Crypto

Kevin O’Leary kaže da se žrtvovanje Tornado Casha isplati za institucionalno usvajanje

Neophodno je suzbijanje kripto aplikacija koje se “petljaju s primarnim silama regulacije”, kaže voditelj Shark Tank-a i milioner rizičnog kapitala Kevin O’Leary, koji je tvrdio da Tornado Cash i slične usluge sprječavaju pravi institucionalni kapital da dođe u svemir.

U diskusija o Crypto banteru u subotu, O’Leary, također poznat kao Mr. Wonderful, sugerirao je da su aplikacije poput kripto miksera Tornado Cash na bazi Ethereuma dio kulture „kripto kauboja“ kojoj ne bi trebalo biti mjesto u industriji.

Umjesto toga, O’Leary smatra da je kriptovaluti potrebno „okruženje zasnovano na pravilima“ kako bi privuklo pravi institucionalni kapital u industriju digitalne imovine, a veći dio te regulative treba da ukine protokole poput Tornado Cash-a, koji korisnicima omogućava obavljati anonimne transakcije i stoga potencijalno učestvovati u kriminalnim aktivnostima.

U diskusiji, O’Leary nije odustao od svog mišljenja o hapšenju kreatora Tornado Casha Alekseja Perceva, navodeći:

“Na kraju dana, u redu je uhapsiti tog tipa. Zašto? On se petlja sa primarnim silama regulacije […] Ako moramo da ga žrtvujemo, to je u redu, jer želimo da imamo određenu stabilnost u tom institucionalnom kapitalu.”

Rizični kapitalista je rekao da, iako institucionalni interes za sektor digitalne imovine i dalje raste, “oni ga neće dirati dok kripto kauboji jašu ogradu”. O’Leary je naglasio da “dok se ne riješimo ovog sranja” neće biti “stabilnosti u […] institucionalni kapital“, ali smatra da industrija polako ali sigurno istrijebi „kauboje“:

“Mislim da sada dolazimo do te faze. Možda smo u trećem ili četvrtom inningu prema tome, ali umoran sam od ovog kripto kaubojskog sranja. Želim da se uključim u regulisano mjesto gdje možemo donijeti milijarde dolara na posao. Ne moram da budem kripto kauboj, a ne želim da to budem jer radim u regulisanom svetu.”

Ali O’Learyjevo mišljenje se suprotstavlja osjećajima mnogih u svemiru. Sankcionisanje alata za privatnost zasnovanog na Ethereum-u od strane američke vlade prošle sedmice razbjesnilo je mnoge utjecajne kripto ličnosti koje su branile potrebu za osnovnim pravima privatnosti na decentraliziranim mrežama.

Suosnivač Gnosis Stefan George bio je jedan od onih koji su branili Tornado Cash, navodeći da protokol donosi „preko potrebnu privatnost“ Ethereumu i da pisanje softvera otvorenog koda treba biti prepoznato kao „izraz slobode govora“.

Chainlink vodeći Developer Advocate Patrick Collins također rekao je da je odluka da se ukloni Tornado Cashov GitHub nalog “mnogo gora od sankcionisanja web stranice” jer je šifra govor i na taj način Ministarstvo finansija SAD-a krši prvi amandman američkog Ustava.

Ethereum edukator Anthony Sassano podijelio je u Tweetu sa svojih 218.000 pratilaca da je privremeno zabranjeno iz decentralizovanog finansijskog (DeFi) protokola pozajmljivanja AAVE, nakon što je njegova adresa stavljena na crnu listu za primanje 0,1 etera (ETH) od anonimne osobe putem Tornado Cash-a. Sassano je dodao da je “glavni zaključak do kojeg sam došao iz nedavnih događaja da Ethereum više brine vlade/nacionalne države nego Bitcoin.”

Povezano: Suosnivač Tornado Cash-a izvještava da je izbačen s GitHuba jer industrija reaguje na sankcije

Prošle sedmice, holandska uprava za finansijski kriminal, Služba za fiskalne informacije i istrage (FIOD), uhapsila je 29-godišnjeg programera Tornado Cash za kojeg se sumnjalo da je umiješan u pranje novca putem protokola.

Prema holandskom regulatornom tijelu, preko pametnih ugovora Tornado Casha proteklo je preko 7 milijardi dolara od njegovog početka 2019. Sankcije američkog trezora uslijedile su nakon više tvrdnji da se protokol sve više koristi za aktivnosti pranja novca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *