Crypto

Kenijsko zakonodavstvo uspostavlja kripto oporezivanje, stvara zaštitu potrošača

U kenijski zakon o tržištima kapitala uveden je amandman 21. novembra koji bi zahtijevao od onih koji posjeduju ili posluju s kriptovalutama da Upravi za tržište kapitala u zemlji dostave informacije o svojim aktivnostima u svrhu oporezivanja, javljaju lokalni mediji. Ovo je prvi put da je Kenija proširila finansijsku regulativu na kriptovalute.

Prema zakonu o tržištima kapitala (amandman), Kenijci bi plaćali porez na kapitalnu dobit kenijskoj upravi za prihode kada prodaju ili koriste digitalne valute. Kriptovaluta koja se drži manje od godinu dana podliježe porezu na dobit, a nakon toga će se primjenjivati ​​porez na kapitalnu dobit. Kenija ima porez na dohodak koji se kreće od 10% do 30%. Banke već naplaćuju akcizu od 20% na sve provizije i naknade za trgovinu kriptovalutama.

Autor zakona, poslanik Abraham Kirwa rekao je:

“Amandman će predvidjeti […] definiciju digitalnih valuta, njeno stvaranje kroz kripto rudarenje i predviđanje propisa oko trgovanja digitalnim valutama. […] Izmjenom će se također precizirati odgovornosti osoba ili preduzeća koja trguju digitalnim valutama, predvidjeti njihovo oporezivanje, vlasništvo i promocija inovacija u ovoj oblasti.”

Predlog zakona bi definisao digitalne valute kao hartije od vrednosti, predvideo licenciranje pojedinačnih trgovaca kriptovalutama i stvorio centralizovani elektronski registar transakcija u digitalnim valutama u zemlji. Takođe bi uveo mere zaštite potrošača, kao što je stvaranje fonda „za zaštitu investitora od finansijskih gubitaka koji proizilaze iz propusta licenciranog brokera ili dilera“ i garancija privatnosti.

Povezano: Od pametnog osiguranja do verifikacije dokumenata na lancu: Evo kako Near ima za cilj poboljšati Keniju

Istraživanje Chainalysis objavljeno u septembru rangiralo je Keniju na 19. mjesto u svijetu po usvajanju kriptovaluta i na peto u ravnopravnom trgovanju. Predloženi amandman dolazi istovremeno sa pozivom kenijskog predsjednika Williama Ruta da se udvostruči porezna osnovica zemlje. Zemlja ima oko 4 miliona korisnika kriptovaluta. Sa oko 8,5% stanovništva, to Keniji daje petu najvišu stopu vlasništva u svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.