Crypto

Kanadsko regulatorno vijeće kreira novu dokumentaciju za predregistraciju za kripto platforme

Kanadski administratori vrijednosnih papira (CSA), vijeće pokrajinskih i teritorijalnih regulatora vrijednosnih papira, objavilo je u ponedjeljak da će se od platformi za kriptotrgovinu očekivati ​​da svojim glavnim regulatorima obezbijede obavezu predregistracije dok poduzimaju korake da se u potpunosti pridržavaju propisa o vrijednosnim papirima. Dvije platforme, Crypto.com i kanadska platforma Coinsquare Capital Markets, već su podnijele te obaveze.

Od platformi za trgovanje će se očekivati ​​da se u obavezi slože da poštuju odredbe i uslove koji se odnose na zaštitu investitora. Podnošenje obaveze omogućit će platformama za trgovanje kriptovalutama da nastave sa radom tokom pregleda njihovih prijava za registraciju kod CSA. Nova obaveza je dio „privremenog pristupa“ uvedenog u smjernicama o zahtjevima zakona o vrijednosnim papirima za platforme za trgovanje kripto imovinom koje su u martu 2021. objavili CSA i Regulatorna organizacija za investicionu industriju Kanade (IIROC).

Crypto.com i Coinsquare Capital Markets podnijeli su obaveze Komisiji za vrijednosne papire Ontarija, koja je njihov glavni regulator. CSA je u svom saopštenju naveo da je u razgovoru sa drugim platformama o tom poduhvatu.

Povezano: Kanadski regulatori upozoravaju na oglašavanje i marketing u stilu kockanja u smjernicama za kripto kompanije

Platforme za trgovanje kriptovalutama u Kanadi čekaju dugo čekanje na registraciju. Oni mogu dobiti status “ograničenog trgovca” prije nego što dobiju punu registraciju. Platforme koje su se prijavile za ograničene dilere i dalje moraju da podnesu novoosnovanu obavezu.

Crypto.com je u saopćenju istakao da je u Kanadi već reguliran od strane Kanadskog centra za analizu finansijskih transakcija i izvještaja (FINTRAC) i Autorité des marchés financiers (AMF) iz Kvebeka. Izvršni direktor Crypto.com Kris Marszalek rekao je u izjavi da:

“Sjevernoameričko tržište, a posebno Kanada, predstavljaju značajno područje potencijalnog rasta za kripto tržište.”

CSA je naznačila da bi organizacije članice mogle „poduzeti mjere“ protiv platformi koje ne podnose zahtjev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *