Crypto

Kripto i fiat štediše prave fatalnu grešku – a DeFi može priskočiti u pomoć

Od toga se ne može pobjeći: DeFi tržišta su se ohladila u protekloj godini.

Nakon što je u novembru prošle godine probijena ukupna vrijednost od 180 milijardi dolara – što se poklopilo s trkom bitkoina na novi rekord od 68.700 dolara – podaci iz DeFiLlame pokazuju da je zajednička vrijednost ovog tržišta sada smanjena na oko 40 milijardi dolara.

Ipak, stručnjaci su i dalje optimistični u pogledu potencijala decentralizovanih finansija. Protokoli nastavljaju bijesno da se razvijaju tokom medvjeđeg tržišta – osiguravajući da će biti u jakoj poziciji za sljedeći talas usvajanja. I iako je ova nedavna kontrakcija uplašila neke maloprodajne investitore, još uvijek postoje mogućnosti.

Evo problema – u kripto i fijatu, mnogi potrošači prave fatalnu grešku. Bez obzira da li je njihova štednja denominirana u američkim dolarima ili stabilnim kovanicama, oni puštaju svoj kapital da miruje na računima koji ne zarađuju kamatu. A imajući u vidu brze nivoe inflacije koji se trenutno viđaju u velikim ekonomijama, to zapravo znači da se njihovo bogatstvo smanjuje — a potrošačka moć erodira svakim mjesecom.

DeFi može biti odgovor ovdje, ali pronalaženje najboljih mogućnosti unutar ovog prostora u nastajanju i osiguravanje da vaša sredstva uvijek budu efikasno alocirana je zadatak koji je praktično nemoguće obaviti ručno. Čak i ako naiđete na nivo prinosa koji nadmašuje tržište, on se često može promijeniti prije nego što budete u mogućnosti da iskoristite priliku.

Kripto je nestabilno tržište koje zahtijeva praćenje 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji kako bi bili efikasan investitor. Osim toga, trgovci često završe sa FOMO – strahom od propuštanja – nakon što svoju imovinu rasporede na određeni protokol.

Šta je odgovor?

Novi koncept koji se pojavljuje u DeFi-ju je reaktivna likvidnost. To znači da kripto entuzijasti imaju mogućnost osigurati da njihova digitalna imovina zarađuje najbolji prinos prilagođen riziku sve do trenutka kada njihova imovina bude potrebna u drugoj poziciji. Investitori imaju mogućnost da svojoj likvidnosti dodaju prilagodljive tržišne okidače koji osiguravaju da se njihove pozicije nadziru na lancu u svakom trenutku. U trenutku kada se ispune uslovi — koje postavlja korisnik — likvidnost se pomera tamo gde je potrebna.

Mero se zalaže za ovaj pristup decentralizovanim finansijama i tvrdi da on može imati velike koristi u ovom periodu tržišnih turbulencija. Omogućava polaganje sredstava u fondove likvidnosti u zamjenu za Mero LP tokene. Likvidnost koja se obezbjeđuje u Mero fondove likvidnosti zarađuje automatski složeni prinos iz automatiziranih strategija uzgoja prinosa. Svaki korisnik koji drži Mero LP tokene može registrovati tržišne okidače ili radnje za svoju likvidnost — omogućavajući im da zarade na Mero-u sve do trenutka kada njihova imovina bude potrebna negdje drugdje.

Slika_0

Mero trenutno podržava tržišne pokretače ili radnje za dopunu ili dodavanje dodatnog kolaterala za kredite na protokolima kao što su Aave i Compound. Kada se jednom registruje, mreža botova čuvara Mero protokola pomno prati ove kredite — i prebacuje likvidnost iz Mero fondova (gde zarađuje prinos) na kolateral kredita u tren oka kako bi se izbegle likvidacije.

Tim koji stoji iza Meroa, koji je ranije bio poznat kao Backd, kaže da je vođen željom da alokaciju kapitala u DeFi učine ne samo efikasnijim, već i boljim korisničkim iskustvom. Njihov pristup efikasno automatizuje proces raspoređivanja sredstava — obezbeđujući da se sredstva uvek najefikasnije alociraju. Kada se pojave bolje prilike ili su potrebna sredstva za vremenski osjetljive svrhe, mogu se delegirati negdje drugdje.

Sve ovo može skinuti veliku težinu s ramena DeFi investitora – oslobađajući dragocjeno vrijeme kako bi se mogli fokusirati na druge stvari.

Rad preko DeFi-ja

Kao što biste očekivali, kontinuirano otkrivanje konkurentskih prinosa zavisi od uključivanja što je moguće više dijelova DeFi infrastrukture. Svježi nakon što je tokom ljeta osigurao 3,5 miliona dolara, Mero Finance namjerava učiniti upravo to.

Osnovni fondovi likvidnosti platforme, koji podržavaju depozite za DAI, USDC i ETH, kontinuirano su rangirani među 10 najboljih bazena za bazu APY na Ethereumu prema DeFi Llami. Nadalje, od njegovog početnog lansiranja prošlog proljeća, završene su tri sigurnosne revizije i dodani su novi namjenski pulovi likvidnosti za USDT i FRAX.

Više funkcija osim dopune kolaterala planirano je za pokretanje u narednih šest mjeseci, a u toku je i rad na uvođenju tokena upravljanja.

Projekat je rekao za Cointelegraph: “Mero vam omogućava da maksimizirate snagu svoje imovine uz reaktivnu likvidnost. Počnite koristiti DeFi kao profesionalac s Meroovim 24/7 nadzorom u lancu, kamatanom imovinom i automatiziranim upravljanjem likvidnošću.”

Materijal je obezbeđen u saradnji sa Mero

Odricanje od odgovornosti. Cointelegraph ne podržava nikakav sadržaj ili proizvod na ovoj stranici. Iako nam je cilj pružiti vam sve važne informacije koje možemo dobiti, čitatelji bi trebali sami istražiti prije poduzimanja bilo kakvih radnji u vezi s kompanijom i snositi punu odgovornost za svoje odluke, niti se ovaj članak može smatrati savjetom za investiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.