Crypto

Korejski regulatori istražuju banke preko 6,5 milijardi dolara koje su vezane za Kimchi premiju

Južnokorejske banke su pod istragom zbog njihove uloge u omogućavanju 6,5 milijardi dolara u sumnjivim doznakama u inozemstvo koje su bile povezane s kompanijama koje arbitriraju s kriptovalutama.

Prema izvještaju Asia Timesa od 15. avgusta, Služba za finansijski nadzor (FSS) je prošlog mjeseca naredila istragu južnokorejskih banaka nakon što je krajem juna identifikovala značajan iznos transakcija doznaka u inostranstvo.

Istraga je otkrila da je većina od 6,5 milijardi dolara doznačenih u inostranstvo između januara 2021. i juna 2022. došla sa računa za razmjenu kriptovaluta prije nego što su poslani iz zemlje, što sugerira da neke korejske kompanije iskorištavaju “Kimchi premium (kimp)”.

Kimchi premium je jaz u cijenama kriptovaluta na južnokorejskim berzama u odnosu na strane berze. Investitori kupuju kriptovalute na stranim berzama i prodaju ih na lokalnim korejskim berzama za profit.

Regulatori su zabrinuti zbog Kimchi premium trgovanja jer ono potiče bijeg kapitala iz zemlje.

Trenutno, premija za kimchi iznosi skromnih +3,37%, ali je bila iznad +20% već u aprilu prošle godine prema CryptoQuant-u za praćenje tržišta.

Izvještaji Shinhan banke i Woori banke otkrili su da je većina doznačenog novca prvo prebačena s domaćih kripto berzi na različite korporativne račune korejskih kompanija.

Ove velike novčane doznake izazvale su crvenu zastavu da investitori koriste ogromne sume novca da iskoriste Kimchi premiju, prema izvještaju lokalne novinske kuće Asia Times od 15. avgusta.

Postoje i sumnje da se doznačena sredstva koriste za pranje novca, navodi KBS od 14. avgusta, pri čemu su uhapšeni neki zaposleni iz neimenovanih kompanija koje su vršile doznake.

Ukupan iznos poslat u inostranstvo bio je više nego duplo veći od onoga što je FSS očekivao da pronađe kada je naredio bankama da ispitaju stvar. Asia Times je objavio da se sada očekuje da će FSS sprovesti dodatne istrage na licu mjesta domaćih banaka, koje bi mogle otkriti više sredstava koja su doznačena.

Povezano: Južnokorejski finansijski nadzornik želi ‘brzo’ pregledati kripto zakonodavstvo: Izvještaj

Sada se očekuje da će FSS uvesti sankcije prema Shinhanu i Wooriju zbog omogućavanja najveće količine doznaka. Asia Times je napisao da je Lee Bok-Hyeon, šef FSS-a, rekao “Ozbiljno shvatamo deviznu transakciju i sankcije su neizbežne”.

Istrage na licu mjesta su u toku u Shinhanu i Woori, ali će biti završene 19. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *