Crypto

KBW 2022: Prava na digitalno vlasništvo ključna su za uspješnu Web3 ekonomiju — Yat Siu iz Animoca

Yat Siu, suosnivač kompanije Animoca Brands sa sjedištem u Hong Kongu, tvrdi da su digitalna imovinska prava na lancu glavni aspekti blockchain tehnologije koja će pokretati decentraliziranije društvo.

Govoreći na Korean Blockchain Week 2022 (KBW), preduzetnik iz Hong Konga je napomenuo da smo svi „digitalni ovisni“ i „podaci su resurs metrike“ koji donose vrednost platformama kao što su Apple, Google i Facebook, Sui je rekao:

„Najmoćnije kompanije na svijetu danas nisu energetske kompanije ili kompanije koje se bave resursima, to su tehnološke kompanije i nisu moćne jer proizvode softver. Oni su moćni jer kontroliraju naše podatke.”

Ali za razliku od Web2 platformi na koje smo navikli, aplikacije zasnovane na blockchain-u nam omogućavaju da kontroliramo te podatke i ne budemo podložni “digitalnoj kolonizaciji”, rekao je Sui, dodajući:

“Moćni [thing about] Web3 je činjenica da možemo preuzeti vlasništvo i da možemo napraviti veliku promjenu s ovim jer smo distribuirali i decentralizirali vlasništvo nad ovom imovinom.”

Sui je takođe naglasio važnost imovinskih prava naglašavajući da zemlje koje svojim građanima daju snažna imovinska prava omogućavaju njihovom društvu da napreduje. Sui je ukazao na korelaciju između Međunarodnog indeksa imovinskih prava (IPRI) i indeksa bruto domaćeg proizvoda (GDPI):

“Mjesta koja nemaju gotovo nikakvo imovinsko pravo […] Mozes da vidis [are in] donjih 20% [of GDPI] Ali zemlje koje imaju veoma jaka imovinska prava, Južna Koreja, SAD, Japan, većina Evrope, uživaju veoma, veoma visoka imovinska prava“, objasnio je on i dodao da prava digitalne svojine ne bi trebalo da budu drugačija.

Digitalno vlasništvo bi trebalo da se pojavi u Aziji

Siu je dodao da azijski kontinent ima daleko najviše prostora za rast kada je u pitanju Web3, kao i kapitalizacija prava na digitalnu svojinu.

Siu je rekao da Azija ima veoma bogatu istoriju „neverovatnog sadržaja“ i „digitalnog izraza“, od kojih se većina može transformisati u sredstva zasnovana na blokčejnu. [in the form of NFTs] i pružiti im prava na digitalno vlasništvo nad njihovom imovinom.

Povezano: Digitalni suverenitet: Povraćaj vaših privatnih podataka na Web3

Siu je dodao da, iako ljudi u Aziji danas provode više vremena na internetu nego na bilo kom drugom kontinentu, još uvijek ima toliko prostora za rast. “Za razliku od ostatka svijeta, koji ima skoro 100% penetraciju na Zapadu, u Aziji je samo oko 67% prihvaćenosti interneta na cijelom kontinentu, primijetio je.

Siu je također rekao da je sentiment prema metaverzima baziranim na blockchain-u, igrama i nezamjenjivim tokenima (NFT), kao i pravima na digitalno vlasništvo koja dolaze s njima, mnogo pozitivniji u poređenju sa Zapadom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *