Crypto

Korisnik Tornado Cash-a nastavlja da šalje ETH istaknutim ličnostima, Buterin priznaje da je koristio mikser

Anonimni korisnik nastavlja slati male količine ethereuma (ETH) sa a Tornado Cash novčanik na javna obraćanja istaknutih ličnosti, od slavnih do kripto CEO-a, vjerovatno kao način protesta protiv US TreasuryOdluka da se sankcioniše mikserska služba. U međuvremenu, suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin javno je priznao da je koristio Tornado Cash u prošlosti, i to u dobre svrhe.

Dan nakon američkog Trezora Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) je uveo sankcije kripto mikseru Tornado Cash zbog njegove navodne uloge u operacijama pranja novca, anonimni korisnik ili grupa korisnika, počela je slati ETH 0,1 transakcije iz miksera istaknutim ličnostima.

Neke od značajnijih ličnosti uključuju američkog televizijskog voditelja Jimmyja Fallona, ​​kriptovalute Coinbase Izvršni direktor Brian Armstrong, košarkaška zvijezda Shaquille O’Neal, sestra Marka Zuckerberga Randi Zuckerberg i niz drugih poznatih ličnosti kao što su Logan Paul i Beeple.

Etherscan transakcije dalje pokazuju da gotovo sve glavne kripto berze, uključujući Binance, FTX, Kraken, OKX, Bitfinex, Gate.ioi Blizanci, primili su male količine ETH od Tornado Cash-a. Štaviše, čak i Ethereum fondacijaUključeni su riznica i službeni ukrajinski računi za kripto donacije.

Kao dio sankcija, svim Amerikancima, kao i kompanijama sa sjedištem u SAD-u, zabranjena je interakcija s Tornado Cashom. Nepoštovanje može dovesti do kazni od 50.000 USD do 10.000.000 USD novčane kazne i od 10 do 30 godina zatvora.

“Lice iz SAD-a i osobe koje inače podležu nadležnosti OFAC-a, uključujući firme koje omogućavaju ili se bave internetskom trgovinom ili obrađuju transakcije koristeći digitalnu valutu, odgovorne su da se pobrinu da se ne upuštaju u neovlaštene transakcije zabranjene OFAC-ovim sankcijama, kao što su poslovi s blokiranim osobama ili imovine, ili uključivanje u zabranjenu trgovinu ili transakcije vezane za ulaganja”, navodi se na web stranici Trezora.

Naime, budući da prijem tokena od Tornado Cash-a nije namjeran i dolazi bez ikakvog prethodnog znanja ili angažmana, čini se malo vjerojatnim da bi se to moglo smatrati kršenjem sankcija. Međutim, njegove posljedice i dalje ostaju nejasne.

U međuvremenu, Buterin se pridružio kultu korisnika koji kritiziraju sankcije protiv Tornado Casha, rekavši da bi se alat za privatnost mogao koristiti i za dobre svrhe. Konkretno, glavni um Ethereuma rekao je koristio je mikser da donira za ukrajinske ciljeve, štiteći primaoce. “Izaći ću se kao neko ko je koristio TC da donira upravo za ovaj cilj,” napisao je.

U nastavku tvita, programer rođen u Rusiji rekao je da nije koristio miksersku uslugu da bi se zaštitio.

U međuvremenu, američka kompanija za analizu blokčeina Chainalysis tvrdi da je, otkako je postao aktivan u avgustu 2019., Tornado Cash primio ETH u vrijednosti od preko 7,6 milijardi dolara, “od kojih je značajan dio došao iz nezakonitih ili visokorizičnih izvora”.

Prema njihovom izvještaju,

“Polovica tih sredstava dolazi iz DeFi protokola, ali 18% dolazi od sankcionisanih subjekata (gotovo u potpunosti, treba napomenuti, prije nego što su ti subjekti sankcionisani), dok su nešto manje od 11% bila sredstva ukradena iz drugih servisa i protokola za kriptovalute.”

Uprkos negodovanju, nekoliko velikih kripto entiteta poduzelo je mjere kako bi se pridržavalo sankcija Trezora. Za jedan, Krugemitent USDC stabilnog novca, zamrznuo je preko 4 miliona USDC povezanih sa 81 adresom koju je odobrio OFAC.

Web3 razvojne platforme Alhemija i Infura navodno takođe na crnoj listi sankcionisane adrese Tornado Cash-a, dok programira trezor depozita GitHub je uklonio izvorni kod za Tornado Cash dok je suspendovao nalog njegovog osnivača Romana Semenova.

____


– Tornado Cash Zabrana puše vjetrove i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu
– Mikseri dobijaju ‘više kriptovalute nego ikada u 2022’ – Chainalysis

– Kako je lansiran novi alat za provjeru kripto sankcija, Tornado Cash nastavlja da se miješa i FBI se javlja
– Britanska agencija za borbu protiv kriminala poziva na regulaciju miješanja kriptovaluta usred suzbijanja kriminalaca

– BTC Mixer Flags Illegal Moves
– Sankcionisani Bitcoin mikser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *