Crypto

Kripto kompanije nisu uspjele isporučiti ‘obećane koristi’ od poticaja koje podržava zakonodavac, kaže neprofitna organizacija

Projekt Tech Transparency Project, ili TTP, istraživačka inicijativa neprofitne grupe za nadzor sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, Campaign for Accountability, objavio je izvještaj u kojem se tvrdi da su kripto kompanije “pružile malo zauzvrat” za državne vlade koje nude finansijske poticaje.

U izvještaju objavljenom u četvrtak, TTP je naveo da su mnoge kripto kompanije sa sjedištem u određenim američkim državama “ubrale posebne pogodnosti” za uspostavljanje operacija, a da pritom ne pružaju uvijek radna mjesta, ekonomski rast ili porezne olakšice za stanovnike. Prema grupi, kripto lobisti su radili u ime firmi kako bi dobili poreske olakšice i snižene cijene energije, dok su se državne vlade “suočile s manjkom budžeta, porastom potrošnje energije i ozbiljnom štetom po životnu sredinu”.

Istraživačka grupa je citirala politike koje sežu do 2017. godine u kojima su vlade država, uključujući vlade Nevade, Wyominga, Montane i Kentuckyja, donijele pro-kripto zakone kako bi potaknule firme da otvore radnje. U Montani, na primjer, TTP je izvijestio da su kreatori politike 2017. godine usvojili zakon kojim su smanjeni porezi na imovinu centara podataka koji se koriste za rudarenje kriptovaluta. Rudarske firme su se uselile, da bi kasnije vidjeli kako se stanovnici žale “na prekomjernu buku, otpad i korištenje struje” i pozivaju na moratorij.

U Wyomingu, gdje su zakonodavci usvojili zakone kojima se kripto firme izuzimaju od poreza na imovinu i nema državnog poreza na dohodak za stanovnike, TTP je izvijestio da firma za plaćanja zasnovana na blokčejnu Ripple nije ponudila posao u državi, dok je kripto mjenjačnica Kraken navela samo jedan. Guverner Wyominga Mark Gordon je 2020. izvijestio da mora razmotriti „razorno, ali neophodno“ smanjenje budžeta za vladine odjele, a zakonodavci navodno razmatraju sličnu akciju u vezi s obrazovanjem K-12 2021. – iako je ekonomski uticaj pandemije također mogao igrati ulogu.

Grupa dodano:

“Javnost bi u najmanju ruku trebala imati riječ u ovim kripto-programima. Posebno u državama koje pate od ekonomskih problema, percepcija inovacija ne bi trebala biti ispred materijalne koristi poreskih obveznika.”

Povezano: Zakonodavci Gruzije razmatraju davanje poreskih olakšica rudarima kriptovaluta u novom zakonu

Zastupnici Kentuckyja glasali su za uklanjanje poreza na promet električne energije koju su kupili lokalni operateri za rudarenje kriptovaluta 2021. godine i omogućili rudarskim firmama da imaju pravo na državne porezne olakšice usmjerene na poslovanje s čistom energijom. U izvještaju koji je Ured direktora državnog budžeta objavio u novembru 2021. procjenjuje se da ovi poticaji koštaju državu otprilike 11,6 miliona dolara svake godine.

“Prerano je reći koliko će ove mjere, koje su stupile na snagu 1. jula, zapravo koštati Kentakijance”, rekao je TTP. „Ali nekoliko državnih programa već se suočava sa značajnim budžetskim pritiskom, koji bi mogao biti pogoršan poticajima za kriptovalute […] Malo je vjerovatno da će porezni poticaji stvoriti nova radna mjesta u Kentuckyju.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *