Crypto

Konsolidacija cijena bitkoina otvara vrata za APE, MANA, AAVE i FIL da napreduju

Nakon skoro 20% rasta prošle sedmice, Bitcoin (BTC) je na putu da završi ovu sedmicu sa porastom od otprilike 10%. Porast Bitcoina je poboljšao raspoloženje i privukao kupovinu nekoliko altcoina. Time je ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta čvrsto iznad granice od 1 bilion dolara.

Snažan oporavak bitkoina zaprepastio je nekoliko analitičara koji su i dalje skeptični u pogledu rasta. Neki vjeruju da je trenutni rast mrtva mačka odskakanje koja će oštro promijeniti smjer, dok drugi vide sličnosti između trenutnog rasta i oporavka medvjeđeg tržišta 2018.

Dnevni pregled podataka kripto tržišta. Izvor: Coin360

Iako bi trgovci trebali biti spremni za svaku moguću situaciju, tempo rasta Bitcoina ukazuje na moguće veliko dno. Vjerovatno će biti neravnina na putu, ali će trgovci vjerovatno agresivno kupovati padove.

Trajni oporavak bitkoina može potaknuti kupovinu odabranih altcoina.

Hajde da proučimo grafikone Bitcoina i odaberemo altcoine koji pokazuju snagu u bliskoj budućnosti.

BTC/USDT

Bitkoin se 20. januara popeo iznad graničnog otpora od 21.650 dolara, što ukazuje na nastavak rasta. To pokazuje da potražnja ostaje jaka na višim nivoima.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Bikovi su gurnuli cijenu iznad otpora od 22.800 dolara 21. januara, ali nisu uspjeli da se nadograđuju na proboj kao što se vidi iz dugog fitilja na dnevnom svijećnjaku.

Dok rastući pokretni proseci ukazuju na to da bikovi vladaju, indeks relativne snage (RSI) na teritoriji preterane kupovine zahteva oprez. To sugerira da je moguće nekoliko dana konsolidacije ili manje korekcije.

Međutim, kada krene novi uzlazni trend, RSI ponekad ima tendenciju da ostane u zoni prekomjerne kupovine i frustrira medvjede. Ako se to dogodi, uzlazni trend bi se mogao nastaviti bez većeg povlačenja i par bi mogao dostići 25.211 dolara.

S druge strane, prva podrška iznosi 21,480 dolara. Ako se cijena odskoči sa ovog nivoa, to će sugerirati da bikovi kupuju na svakom manjem padu. To bi moglo povećati vjerovatnoću rasta na 25.211 dolara.

BTC/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje da bikovi pokušavaju da preokrenu nivo od 22.800 dolara u podršku. Ako cijena nastavi višom i skoči iznad 23.271 dolara, bikovski zamah bi se mogao povećati i par bi mogao požuriti prema 25.211 dolara.

Ako se cijena smanji i probije ispod 22.600 dolara, par bi mogao kliziti na 20-eksponencijalni pokretni prosjek. Ovaj nivo može delovati kao podrška, ali ako medvedi uspeju da povuku cenu ispod njega, sledeća stanica bi mogla biti 21.480 dolara.

APE/USDT

ApeCoin (APE) je bio u rasponu između 7,80 i 3 dolara u posljednjih nekoliko mjeseci. Nakon što medvjedi nisu uspjeli spustiti cijenu ispod raspona, bikovi pokušavaju da se vrate. Pokušat će cijenu dovesti do otpora raspona.

APE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Pokretni proseci koji se povećavaju i RSI u oblasti preterane kupovine sugerišu da kupci imaju prednost. Postoji manji otpor blizu 6,40 dolara, ali ako se kupci buldožerom probiju kroz njega, par APE/USDT bi mogao skočiti na 7,80 dolara. Ovaj nivo može svjedočiti agresivnoj prodaji od strane medvjeda.

Pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA (4,80 dolara). To bi moglo potopiti cijenu do 50-dnevnog jednostavnog pokretnog prosjeka (4,17 dolara).

APE/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje da je par u snažnom uzlaznom trendu. Medvedi pokušavaju da zaustave rast na 6 dolara, ali pozitivan znak je da bikovi nisu odustali od mnogo mesta. Ovo ukazuje da se kupuje svaki manji umak. Bikovi će sada pokušati da podignu cijenu iznad 6 dolara i nastave uzlazni trend.

Naprotiv, medvjedi će pokušati povući cijenu ispod 20-EMA. Ako uspiju, par bi mogao privući knjiženje profita od kratkoročnih bikova. Par bi tada mogao pasti na 5 dolara.

MANA/USDT

Decentraland (MANA) je naglo ojačao sa 0,28 dolara 30. decembra na 0,78 dolara 21. januara, što pokazuje snažan zamah u korist bikova.

MANA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi su prodali pad iznad 0,74 dolara 17. januara, ali su bikovi uskočili i kupili pad od 0,61 dolara. Ovo pokazuje da je raspoloženje i dalje pozitivno i trgovci na padove gledaju kao na priliku za kupovinu.

Bikovi će morati održati cijenu iznad 0,74 dolara da bi signalizirali početak sljedeće faze oporavka. Par MANA/USDT bi mogao skočiti na 0,87 dolara, a nakon toga na psihološku barijeru na 1 dolar.

Ako medvedi žele da dobiju prednost, moraće da spuste cenu ispod 0,61 dolara. Ako to urade, par bi mogao započeti dublju korekciju na 0,53 dolara.

MANA/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje formiranje inverznog uzorka glave i ramena. Ako kupci gurnu cijenu iznad dekoltea uzorka, podešavanje će se završiti i par bi mogao skočiti prema ciljnom cilju na 0,93 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod pokretnih prosjeka, to će sugerirati da medvjedi žestoko čuvaju otpor od 0,74 dolara. Par bi tada mogao da padne u zonu podrške od 0,61 do 0,55 dolara.

Povezano: Terra lending protokol Mars za pokretanje glavne mreže

AAVE/USDT

Aave (AAVE) je probio i zatvorio se iznad linije silaznog trenda 17. januara, signalizirajući potencijalnu promjenu trenda. Medvjedi su pokušali da povuku cijenu nazad ispod linije pada trenda 18. januara, ali bikovi su se držali.

AAVE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Rastuća 20-dnevna EMA (74 dolara) i RSI u regiji preskupe sugerišu da bikovi imaju prednost. Ova prednost bi mogla dodatno ojačati probijanjem iznad $92. AAVE/USDT par bi tada mogao da se podigne na psihološki ključni nivo od 100 dolara.

Ovaj nivo opet može predstavljati snažan izazov za kupce, ali ako savladaju ovu prepreku, par bi mogao skočiti do 115 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena okrene prema dolje i zaroni ispod linije silaznog trenda, to će signalizirati da su medvjedi aktivni na višim nivoima. Prednost bi se mogla nagnuti u korist medvjeda na klizanju ispod 20-dnevne EMA.

AAVE/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje da medvedi brane zonu između 88 i 91 dolara, ali nisu uspeli da povuku cenu ispod pokretnih proseka. Ovo ukazuje na bikovsko raspoloženje u kojem trgovci kupuju padove.

Bikovi će napraviti još jedan pokušaj da očiste nadzemnu zonu. Ako uspeju, par bi mogao da nastavi uzlazni trend.

Umjesto toga, ako bikovi ne uspiju gurnuti cijenu iznad 91 dolara, medvjedi će pokušati povući par ispod pokretnih prosjeka. Par bi tada mogao pasti na 78 dolara, a kasnije na 73 dolara.

FIL/USDT

Filecoin (FIL) je probio iznad linije silaznog trenda 14. januara i održao ponovni test nivoa proboja 18. januara. Ovo sugeriše da su bikovi okrenuli liniju silaznog trenda u podršku.

FIL/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Pokretni proseci su završili bikovsko ukrštanje i RSI je u preskupom prostoru, signalizirajući da bikovi imaju kontrolu. FIL/USDT par bi mogao da se podigne na 6,50 dolara gde bi medvedi ponovo mogli da naprave snažnu odbranu. Ako bikovi dignu cijenu iznad ovog nivoa, rast bi mogao dostići 9 dolara sa kratkim zastojem blizu 7 dolara.

20-dnevna EMA (4,24 dolara) je važna podrška na koju treba obratiti pažnju na dole, jer pad ispod nje može nagnuti prednost u korist medvjeda.

FIL/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi su pokušali da zaustave reli olakšice na 5 dolara, ali bikovi su probili ovaj otpor i započeli sljedeću fazu oporavka. Pokretni proseci u porastu i RSI u zoni prekomerne kupovine ukazuju na to da su bikovi čvrsto u sedištu vozača. Kupci će pokušati da gurnu par prema $6,50, a zatim $7.

S druge strane, 20-EMA je kritična podrška na koju treba obratiti pažnju. Ako se cijena odskoči sa ovog nivoa, to će ukazati na to da uzlazni trend ostaje netaknut. S druge strane, ako medvedi povuku cijenu ispod pokretnih proseka, par bi mogao da se sruši na 4,20 dolara.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *