Crypto

Kako razgovarati sa članovima porodice o kriptovaluti ove sezone zahvalnosti

Ove sedmice u Sjedinjenim Državama milioni ljudi različitih političkih i finansijskih pozadina putuju da vide članove porodice prvi put u nekoliko mjeseci kako bi proslavili Dan zahvalnosti.

Za pojedince koji misle na kriptovalute, pitanja o tržištu mogu doći brzo poput „Zašto ste se ošišali?“ ili “Zašto nisi postao doktor?” — posebno s obzirom na vrlo javni kolaps velike berze FTX i narušenu reputaciju njenog bivšeg izvršnog direktora, Sama Bankman-Frieda. Tim Cointelegrapha sastavio je duhovit vodič „kako da“ za čitaoce iz SAD-a koji mogu koristiti prilikom interakcije sa kripto skepticima i znatiželjnicima dok su kod kuće, iako korisnici u drugim zemljama mogu pronaći i nekoliko korisnih savjeta.

“Šta je SBF?”

Uprkos svim akronimima od tri slova koje su čuli na vijestima, članovima porodice bi moglo biti teško da povjeruju da bivši izvršni direktor FTX-a zapravo nije simbol oznake – iako je neko pokrenuo SBF ide u zatvor (SBFP ) token 21. novembra koji je prošao nešto bolje od berze i njenog vodstva, pao je više od 66% u ceni. “SBF” je skraćenica za “Sam Bankman-Fried”, koji je predvodio sada zloglasni FTX da postane jedna od najistaknutijih kompanija u kripto prostoru prije bankrota.

Bankman-Fried je dao ostavku 11. novembra, istog dana kada je FTX podnio zahtjev za bankrot. Trenutno živi na Bahamima, a priča i glasina o bivšem izvršnom direktoru i njegovom odnosu sa zaposlenima nije nedostajalo. SBF bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa ispitivanjem od strane vladinih zvaničnika i potencijalnim krivičnim prijavama.

“Zašto nisi zaradio novac od tih majmuna iz crtanih filmova?”

Mnogi u kripto prostoru i šire sugerirali su da je tržište nezamjenjivih tokena, ili NFT, u balonu, ali slučajevi upotrebe tehnologije idu daleko dalje od projekata poput Bored Ape Yacht Club – koji je odgovoran za mnoge slike koje članovi porodice vide kada NFT priče postanu mainstream. Objašnjenje da NFT-ovi mogu osigurati autentifikaciju za digitalne i fizičke proizvode može se činiti manje važnim od brisanja posljednjeg slatkog krompira sa stola za večeru, ali ako čitatelji traže relevantan primjer za korištenje kod kuće, pokušajte ovo:

“Čuo sam kako Elizabeth Warren kaže da će kripto upropastiti ekonomiju”

Kakva god da su vaša politička sklonosti, niko ne može poreći da je demokratska senatorka Elizabeth Voren među najglasnijim anti-kripto glasovima u Kongresu. U članku Wall Street Journal-a od 22. novembra, senator iz Massachusettsa rekao je da bi situacija s FTX-om trebala biti “poziv na buđenje” za regulatore da provode zakone o kripto industriji pored povezivanja digitalne imovine s pranjem novca i napadima na ransomware . Mnogi u svemiru su kritizirali senatora zbog pristupa digitalnoj imovini „sve ili ništa“, često ne praveći razliku između centraliziranih razmjena koje se nalaze na prednjoj strani i decentraliziranih projekata izgrađenih na blockchainu.

Uprkos trenutnom tržištu kripto medvjeda, mnogi zagovornici industrije ne uzrokuju prestanak svojih kompanija, unovčavajući svu svoju digitalnu imovinu i spaljujući bilo koju robu koja nosi Bitcoin (BTC) logo. U stvari, mnogi stručnjaci se slažu da stanje kripto regulacije i zakonodavstva u Sjedinjenim Državama treba uskoro riješiti. A da je bilo više regulatornog nadzora nad Bankman-Friedom i FTX-om, rezultirajući tržišni uticaj mogao bi biti manje ozbiljan.

Političari iz cijelog spektra, uključujući senatora iz Teksasa Teda Cruza i bivšeg demokratskog predsjedničkog kandidata Andrewa Yanga, otvoreno su podržali kripto i blockchain, ali njihovi roditelji ih vjerovatno ne pitaju kada će “naći pravi posao” tokom praznika .

Nekoliko članova Cointelegraph tima dalo je svoj doprinos ovom članku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.