Crypto

Kripto račun treba razjasniti o ‘digitalnoj robi’ – Sheila Warren

Sheila Warren, izvršna direktorica Crypto Council for Innovation, rekla je da je Zakon o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda koji trenutno razmatraju američki zakonodavci “ključni korak” ka postizanju regulatorne jasnoće, ali je preporučila promjene kako bi se odredila uloga koju će vlasti preuzeti u odnosu na digitalnu imovinu.

U pisanom svjedočenju na saslušanju o zakonu u srijedu pred Senatskim komitetom za poljoprivredu, Warren je rekao da predloženi zakon treba bolje definirati “digitalnu robu” i sigurnost, umjesto da to pitanje prepusti regulatornim agencijama ili američkim sudovima. Prema riječima izvršnog direktora Crypto Councila, Zakon o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda također nije razjasnio koja je aktivnost trgovanja dozvoljena na osnovu toga “spremna podložna manipulaciji”, što je omogućilo da Komisija za trgovinu robnim fjučersima, ili CFTC, ima svoje vlastito tumačenje za razliku od Komisije za hartije od vrijednosti ili SEC.

“Nacrt zakona ostavlja agencijama i sudovima da utvrde da li je digitalna imovina, osim bitkoina i etera, hartija od vrijednosti ili ne”, rekao je Warren. „Do danas, ovaj pristup nije dobro funkcionisao, sa značajnim implikacijama na potrošače, i zbog toga je industrija uputila brojne pozive na proaktivnu regulaciju, a ne na regulaciju provođenjem.”

Govoreći za Cointelegraph, Warren je rekao da će zakon, ako bude usvojen, dati CFTC-u široka ovlaštenja nad kripto spot tržištem. Ona je rekla da će vjerovatno biti potrebni dodatni zakonski i regulatorni procesi kako bi se razjasnila uloga SEC-a – osjećaj koji je nedavno ponovio predsjedavajući Gary Gensler – dodajući da postoji “veoma tesan prozor” za usvajanje takvih zakona s obzirom na moguću promjenu rukovodstva nakon Srednjoročnog mandata 2022. Izbori.

“Vrlo čvrsto smatramo da bi bilo koji zakon o kriptolozima trebao biti dvostranački po prirodi.”

Warren je u svojoj pisanoj izjavi dodala da je CCI podržao odredbe u okviru zakona koje imaju za cilj uspostavljanje standarda zaštite potrošača, kao što su zahtjevi za transparentnost finansijskih alata i proizvoda u kripto i blockchain prostoru. Zakonodavstvo također zahtijeva izvještaj o nedovoljno opsluživanim zajednicama koje se bave digitalnom imovinom.

Povezano: Američka izuzetnost mogla bi biti testirana dok digitalna sredstva pronalaze uporište širom svijeta – Sheila Warren

Kao bivši šef odjela za podatke, blockchain i digitalnu imovinu na Svjetskom ekonomskom forumu, Warren je istraživao digitalne valute centralne banke i promovirao usvajanje blockchain tehnologije, ostavljajući u februaru da postane CEO Crypto Council for Innovation. Formiran u aprilu 2021., CCI podržava Coinbase, Gemini, Fidelity Digital Assets, Paradigm, Ribbit Capital, Andreessen Horowitz i Block. Organizacija se fokusirala na podršku pitanjima vezanim za korištenje kriptovaluta i harmonizaciju srodnih propisa u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.