Crypto

Kreditori žele da zaliju hladnom vodom Celsiusove planove prodaje rudarskih bitkoina

Celzijus kreditori žele da blokiraju bankrotiranog kripto zajmodavca da prodaje iskopane bitcoin (BTC) rezerve – i označili su prethodne pokušaje izvršnog direktora da ih uvjeri kao “prazne i lažne”.

Kompanija je podnijela zahtjev za bankrot u New Yorku, gdje se sada vodi postupak. Ali u pismu sudu, advokati kreditora su napisali da plan prodaje miniranih tokena „nije [been] opisano u bilo kojoj dubini.”

Iako povjerioci nisu tvrdili da se potpuno protive ideji prodaje, tvrdili su da im je potrebno više informacija o prirodi prodaje – i kako će se sredstva od prodaje iskoristiti.

Pozivali su na “granice i transparentnost” od Celzijusa i tražili od suda da “uslovi odobrenje” predložene prodaje.

Celsiusov sopstveni podnesak sudu objašnjava da rudarska podružnica kompanije (koja je podnela stečaj dan nakon svoje matične kompanije) poseduje više od 80.500 rudarskih platformi, koje vrede oko 750 miliona dolara.

podružnica, Celsius Mining, je tražio odobrenje za javnu kotaciju na berzi u maju i najavio planove da iskopa preko 10.000 BTC do kraja ove godine. U aprilu je kompanija prijavila da posjeduje preko 151.000 BTC (3,6 milijardi USD po tekućim cijenama).

Prošlog mjeseca, Pat Nash, Celsiusov glavni advokat, zamolio je povjerioce da ostanu pri ruci i zauzmu dugoročno gledište. Pozvao ih je da sačekaju da se tržišne cijene oporave jer je Celsius Mining već kovao BTC 14,2 dnevno i nadao se da će povećati svoje poslovanje.

Od tada, firma je promijenila svoj stil i zatražila od suda da joj dozvoli da pretvori svoj BTC u fiat kako bi joj pomogla da plati svoje obaveze.

Nivoi nepovjerenja u Celsius i njegovog izvršnog direktora Alexa Mashinskyja bili su još opipljiviji u odvojenoj izjavi povjerilaca sudu ove sedmice. Oni su osudili kao “prazna i lažna obećanja” (od tada obrisano) komentari koju je napravio Mashinsky samo pet dana prije nego što je kompanija donijela odluku da zamrzne imovinu svojih kupaca.

U saopćenju, povjerioci su se žalili da je, iako je Celsius “ranije zagovarao svoju transparentnost”, “u velikoj mjeri utihnuo” nakon odluke o zamrzavanju imovine.

Povjerioci su napisali da su “posvećeni temeljitoj istrazi Celsiusa, uključujući potencijalno nedolično ponašanje od strane Celsiusa i njegovih insajdera” i da će slijediti “rezoluciju koja će maksimizirati vrijednost Celsiusa u korist vlasnika računa i neobezbeđenih kreditora”.

U međuvremenu, the Ministarstvo pravde SAD je takođe zatražio veći sudski nadzor nad planovima Celziusa da isplati 409.000 dolara otpremnina za 19 zaposlenih i da proda BTC tokom bankrota, preneo je Reuters.

____

– Kako uočiti sljedeći Celzijus prije nego što bude prekasno
– Ljutnja, zabrinutost i sumnja – Celsius kupci se ‘mole’ za povratak svoje kripto

– Kako je Celzijus za nekoliko mjeseci prešao od zarađivanja milijardi do bankrota
– Bivši zaposleni kažu da je celzijusom loše upravljano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *