Crypto

Kineska opštinska banka izdaje prvi digitalni zajam u juanima koristeći intelektualnu svojinu kao kolateral

Kako je izvijestila lokalna novinska agencija Sohu, u srijedu je Poljoprivredna komercijalna banka Zhangjiagang, koja se nalazi u kineskoj provinciji Suzhou, objavila da je izdala zajam od 500.000 digitalnih juana (e-CNY) uz intelektualno vlasništvo koje ga podržava kao kolateral. Zajam je izdat jednoglasno od strane gradskog regulatora potrošačkih tržišta, regulatora finansijskih tržišta i opštinskih zvaničnika.

Neimenovan u izvještaju, primalac kredita je subjekt koji proizvodi opremu za zaštitu okoliša za čeličane u provinciji Suzhou. Kako je rečeno iz entiteta, zbog porasta broja faktura klijenata, odlučio je eksperimentirati s novom metodom zaduživanja, gdje je kredit direktno pušten u njegov digitalni novčanik e-CNY. U međuvremenu, Poljoprivredna komercijalna banka Zhangjiaganga rekla je da je ovo još jedan eksperiment u probnom programu e-CNY u zemlji.

Dva dana ranije, Narodna banka Kine rekla je da želi dalje proširiti broj lokacija za testiranje e-CNY, koje se trenutno nalaze u 15 provincija. U svom najnovijem ažuriranju podataka od 31. maja, centralna banka je od početka izbrojala 264 miliona e-CNY transakcija u ukupnom iznosu od 83 milijarde CNY (12,29 milijardi dolara). Preko 4,567 miliona trgovačkih terminala širom Kine prihvata e-CNY kao plaćanje.

Povezano: Više od 2,6 miliona korisnika prijavilo se za digitalni juan airdrop grada Šenžena

Osim toga, 64 kompanije s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 560 milijardi CNY (82,9 milijardi dolara) koje kotiraju na burzi u Šangaju i Šenženu istražuju blockchain tehnologiju. Posljednjih mjeseci Kina je naizgled povećala svoj fokus na razvoj svoje digitalne valute centralne banke, navodeći prednosti u stimuliranju potrošačke potrošnje nakon što su blokade zbog COVID-19 omele ekonomiju. Različiti e-CNY airdrops trenutno su u toku za učesnike da traže nagrade i koriste ih na različitim trgovačkim platformama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *