Crypto

Kripto milijarderi Winklevoss blizanci optuženi za prevaru i kršenje zakona o vrijednosnim papirima od strane investitora

Kripto milijardere i osnivače berze kriptovaluta Gemini, Tylera i Cameron Winklevoss, tuže investitori zbog njihovog programa za zaradu kamata Gemini Earn.

U predloženoj grupnoj tužbi podnesenoj u utorak na saveznom sudu na Manhattanu, kripto investitori su optužili blizance Winklevoss i njihovu razmjenu za prevaru i kršenje Zakona o burzi, tvrdeći da platforma nije uspjela registrovati njihove račune za zaradu kamata kao vrijednosne papire.

Gemini Trust Earn program je nudio račune s visokim kamatama, omogućavajući investitorima da pozajmljuju svoja kripto sredstva Gemini u zamjenu za čak 8% otplate kamata.

Međutim, platforma je zaustavila otkupe sredinom novembra nakon što je Genesis Global, podružnica Digital Currency Group-a i ključni partner Geminija, ušla u zamku kripto zaraze uzrokovane implozijom FTX-a Sama Bankman-Frieda.

Gemini je “odbio da poštuje bilo kakve daljnje otkupe investitora, efektivno zbrišući sve investitore koji su još uvijek imali udjela u programu”, rekli su investitori u žalbi. Tvrdili su da bi, da je platforma registrovala proizvode, dobili informacije koje bi im omogućile da bolje procijene rizike. U žalbi stoji:

“Blizanci su plasirali GIA-e sa ponovljenim lažnim i obmanjujućim izjavama, uključujući da su GIA-i bili siguran način prikupljanja kamata. Gemini je također izostavio i sakrio značajne informacije u vezi sa rizicima povezanim s Gemini Earn-om, uključujući informacije o svom takozvanom partneru i zajmoprimcu u vezi sa program, Genesis Global Capital, LLC (“Genesis”), kojem je dao svu kripto imovinu Gemini Earn investitora.”

Otkako je berza zaustavila povlačenje, Gemini Earn je i dalje nedostupan korisnicima jer platforma ima milione dolara zaglavljene na Genesisu. U ažuriranju od 23. decembra, kompanija je rekla da radi sa “najvećom hitnošću” kako bi riješila probleme likvidnosti u Genesisu.

Kako je objavljeno, Genesis je tražio hitni zajam od milijardu dolara prije nego što je zatvorio otkup za klijente sredinom novembra. Kompanija je priznala da doživljava „slabost likvidnosti zbog određenih nelikvidnih sredstava u njenom bilansu stanja” i dodala da se suočava sa „kontinuiranim rastom depozita koji su uglavnom vođeni maloprodajnim programima i partnerima” i „institucionalnim klijentima koji testiraju likvidnost”.

Kolaps FTX-a izazvao je brzu i dalekosežnu zarazu, pogađajući brojne kompanije u svemiru. Štaviše, događaj je doveo do pada cijena kriptovaluta na rekordno niske razine, dodatno pogoršavajući tekući krah kriptovaluta koji je započeo padom Terrinog algoritamskog stabilcoina UST.

Trenutno se Bitcoin trguje po ceni od 16.597 dolara, što je pad od 76% u poređenju sa rekordnim nivoom od 69.044 dolara zabeležen u novembru prošle godine. Šire tržište kriptovaluta je također jako palo ove godine usred svih turbulencija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *