Crypto

Kripto tržišta su porasla i raspoloženje se poboljšalo, ali maloprodaja tek treba da FOMO

Formiranje rastućeg trokuta dovelo je ukupnu kapitalizaciju kripto tržišta do nivoa od 1,2 triliona dolara. Problem sa ovom sedmonedeljnom postavkom je smanjena volatilnost, koja bi mogla potrajati do kraja avgusta. Odatle, obrazac se može prekinuti na bilo koji način, ali podaci o Tetheru i fjučers tržištima pokazuju da bikovi nemaju dovoljno uvjerenja da katalizuju proboj nagore.

Ukupna kripto tržišna kapitalizacija, milijarde USD. Izvor: TradingView

Investitori oprezno iščekuju dalje makroekonomske podatke o stanju ekonomije, jer Federalne rezerve Sjedinjenih Država (FED) podižu kamatne stope i stavljaju na čekanje svoj program kupovine imovine. Ujedinjeno Kraljevstvo je 12. avgusta zabilježilo smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,1% u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, inflacija u Velikoj Britaniji je u julu dostigla 9,4%, što je najveća cifra u poslednjih 40 godina.

Kinesko tržište nekretnina natjeralo je kreditnu agenciju Fitch Ratings da 7. augusta izda “poseban izvještaj” kako bi kvantifikovao uticaj produžene nevolje na potencijalno slabiju ekonomiju u Kini. Analitičari očekuju da će najviše patiti upravljanje imovinom i manje građevinske kompanije i kompanije za proizvodnju čelika.

Ukratko, investitori u rizična sredstva sa nestrpljenjem čekaju da Federalne rezerve i Centralne banke širom svijeta signaliziraju da se politika pooštravanja bliži kraju. S druge strane, ekspanzivne politike su povoljnije za oskudnu imovinu, uključujući kriptovalute.

Osjećaj se poboljšava na neutralan nakon 4 mjeseca

Stav prema smanjenju rizika uzrokovan povećanim kamatnim stopama ulijevao je medvjeđe raspoloženje investitorima u kriptovalute od sredine aprila. Kao rezultat toga, trgovci nisu bili voljni da se alociraju na nestabilnu imovinu i potražili su sklonište u američkim trezorima, iako njihovi prinosi ne kompenziraju inflaciju.

Indeks kripto straha i pohlepe. Izvor: alternativa.me

Indeks straha i pohlepe je 19. juna dostigao 6/100, blizu najnižeg ikad očitavanja za ovaj merač raspoloženja zasnovan na podacima. Međutim, investitori su se udaljili od očitavanja “ekstremnog straha” tokom avgusta jer je indikator držao nivo 30/100. Dana 11. augusta, metrika je konačno ušla u “neutralno” područje nakon četiri mjeseca dugog medvjeđeg trenda.

Ispod su pobjednici i gubitnici u proteklih sedam dana dok je ukupna kripto kapitalizacija porasla 2,8% na 1,13 triliona dolara. Dok je Bitcoin (BTC) ostvario rast od samo 2%, nekolicina altcoina srednjeg kapitala skočila je 13% ili više u tom periodu.

Sedmični dobitnici i gubitnici među 80 najboljih kovanica. Izvor: Nomics

Celsius (CEL) je skočio 97,6% nakon što je Reuters objavio da je Ripple Labs pokazao interes za preuzimanje Celsius Network-a i njegove imovine koja je trenutno pod stečajem.

Chainlink (LINK) je ojačao 17% nakon što je 8. avgusta objavio da više neće podržavati nadolazeće Ethereum proof-of-work (PoW) viljuške koje se javljaju tokom spajanja.

Avalanche (AVAX) je ojačao 14,6% nakon što je 8. avgusta uvršten za trgovanje na Robinhoodu.

Curve DAO (CRV) je izgubio 6% nakon što je server imena za web stranicu Curve.Fi kompromitovan 9. avgusta. Tim je brzo riješio problem, ali je front-end hak uzrokovao neke gubitke korisnika.

Tržište je možda ojačalo, ali trgovci na malo su neutralni

OKX Tether (USDT) premium je dobar pokazatelj potražnje maloprodajnih kripto trgovaca u Kini. Njime se mjeri razlika između kineske peer-to-peer (P2P) trgovine i američkog dolara.

Prekomjerna potražnja za kupovinom ima tendenciju da pritisne indikator iznad fer vrijednosti na 100%, a tokom medvjeđih tržišta Tetherova tržišna ponuda je preplavljena i uzrokuje popust od 4% ili više.

Tether (USDT) peer-to-peer u odnosu na USD/CNY. Izvor: OKX

Dana 8. avgusta, cijena Tethera na azijskim peer-to-peer tržištima ušla je u sniženje od 2%, signalizirajući umjeren pritisak na maloprodaju. Što je još važnije, metrika se nije poboljšala dok je ukupna kripto kapitalizacija porasla za 9% u 10 dana, što ukazuje na slabu potražnju maloprodajnih investitora.

Da bi isključili eksternalije specifične za Tether instrument, trgovci moraju analizirati i tržišta fjučersa. Vječni ugovori, također poznati kao inverzni swapovi, imaju ugrađenu stopu koja se obično naplaćuje svakih osam sati. Berze koriste ovu naknadu kako bi izbjegle neravnotežu rizika valute.

Pozitivna stopa finansiranja ukazuje na to da dugovi (kupci) traže više poluge. Međutim, suprotna situacija se dešava kada šorts (prodavači) zahtijevaju dodatnu polugu, uzrokujući da stopa financiranja postane negativna.

Akumulirana stopa finansiranja trajnih fjučersa 12. avgusta. Izvor: Coinglass

Vječni ugovori odražavali su neutralno raspoloženje nakon što su Bitcoin i Ether zadržali blago pozitivnu (bikovsku) stopu finansiranja. Trenutne naknade nametnute bikovima nisu zabrinjavajuće i rezultirale su izbalansiranom situacijom između dugih i kratkih kredita s leveridžom.

Dalji oporavak zavisi od Federalnih rezervi

Prema derivatima i pokazateljima trgovanja, investitori su manje skloni povećanju svojih pozicija na sadašnjim nivoima, što pokazuje Tether diskont u Aziji i nepostojanje pozitivne stope finansiranja na fjučers tržištima.

Ovi pokazatelji tržišta koji su neutralni prema medvjedama su zabrinjavajući, s obzirom na to da je ukupna kripto kapitalizacija bila u sedmonedeljnom rastućem trendu. Najvjerovatnije objašnjenje je nevolja investitora zbog kineskih tržišta nekretnina i daljnje pooštravanje FED-a.

Za sada, izgledi da se uzlazni trougao probije iznad projektovane granice od 1,25 biliona dolara izgledaju niski, ali su potrebni dodatni makroekonomski podaci da bi se procijenilo u kom pravcu bi centralne banke mogle krenuti.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *