Crypto

Kripto firma Genesis se bori da prikupi svježi kapital, u pregovorima s Binanceom – sljedeći Domino koji će pasti iz FTX zaraze?

Problematična firma za trgovinu kriptovalutama Genesis navodno se bori da prikupi nova sredstva za svoju jedinicu za zajmove – i mogla bi doći do bankrota.

Prema Bloombergu, pozivajući se na ljude koji poznaju ovu materiju, kompanija je provela proteklih nekoliko dana tražeći da prikupi minimalno milijardu dolara svježeg kapitala, ali izgleda bez sreće.

U pregovore je navodno bila uključena velika kripto berza, ali takođe bez potpisanog ugovora, sugeriše se u izveštaju, navodeći:

Napori prikupljanja sredstava “uključuju razgovore o potencijalnoj investiciji iz kripto razmjene Binance, […] ali dosadašnja sredstva nisu uspjela materijalizirati.”

Kako je objavljeno, Genesis je tražio hitni zajam od milijardu dolara prije nego što je prošle sedmice zatvorio otkup za klijente. Priznao je da doživljava „slabost likvidnosti zbog određenih nelikvidnih sredstava u svom bilansu stanja” i dodao da se suočava sa „kontinuiranim radom na depozitima koji su uglavnom vođeni maloprodajnim programima i partnerima” i „institucionalnim klijentima koji testiraju likvidnost”. Nije uspio obezbijediti potrebnu kreditnu liniju.

Nemogućnost prikupljanja dovoljno sredstava mogla bi predstavljati velike probleme za kompaniju. Pozivajući se na izvore, u izvještaju se navodi da

Genesis “upozorava potencijalne investitore da će možda morati podnijeti zahtjev za bankrot ako njeni napori propadnu.”

Međutim, prema izjavi predstavnika Genesisa, stečajna prijava u ovom trenutku nije na stolu, jer je kompanija još u pregovorima sa vjerovnicima. Citirana je osoba koja je rekla da,

“Nemamo planove da odmah pokrenemo stečaj. Naš cilj je da trenutnu situaciju riješimo konsenzualno bez potrebe za otvaranjem stečaja. Genesis nastavlja da vodi konstruktivne razgovore sa kreditorima.”

Kako je objavljeno, odjel za kripto pozajmljivanje Genesis TradingGenesis Global Capital, koji pripada Digital Currency Group (DCG), matična kompanija Grayscale Investmentspostao je još jedna žrtva FTX zaraza. Genesis je prošle sedmice objavio da zaustavlja otkupe za svoj kreditni proizvod i da će prestati da daje nove zajmove, ubrzo nakon što je 10. novembra otkrio da ima 175 miliona dolara zaključanih na FTX trgovačkom računu.

Blizanci u potrazi za rješenjima

Mnoge berze u kripto industriji rade s Genesisom na raznim programima ‘zarade’ i kripto štednje koji isplaćuju prinose korisnicima – i kripto razmjenu Blizanci je među njima.

Ubrzo nakon što je Genesis obustavio otkupe, Gemini je rekao da će zaustaviti otkupe na svojim proizvodima Gemini Earn prinosa.

Bloomberg je objavio da,

“To je ostavilo u neizvjesnosti program koji, prema riječima osobe koja je upoznata s tim, ima 700 miliona dolara novca kupaca vezanih u njemu.”

U tvitu od utorka, razmjena podijeljeno ažuriranje situacije, rekavši da,

Gemini sarađuje sa Genesisom i DCG-om kako bi “pronašli rješenje za korisnike Earn-a da iskoriste svoja sredstva.”

Razmjena je ponovila da problem ne utiče na druge Gemini proizvode i usluge i da su sva sredstva klijenata dostupna za povlačenje.

Kolaps FTX-a izazvao je brzu i dalekosežnu zarazu, pogađajući brojne kompanije u svemiru, dok druge tvrde da nisu bile izložene sada nefunkcionalnoj berzi. Više o FTX padu i njegovim efektima možete pročitati ovdje.

____


– FTX Najnovije – Cijene kripto padaju kako zaraza pogađa BlockFi, Genesis i Gemini, poznat ID hakera, neuspjeli revizori i VC, pokrenuta klasna tužba
– Tether kaže da nije bio izložen Genesis Globalu i Gemini zarađuju, stručnjaci za kripto su sumnjivi

– Liquid Crypto Exchange u vlasništvu FTX-a obustavlja trgovanje zbog stečajnog postupka – Evo šta se dogodilo
– Ove zemlje su bile najteže pogođene kolapsom FTX-a – saznajte zašto

Leave a Reply

Your email address will not be published.