Crypto

Kripto će igrati “glavnu ulogu” u trgovini UAE: ministar vanjske trgovine

Kripto će igrati “glavnu ulogu” u napredovanju globalne trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže državni ministar za vanjsku trgovinu UAE Thani Al-Zeyoudi.

U razgovoru sa Bloombergom 20. januara u Davosu u Švicarskoj – gdje su svjetski lideri trenutno okupljeni na Svjetskom ekonomskom forumu 2023. – Al-Zeyoudi je pružio niz novosti u vezi sa trgovinskim partnerstvom i politikama UAE za 2023. godinu.

Ministar Thani Al-Zeyoudi: Bloomberg

Osvrćući se na kripto sektor, ministar je naveo da će “kripto igrati važnu ulogu u trgovini UAE u budućnosti”, jer je istakao da je “najvažnije da osiguramo globalno upravljanje kada su u pitanju kriptovalute i kripto kompanije”.

Al-Zeyoudi je nastavio sugerirati da će, dok UAE rade na svom kripto regulatornom režimu, fokus biti na tome da zaljevsku zemlju učini središtem s politikama prilagođenim kriptovalutama koje također imaju dovoljnu zaštitu:

„Počeli smo da privlačimo neke od kompanija u zemlju sa ciljem da zajedno izgradimo pravu upravu i pravni sistem koji su nam potrebni.

Komentari Al-Zeyoudija dolaze samo tjedan dana nakon što je kabinet UAE uveo novu regulativu koja u suštini osigurava da subjekti koji se bave kripto aktivnostima moraju osigurati licencu i odobrenje od Regulatornog tijela za virtualnu imovinu (VARA).

Ako kompanije to ne učine, suočiće se sa kaznama do 2,7 miliona dolara prema novom zakonu. Ovaj potez dodaje se “Vodećim principima” za regulisanje i nadzor digitalne imovine koje je objavio finansijski regulator slobodne ekonomske zone Abu Dabija na globalnom tržištu u septembru.

Principi ocrtavaju prijateljski stav prema kriptovalutama, a istovremeno se obavezuju da će se pridržavati međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca (AML), borbi protiv finansiranja terorizma (CFT) i podržavanju finansijskih sankcija.

Državni ministar UAE za umjetnu inteligenciju i digitalnu ekonomiju, Omar Sultan Al Olama, također se pojavio na Svjetskom ekonomskom forumu kao dio panela fokusiranog na kripto 19. januara.

Al Olama je napomenuo da, iako je debakl FTX-a bio glavna briga, UAE i dalje žele biti središte uprkos cijeloj muci.

“Oni [crypto companies] nazivati ​​UAE domom je definitivno pozitivna stvar”, rekao je.

Povezano: Venom fondacija sa sjedištem u Abu Dhabiju pokreće fond od milijardu dolara za Web3 i blockchain

Ministar je također distancirao UAE od tvrdnji da njihovi gradovi poput Dubaija imaju tendenciju da postanu ključna mjesta za bijeg osramoćenih kripto ličnosti, tvrdeći da “loši akteri nemaju nacionalnost i nemaju odredište”.

Međutim, naglasio je da vlade moraju raditi zajedno kako bi spriječile loše aktere da odu u nesreću u inostranstvu.

“Vidjet ćete ih posvuda. Vidjet ćete ih na Bahamima, vidjet ćete ih u New Yorku, Londonu, a ono što trebamo učiniti kao vlade je da radimo zajedno, sa industrijom, kako bismo osigurali da ako neko učini nešto loše ne može se pomaknuti s jednog mjesta na drugo”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *