Crypto

Komesar CFTC-a: Kripto razmjene ne bi trebale ‘samo-certificirati’ tokene

Komesar Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) pozvao je Kongres da prestane da dozvoljava berzama kriptovaluta da se „samo-certificiraju” i izlistavaju tokene bez nadzora.

Komesar CFTC-a Christy Goldsmith Romero rekla je publici na događaju Univerziteta u Pensilvaniji 18. januara koji je bio fokusiran na FTX da trenutni proces nije adekvatan da osigura odgovarajući nadzor, rekavši:

„Pozivam Kongres da izbjegne dopuštanje novoreguliranim kripto berzama da samopotvrđuju proizvode za uvrštavanje, u skladu s trenutnim procesom koji ograničava CFTC nadzor.”

“Ključno je uspostaviti zaštitnu ogradu protiv regulatorne arbitraže, a to uključuje i zabranu korištenja procesa samocertifikacije,” dodala je.

Trenutno, kripto berze mogu „samopotvrditi“ bezbednost svojih proizvoda pre nego što se uvrste na listu osim ako CFTC ne blokira listing u roku od 24 sata.

Komesar CFTC-a Christy Goldsmith Romero Izvor: Twitter

Ona je rekla da ovaj proces koji se koristi za listanje proizvoda kao što su kripto fjučersi nije adekvatan za tu vrstu imovine.

Goldsmith Romero je dodao da kripto kompanije koje žele da izdaju tokene mogu koristiti CFTC-ov kripto regulatorni okvir kako bi zaobišle ​​registraciju kod Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC).

Prijedlozi da se CFTC-u da povećana uloga u nadzoru kripto industrije predstavljeni su Kongresu 2022.

Kripto ‘čuvari vrata’ moraju ‘pojačati’

Tokom svog govora, komesarka je takođe pozvala advokate, stručnjake za usklađenost, poznate ličnosti, kompanije rizičnog kapitala i investitore penzionih fondova da sprovedu bolji due diligence kripto firmi.

„Sami čuvari vrata takođe moraju da se pojačaju i pozivaju na usklađenost, kontrolu i drugo upravljanje, ne dozvoljavajući da obećanje bogatstva i marketinški nastup kompanije ušutkaju njihove primedbe na očigledne nedostatke.”

Osvrćući se na FTX, koji je proglasio bankrot u novembru 2022. nakon pogrešnog rukovanja i propuštanja sredstava klijenata, Goldsmith Romero je rekao da su ti entiteti „trebali ozbiljno ispitati operativno okruženje u FTX-u prije njegovog raspada“.

„Ako industrija digitalne imovine želi da povrati bilo kakvu količinu povjerenja javnosti, ima još posla“, dodala je.

Neki posmatrači kripto industrije nastavili su da tvrde da okolnosti iza kolapsa FTX-a ne treba da budu vezane za prostor digitalne imovine ili nedostatak regulative.

Povezano: Projekt Digital Dollar poziva SAD da preduzmu akciju na razvoju CBDC-a

Izvršni direktor SEBA Hong Konga Ludovic Shum rekao je za Cointelegraph tokom ovosedmičnog intervjua da se pad FTX-a lako mogao dogoditi u bilo kojoj drugoj industriji.

„Na kraju dana, to se vraća na povjerenje u vezi s provjerama i ravnotežama […] Samo je žalosno da se to dogodilo u ovom brzorastućem području kripto svijeta gdje se to lako moglo dogoditi bankama, vrijednosnim papirima, kućama, upraviteljima imovine“, rekao je Šum.

U međuvremenu, Lachlan Feeney, osnivač i izvršni direktor agencije za razvoj blokova Labrys, rekao je da industriji treba više nadzora, a ne nužno regulacije kako bi se spriječila nova katastrofa.

„FTX skandal se nije dogodio zbog nedostatka regulative. FTX je radio [allegedly] ilegalno; zanemarivanje postojećih propisa radije nego kapitaliziranje odsustva propisa.”

“Vjerovatno bi trebalo postojati više nadzora kako bi se zaustavili beskrupulozni igrači i aktivnosti prije nego što situacija eskalira, ali ne treba nam mnoštvo novih propisa i birokratskih traka koje odvraćaju od inovacija. Potrebna nam je jasnoća u vezi s postojećim propisima”, rekao je on u izjavi za Cointelegraph .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *