Crypto

Kripto tracker prikuplja trag sredstava ukradenih sa Harmony Bridgea u junu

Platforma za praćenje kriptovaluta MistTrack pratila je sredstva prikupljena hakom Harmony bridge, objavljujući listu od 350 adresa povezanih s napadom. Vjeruje se da iza hakovanja stoji sjevernokorejska Lazarus Group koju sponzorira država. Prema tekstu na Twitteru objavljenom 23. januara, sredstva su prebačena putem različitih berzi u pokušaju da se izbjegnu tragači.

Sredstva u velikom broju tokena u vrijednosti od oko 100 miliona dolara ukradena su sa Harmony bridge-a 23. juna, zatim brzo zamijenjena za Bitcoin (BTC), prema MistTrack-u, i vraćena u novčanik u koji su prvobitno prebačeni. Most olakšava prijenos između Harmony i Ethereum mreže, Binance Chain i Bitcoin. Harmony je ponudio milion dolara za povraćaj sredstava, ali ponuda nije prihvaćena.

Umesto toga, hakeri, koji su kasnije identifikovani kao severnokorejska Lazarus grupa, proterali su 85.700 etera (ETH) kroz mikser Tornado Cash i deponovali ih na nekoliko adresa, gde su ostali do 13. januara, kada su prebačeni u Railgun, sistem privatnosti na Ethereumu koji omogućava anonimizaciju. Odatle su prebačeni na identifikovane adrese.

Ostala sredstva su prebačena na Avalanche (AVAX) blockchain, gdje su razmijenjena za Tether (USDT) ili Tron-ov USDD token, i na kraju deponovana na adrese na mrežama Ethereum i Tron.

Povezano: ‘Niko ih ne sputava’ — Prijetnja sjevernokorejskim sajber-napadom raste

Određeni napredak je postignut u povraćaju ukradenih sredstava. Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao (CZ) objavio je putem Twittera 15. januara da je 121 BTC vraćen sa Huobi berze nakon što je Binance otkrio njihovo prisustvo tamo.

Harmony je predložio kovanje novih izvornih ONE tokena kako bi se nadoknadilo nekih od 65.000 novčanika koji su pretrpjeli gubitke od hakovanja, ali ta ideja se pokazala nepopularna i umjesto toga najavio plan u septembru da nadoknadi gubitke iz svoje blagajne. U novembru, Harmony rekao je dodala je sedam novčića sa kompromitovanog mosta koji nisu bili pogođeni hakom na svoj novi LayerZero most, čime je omogućilo vlasnicima novčića da ih prebace s mreže.

Dodatno izvještavanje Toma Blackstonea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *