Crypto

Kripto buđenje: Istraživač objašnjava egzodus ETH sa berzi

Blockchain analitika koju je sproveo Nansen istraživač je istakla odlive etera (ETH) i stabilnih kokova sa centralizovanih berzi nakon kolapsa FTX-a.

Analitičarka istraživanja Nansen Sandra Leow objavila je nit na Twitteru u kojoj se otkriva trenutno stanje decentraliziranih financija (DeFi), s posebnim fokusom na kretanje ETH-a i stabilnih kovanica sa berzi.

Kako sada stoji, Ethereum 2.0 ugovor o depozitu sadrži preko 15 miliona ETH dok se oko 4 miliona omotanih ETH nalazi u WETH ugovoru o depozitu. Firma za razvoj Web3 infrastrukture i ulaganja Jump Trading drži preko 2 miliona ETH tokena i treći je najveći vlasnik ETH u ekosistemu.

Binance, Kraken, Bitfinex i Gemini novčanici nalaze se na najvećoj ETH listi salda, dok Arbitrum sloj 2 roll-up bridge također sadrži značajnu količinu etera.

Kako je Leow objasnio u korespondenciji sa Cointelegraphom, procentualno povećanje ETH-a koji se drži u pametnim ugovorima može se posmatrati kao indikator ETH koji teče u različite DeFi proizvode. Ovo uključuje decentralizovane razmjene, ugovore o ulaganju i usluge skrbništva.

Nedavni kolaps FTX-a možda je takođe doveo do straha kod korisnika koji drže imovinu kod čuvara trećih strana kao što su centralizovane berze. Leow je istakao realnost da sigurnost sredstava koja se drže na berzama možda nije zagarantovana:

“Postoji pojačanje za citat, “Ne vaši ključevi, ne vaši novčići”, a to je posebno važno u ovakva vremena.”

Prema Nansenovoj kontrolnoj tabli toka razmjene, Jump Trading se ističe kao entitet sa značajnim obimom povlačenja sa berzi u poređenju sa njihovim depozitima. Leow je predstavio niz mogućih razloga za kretanje tokena Jump Tradinga, napominjući da je firma izložena tokenima čvorišta likvidnosti Serum (SRM):

„Zbog izloženosti FTX-u, morali su da povuku neke tokene sa berzi kojima je bila potrebna likvidnost. U posljednjem 7D, vidjeli smo kako Jump Trading povlači ETH, BUSD, USDC, USDT, SNX, HFT, CHZ, CVX i razne druge tokene sa više berzi.”

Značajna količina ETH-a je istekla i sa brojnih velikih razmjena u proteklih sedam dana. ETH u vrijednosti od 829 miliona dolara otišao je od Geminija, dok je Upbit vidio 797 miliona dolara ETH premještenih sa svog računa. 597 miliona dolara ETH je otišlo iz Coinbase-a, dok je Bitfinex također vidio oko 542 miliona dolara vrijedan ETH povučen sa svoje platforme.

Protekle sedmice je također došlo do pomjeranja značajne količine stabilnih coin-a sa berzi. Stabelcoins u vrijednosti od 294 miliona dolara istjecao je iz Geminija, dok je Bitfinex vidio 173 miliona dolara prebačeno sa svoje platforme. Slijedili su KuCoin i Coinbase, sa 138 miliona dolara i 108 miliona dolara stabilnih coin-a povučenih sa dvije berze.

Leow se također raspakirao o kretanju stabilnih kovanica, rekavši za Cointelegraph da odljevi obično ukazuju na to da su korisnici po strani i da kapital ne teče u prostor kriptovaluta:

„Možda zaraza tržišta i produženo tržište medvjeda smanjuju apetit za trgovce da aktivno ulažu i učestvuju u prostoru.“

Nansen je odigrao svoju ulogu u pružanju ključnih uvida u glavne događaje u ekosistemu u 2022. Firma za analitiku blockchain-a je ušla u podatke na lancu kako bi spojila kolaps Terre u maju 2022. godine.

Zatim je slijedio primjer sa dubokim zaronima u kolaps FTX-a, s dokazima koji ukazuju na tajni dosluh između berze i firme za trgovinu kriptovalutama Alameda Research. Obje firme je osnovao i kontrolisao Sam Bankman-Fried.

Leave a Reply

Your email address will not be published.