Crypto

Kripto investicioni proizvodi pate od poremećaja spajanja Ethereuma, što dovodi do odliva

Predstojeće spajanje Ethereuma stvorilo je neizvjesnost među institucionalnim investitorima i uprkos porastu cijene Ethera (ETH), imovina je bila primarni fokus odliva u smislu fondova digitalnih sredstava.

Podaci su prvi put istaknuti u sedmičnom izvještaju o tokovima fondova digitalnih sredstava Coinsharesa. Prema izvještaju, kripto investicioni proizvodi zabilježili su odliv u ukupnom iznosu od 63 miliona dolara u prošloj sedmici.

„Proizvodi za investiranje u digitalna sredstva ostvarili su odlive u ukupnom iznosu od 63 miliona USD… Ethereum je bio primarni fokus odliva, u ukupnom iznosu od 62 miliona USD prošle nedelje, ovo dolazi uprkos poboljšanoj sigurnosti spajanja“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je ovosedmični učinak, iako relativno mali u odnosu na kretanje drugih sedmica, peta uzastopna sedmica u kojoj kripto fondovi imaju odlive. Takođe napominje da odliv “možda naglašava zabrinutost investitora da događaj možda neće proći kako je planirano.”

Prema regionalnoj strukturi odliva, Kanada i SAD dale su najveći doprinos sa ukupno 60 miliona dolara, odnosno 10 miliona dolara u poslednjih pet nedelja. Slično ETH, izvornom tokenu Ethereuma, Bitcoin (BTC) sredstva su također bila u nizu odliva od pet sedmica.

Neizvjesnost na ETH tržištu izvan institucionalnih investitora

Tržište ETH-a doživljava „potrese spajanja“ osim samo odliva iz kripto fondova. Prema analizi kompanije za kriptovalute Kaiko, koju je izvijestio Bloomberg, sve više trgovaca kraće ETH na tržištu derivata kako se spajanje približava.

To je dovelo do pada stope finansiranja ETH-a na najnegativniju od jula 2021. godine i oštrog odstupanja od one za Bitcoin. Trend se pripisuje nekoliko razloga, uključujući to što bi trgovci mogli da štite svoje duge pozicije ili očekuju da će cijena ETH-a pasti nakon spajanja jer počinje pad “prodaje vijesti”.

Bez obzira na to, analitičari su izrazili optimizam da će spajanje proći glatko i uvesti novu eru za vrijednost ponude ETH. ETC Group, specijalizovani dobavljač vrijednosnih papira sa kriptovalutom sa sjedištem u Londonu, rekao je u nedavnom izvještaju da očekuje da će se ETH odvojiti od tržišta digitalne imovine dugoročno nakon nadogradnje.

ETC Grupa podržava ovaj optimizam činjenicom da je u avgustu obim ETH fjučersa premašio obim Bitcoina po prvi put u istoriji kripto tržišta. Ovo se takođe poklopilo sa obimom ETH fjučersa koji je premašio 1 bilion dolara tek drugi put u istoriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.