Crypto

Kolaps FTX-a izaziva preispitivanje o planovima za razmjenu kriptovaluta Busan Cityja

Čini se da pad FTX-a nije pogodio samo kompanije i investitore, već i čitave gradove koji su prethodno postali partneri problematične berze kriptovaluta.

Drugi po veličini grad u Južnoj Koreji, Busan, navodno preispituje svoje planove za izgradnju lokalne kripto berze kao posljedice kolapsa FTX-a, izvijestila je lokalna novinska agencija Yonhap 23. novembra.

Vlada i finansijske vlasti u Busanu su sve više zabrinute zbog koncepta javno-privatne digitalne razmjene usred zaraze FTX-om.

„S obzirom na različite uslove, nerazumno je da grad Busan promoviše uspostavljanje razmjene digitalne imovine“, navodno je izjavio zvaničnik grada Busan.

Južnokorejski grad je nekoliko mjeseci angažiran na uspostavljanju lokalne razmjene digitalne imovine, potpisujući više ugovora sa kripto berzama. Izgradnja takve platforme kao modela javno-privatnog partnerstva je navodno bila obećanje gradonačelnika Busana Park Hyung-joona.

U avgustu 2022. godine, gradska uprava Busana najavila je partnerstvo sa FTX-om, planirajući da izgradi Busan Digital Asset Exchange kao dio ambicija grada da postane digitalno finansijsko središte u Aziji.

Busan je tada također postao partner s Huobi Global kripto razmjenom, koja od 2019. ima lokalnu kancelariju u Južnoj Koreji. U oktobru je Busan proširio svoje kripto partnerstvo sa Crypto.com berzom.

Prethodno je Busan također potpisao memorandum o razumijevanju s Binanceom, s ciljem da se u Busanu implementira blockchain zona bez regulative za promoviranje blockchain inicijativa i poslovanja.

Grad Busan je službeno dobio status zone bez propisa za blockchain tehnologije u srpnju 2019., planirajući usvojiti različite blockchain aplikacije u industrijama poput turizma, financija, logistike i javne sigurnosti. Lokalna vlada od tada aktivno provodi svoje blockchain planove, pokrenuvši razvoj digitalne valute zasnovane na blockchainu u suradnji s telekom gigantom KT krajem 2019.

Povezano: Južna Koreja istražuje kripto mjenjačnice za uvrštavanje izvornih tokena

Prije toga, Busan je također bio uključen u suradnju s lokalnim pionirima kripto novčanika kao što je Hyundai Pay, kao i razvoj virtuelnih elektrana sa omogućenim blockchain-om.

Prema najnovijem izvještaju, Busan City ne odustaje od svojih blockchain ciljeva uprkos tome što je možda odustao od planova za razmjenu kriptovaluta.

“Budući da je Busan određen kao zona bez regulacije blockchain-a, tražit ćemo različite načine da razvijemo Busan u finansijski centar koristeći ga”, navodno je rekao lokalni zvaničnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.