Crypto

Kongres će vjerovatno odlučiti o sudbini kripto jurisdikcije – Lummis osoblje

Osoblje senatora Sjedinjenih Američkih Država Cynthia Lummis vjeruje da će Kongres Sjedinjenih Država morati da se umiješa i riješi spor između Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC) i Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) u vezi s tim ko reguliše kriptovalute ako se stvar ne može riješiti interno .

Problem potiče od 2014. godine, kada je CFTC prvi put potvrdio nadležnost nad virtuelnim valutama. Ovo je kasnije potvrđeno presudom američkog Federalnog suda iz 2018. godine, u kojoj se navodi da CFTC ima nadležnost da krivično goni kriminalce u slučajevima prevare u vezi sa virtuelnim valutama. Međutim, SEC je bio taj koji je do danas uglavnom istraživao kripto berze i kripto imovinu u SAD.

U srijedu su senatori Debbie Stabenow iz Michigana i John Boozman iz Arkanzasa predstavili Zakon o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda iz 2022. (DCCPA). Ako zakon usvoji američko zakonodavstvo, CFTC bi dobio pravo da reguliše digitalnu robu.

Najvažnije, DCCPA bi klasifikovao i Bitcoin (BTC) i Eter (ETH) kao digitalnu robu, a ne hartije od vrednosti. Ovo je posebno značajno jer je predsjednik SEC-a Gary Gensler nedavno rekao u intervjuu za američki kanal poslovnih vijesti CNBC da je BTC jedina kriptovaluta koju želi označiti kao robu:

“Neki, poput Bitcoina – i to je jedino što ću reći jer neću govoriti ni o jednom od ovih tokena, ali moji prethodnici i drugi su rekli da su oni roba.”

Međutim, uprkos napetosti, Lummisov zaposlenik misli da zakon o DCCPA ima manje od 50% šanse da bude usvojen ove godine:

“Jedini način na koji bi bilo koji od ovih zakona proći ove godine je ako bi katastrofalni događaj crnog labuda, poput kolapsa velike američke berze, mogao okupiti zakonodavce.”

Vijest dolazi nakon što je SEC počeo da istražuje 20 milijardi dolara vrijednu kripto mjenjaču Coinbase, ali Lummisovo osoblje je također izjavilo da je svaka kripto burza sa sjedištem u SAD pod istragom u nekom obliku.

Povezano: Istraga Coinbase SEC-a mogla bi imati “ozbiljne i zastrašujuće” efekte: Advokat

Prema američkom zakonu, Howey test utvrđuje da li transakcija predstavlja ugovor o ulaganju (sigurnost). U testu se navodi da ugovor o ulaganju postoji „kada postoji ulaganje novca u zajedničko preduzeće uz razumno očekivanje da će profit biti ostvaren trudom drugih“.

Ako se utvrdi da ETH ili bilo koja kripto imovina spada u ovu definiciju, tada bi kripto berze sa sjedištem u SAD-u bile ilegalno trgovanje vrijednosnim papirima. SEC je nedavno naveo devet kripto imovine kao vrijednosne papire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *