Crypto

Kompanije i investitori će možda morati da vrate milijarde sredstava uplaćenih od strane FTX-a

Kolaps FTX grupe možda još nije završen sa svojim zaraznim širenjem, jer bi odredbe o povratu novca mogle natjerati kompanije i investitore da vrate milijarde dolara plaćene u mjesecima koji su doveli do kolapsa kripto berze, rekao je advokat za nesolventnost Cointelegraphu.

Ukratko, „povraćaj“ odnosi se na isplaćeni novac koji je potrebno vratiti zbog posebnih okolnosti ili događaja, kao što je nesolventna kompanija koja treba da povrati sredstva plaćena u roku od 90 dana prije podnošenja zahtjeva za Poglavlje 11. Ako je povjerilac insajder, period od 90 dana je produžen na godinu dana.

Kao rezultat toga, povjerioci bi mogli tražiti povrat novca na transfere koje je FTX izvršio vanjskim stranama, uključujući 2,1 milijardu dolara koje je FTX platio Binanceu kada je Binance napustio svoju investiciju serije A u FTX. Changpeng “CZ” Zhao, Binanceov izvršni direktor, nedavno je odbacio zabrinutost u vezi s povratom novca u intervjuu za CNBC, rekavši da bi Binanceovi advokati trebali to riješiti.

U slučaju povrata sredstava za povjerioce, stečajni sud bi mogao zahtijevati vraćanje kripto imovine ili novca jednak vrijednosti prenesene kriptovalute, objasnio je stečajni advokat Mark Pfeiffer, koji je član Blockchain-a i Crypto-a. Grupa za praksu u advokatskoj kancelariji Buchanan Ingersoll & Rooney.

Povezano: FTX klijenti podnose grupnu tužbu kako bi dobili prioritetnu odštetu

„Ako sud odluči da od optuženog zahteva da plati vrednost, nije jasno da li će taj iznos biti u vrednosti“, rekao je Fajfer. Kao rezultat toga, sud bi morao da utvrdi vrijednost imovine s obzirom na to kada je došlo do prijenosa, ili kada je pokrenut stečaj ili tužba, ili kada je donesena presuda. Prema stečajnom advokatu:

“Kupci koji likvidiraju kriptovalute kao gotovinu rizikuju da će morati vratiti kriptovalute, što ih izlaže riziku povećanja vrijednosti kriptovaluta. Kupci koji drže kriptovalute rizikuju da će sud od njih zatražiti da vrate gotovinu iako kriptovalute koji drže možda neće biti likvidirani za iznos presude. Drugim riječima, bez obzira što rade, rizikuju da pogoršaju svoje probleme ako pogriješe.”

Od mnogih drugih preduzeća moglo bi se tražiti da vrate novac kako stečajni postupak bude napredovao, uključujući Silvergate banku. Kako je izvijestio Cointelegraph, u tužbi koju su u decembru podnijeli klijenti FTX-a tvrdi se da je banka pomogla ugašenoj mjenjačnici kriptovaluta u lažnim aktivnostima nepropisnim transferima sredstava.

Postoje tri glavne vrste povrata, objasnio je Pfeiffer za Cointelegraph. Prva prednost prema članu 547 Zakonika o stečaju dozvoljava dužniku ili stečajnom upravniku da izbjegne bilo kakav prijenos imovine izvršen na povjerioca u roku od 90 dana prije stečaja dok je bio nesolventan.

“Postoji nekoliko odbrana za tvrdnju o preferencijama. Najčešći je ako je prijenos izvršen u uobičajenom toku poslovanja. Međutim, postavlja se pitanje da li bi de facto ‘trčanje na banku’ bilo u uobičajenom toku”, napomenuo je Pfeiffer.

Druga vrsta, prema članu 548 Zakona o stečaju, je lažni prenos imovine izvršen dok je dužnik bio nesolventan sa stvarnom namjerom da prevari povjerioce. Pfeiffer je primijetio:

“Iako u slučaju FTX možda postoji prijevara, ona možda nije napravljena s namjerom da se prevare povjerioci. Namjera možda nema nikakve veze s vjerovnicima. Moguće je da je namjera bila isključivo obogaćivanje principala.”

Takođe, prema članu 548, konačna vrsta lažnog prenosa je prenos imovine izvršen dok je dužnik bio nesolventan i za koji je dužnik dobio manju od razumno ekvivalentne vrednosti.

FTX-ov stečajni slučaj se možda ne razlikuje od drugih stečajnih slučajeva koji uključuju prevaru i loše upravljanje, ali može postaviti presedan u načinu na koji se kripto imovinom postupa na stečajnim sudovima.

Iako regulatori i drugi sudovi možda neće poštovati pravila stečajnih sudova, vjerovatno će se pojaviti slična pitanja. “Da li je to valuta, vrijednosni papir, roba ili nešto drugo? Ovo pitanje će se pojaviti i van stečaja, kao u regulaciji vrijednosnih papira iu općenitom sudskom sporu van stečaja”, rekao je Pfeiffer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *