke (CBDC):

„Porast CBDC-a, kao što su digitalni juan, rublja, rijal i lira, može minimizirati rizike ako ove zemlje mogu upravljati svojim transakcijama putem bilateralnih i multilateralnih sporazuma, omogućavajući preduzećima da se bave jedni drugima koristeći svoje CBDC-ove.”

Stoga se, na neki način, iranska inovativna strategija usvajanja kriptovalute kao prekogranične metode ne mijenja mnogo – osim ako se ne dozvoli korištenje decentraliziranih valuta kao metoda plaćanja za privatne kompanije – ova rupa bi privukla ograničenu listu nacija koje nisu zazirale od trgovine sa Iranom ranije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.