Crypto

Kako kupiti kriptovalutu u Kanadi?

Kupovina kriptovaluta kao što su Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE) ili Ether (ETH) u Kanadi je u porastu kako raste vlasništvo nad kriptovalutama. Štaviše, Komisija za vrijednosne papire Ontarija je u svom izvještaju navela da više od 30% Kanađana planira kupiti kripto imovinu 2023. godine.

Dakle, ako se pitate kako kupiti Bitcoin ili kriptovalute u Kanadi, čitajte dalje i upoznajte se s detaljima.

Da li je legalno kupovati kriptovalute u Kanadi?

Trgovanje kriptovalutama je legalno u Kanadi iako se još ne smatra legalnim sredstvom plaćanja. Kanadska agencija za prihode (CRA) navodi koje su virtualne valute i pruža informacije o svim primjenjivim porezima. U Kanadi se može odlučiti da kupuje u kriptovaluti ako trgovci na malo, kafići ili web stranice e-trgovine to prihvate.

CRA tretira kriptovalutu kao robu koja može rezultirati kapitalnim dobicima ili gubicima. Oporezive transakcije uključuju slanje, primanje i trgovanje kriptovalutama. Kanadska web stranica administratora vrijednosnih papira opisuje kako je vaša kripto imovina regulirana u Kanadi.

Da li kanadske banke dozvoljavaju kriptovalute?

Uz rastuću popularnost kriptovaluta, kanadske banke dozvoljavaju i priznaju trgovinu kriptovalutama u skladu sa saveznim i državnim propisima. Na primjer, kanadske banke su instalirale 2600+ Bitcoin bankomata, a Toronto je najveći sa 897 bankomata. Ovi bankomati omogućavaju ljudima da pretvore svoj fizički novac u digitalnu valutu i kupuju i prodaju kriptovalute u zamjenu za gotovinu. Kanada je na drugom mjestu u svijetu po Bitcoin bankomatima nakon Sjedinjenih Država.

Neke popularne kanadske banke koje podržavaju trgovinu kriptovalutama na ovaj ili onaj način uključuju National Bank of Canada, Canadian Imperial Bank of Commerce, Royal Bank of Canada, Scotiabank, ATB i Coast Capital, među mnogim drugim koji se takođe pridružuju kao popularnost kriptovaluta u Kanada nastavlja da raste.

Banke dozvoljavaju kupovinu kriptovaluta debitnom karticom, Interac e-transferom ili bankovnim transferom. Od kupaca se traži da povežu svoje bankovne račune s mjenjačnicom kriptovaluta za kupovinu kriptovaluta koristeći kanadski dolar ili druge popularne fiat valute.

Kreditne kartice se također mogu koristiti za kupovinu kriptovaluta. Međutim, ova opcija može biti skupa jer banke mogu naplaćivati ​​veće kamate i dodatne naknade za gotovinski unaprijed za kupovinu kripto kreditne kartice.

Načini kupovine kriptovalute u Kanadi

Dva uobičajena načina kupovine kriptovalute u Kanadi uključuju ili putem brokera ili direktno putem burze. Međutim, mjenjačnice kriptovaluta daju vlasniku računa veću kontrolu nad svojim kriptovalutama, dok brokeri poput Wealthsimplea i Mogoa mogu postaviti ograničenja na držanje, povlačenje, transfere i skladištenje ovisno o njihovoj politici brokera.

Kripto brokeri u Kanadi su veoma slični tradicionalnoj platformi za trgovanje finansijama. Cilj im je pojednostaviti proces i smanjiti složenost kroz svoje platforme i svoju stručnost u polju kriptovaluta. Međutim, ova pogodnost ima cijenu, jer oni naplaćuju veće naknade za svoje usluge u odnosu na kripto berze.

Koraci za kupovinu kriptovalute u Kanadi preko kripto brokera

Koraci u nastavku objašnjavaju kako kupiti kriptovalute preko brokera ako ne želite trgovati koristeći kripto mjenjačnicu.

Korak 1: Postavite račun na platformi za kripto trgovanje

Odaberite platformu za kripto trgovanje po svom izboru, idite na njenu web stranicu ili preuzmite aplikaciju i prijavite se. Kreirajte nalog sa važećom e-poštom i brojem telefona i popunite potrebne lične podatke da biste potvrdili svoj nalog.

Korak 2: Dodajte sredstva na svoj račun

Većina platformi kripto brokera ima mnogo opcija za načine plaćanja za punjenje sredstava za trgovanje debitnom karticom, kreditnom karticom, PayPal-om, bankovnim transferom ili poklon karticama. Naknade za prijenos mogu se razlikovati za svaku metodu i obično su veće za plaćanja kreditnom karticom jer su brža (obično 5-10 minuta) i niska za bankovne transfere za koje može potrajati nekoliko dana za punjenje sredstava.

Korak 3: Kupite kriptovalutu po vašem izboru

Odaberite kriptovalutu koju želite kupiti, naručite i trgovačka platforma će pronaći odgovarajući nalog za kupovinu. Međutim, kripto brokeri imaju ograničenu korpu valuta za odabir i ne trguju svakom kriptovalutom za razliku od kripto berzi, koje nude više izbora. Postoje i ograničenja u pogledu prodajnih naloga i obima, pa je dobra praksa da ih provjerite prije ulaganja bilo kakvih sredstava.

Koraci za kupovinu kriptovalute u Kanadi pomoću kriptovalute

Koraci u nastavku će dobiti konopce za razmjenu kriptovaluta iako svaka razmjena može pokazati male varijacije.

Korak 1: Odaberite svoju razmjenu

Kripto berza je digitalno tržište na kojem se kupci i prodavci mogu sastajati i trgovati različitim vrstama kriptovaluta. Mnoge burze će omogućiti trgovanje kanadskim dolarom za kriptovalute ili razmjenu jedne vrste kriptovaluta za drugu. Burze koje podržavaju trgovanje kriptovalutama u Kanadi su Coinbase, Binance, Crypto.com, Kraken, KuKoin, Bitbuy i Coinberry.

Korak 2: Kreirajte nalog

Nakon što odaberete razmjenu, prijavite se s važećom e-poštom i brojem telefona da otvorite račun. Potrebno je učitati dokumente za verifikaciju uključujući vozačku dozvolu i pasoš. Većina razmjena će tražiti selfie kako bi se provjerilo podudaranje lica s dokumentima koji se podnose radi provjere identiteta osobe.

Korak 3: Uplatite gotovinu i kupite kriptovalutu

Nakon što je račun aktiviran, povežite bankovni račun i uplatite sredstva na ovaj novootvoreni kripto račun. Kada su sredstva spremna, postavite nalog za kupovinu kriptovaluta i kupite bilo koju kriptovalutu od onih dostupnih na berzi. Većina ljudi kupuje BTC u Kanadi, ali tržište je također preplavljeno altcoinima poput Binance Coin (BNB) ili Solana (SOL).

Slično, možete prodati kriptovalute na ovim berzama i pretvoriti ih u fiat i podići na povezani bankovni račun. Bitcoin bankomati su još jedan način pretvaranja kriptovalute u gotovinu u Kanadi. Međutim, nemaju svi bankomati ovu mogućnost i mnogi naplaćuju visoke naknade za usluge.

Kako pohraniti kriptovalute u Kanadi?

Važno je pohraniti i osigurati kripto imovinu jer za razliku od fiata, ona nije zaštićena nikakvom osiguravajućom zaštitom kao što je Canada Deposit Insurance Corp. Rizici od krađe, hakovanja, prijevara ili cyber napada su visoki i stoga je važno osigurati sigurno skladištenje za svoje crypto. Nekoliko načina za pohranu kriptovaluta u Kanadi uključuje:

Na razmjeni

Ostavite kriptovalute na berzi i zaradite pasivni prihod od uloga i farme. Ulaganje pomaže da se zaradi kriptovaluta kamate zaključavanjem posjeda kriptovaluta na berzi, dok farming pomaže da se zaradi više kriptovaluta koristeći postojeću kriptovalutu na berzi.

Uključite dvofaktorsku autentifikaciju, ili 2FA, u sigurnosnim postavkama za prijavu na nalog kako biste pružili dodatni sloj sigurnosti. Rizik se također može smanjiti širenjem kripto imovine na više berzi. Ipak, pošto je poznato da centralizovane berze menjaju politike, pravila ili prestaju sa radom, skladištenje na više berzi može proširiti rizik od gubitka svih sredstava u slučaju hakovanja, zaplene ili zatvaranja berze.

Kripto novčanici

Kripto novčanici sadrže ‘privatne ključeve’ ili lozinku za pristup imovini kriptovalute. Dakle, kripto novčanici zapravo ne pohranjuju vašu kriptovalutu, ali drže ključeve koji omogućavaju pristup vašem digitalnom novcu koji živi na blockchainu. Moguće je držati više kovanica u jednom novčaniku kao što su BTC, ETH, DOGE ili bilo koji drugi altcoin, kako to podržava taj novčanik.

Međutim, osiguravanje seeda ili fraze za oporavak je značajno jer pomaže u oporavku privatnih ključeva u slučaju da netko zaboravi. Gubitak ili zaborav početne fraze znači trajni gubitak pohranjene kripto imovine.

Dvije vrste novčanika za kriptovalute u Kanadi ili bilo kojoj zemlji su vrući i hladni novčanici.

Vrući novčanici protiv hladnih novčanika

MetaMask, Binance Trust Wallet, Coinbase Wallet i CoinSmart su primjeri kripto vrućih novčanika u Kanadi, dok su hladni novčanici u upotrebi Ledger i Trezor. Također se može postići ravnoteža pohranjivanjem u kombinaciji toplih i hladnih novčanika jer pohranjivanje velikih količina novčića u jednom novčaniku može biti prilično rizično.

Kako i gdje potrošiti kriptovalute u Kanadi?

Kupovine se mogu obaviti sa BTC-om i drugim kriptovalutama u Kanadi kod trgovaca koji direktno prihvataju kripto plaćanja ili putem debitnih ili prepaid kartica. Istraživanje Capterre iz 2022. godine na 1.000 kanadskih ispitanika otkrilo je da je 62% učesnika zainteresirano za plaćanje u kriptovalutama u narednih pet godina.

CoinGate prihvata širok spektar kriptovaluta u kojima se mogu kupiti poklon kartice za eBay, Amazon, PlayStation, BestBuy, Airbnb i još mnogo toga. Ostali trgovci koji prihvaćaju kripto plaćanja u Kanadi uključuju Newegg (proizvodi za igre na sreću), Travala (rezervacije putovanja) i Overstock (kućni namještaj).

Coincards je još jedan webshop za kupovinu poklon kartica za mnoge vrhunske brendove uključujući BestBuy, Amazon, Air Canada i druge. Prihvataju BTC i druge kriptovalute i nude prepaid kartice za kupovinu na svojoj web stranici. Prepaid kartica se može ponovo napuniti i može se dopuniti kriptovalutama prema zahtjevima korisnika.

Proaktivne odredbe i jasno definirani propisi izdvajaju Kanadu i obezbjeđuju mjerilo za druge nacije za njegovanje okruženja pogodnog za kriptovalute s ciljem proaktivnog ubrzanja usvajanja kriptovaluta. Međutim, investitori bi trebali obaviti vlastita opsežna istraživanja i biti dobro upoznati s kripto krajolikom prije nego što ulože bilo kakva sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.