Crypto

Kako kreirati i pokrenuti token kriptovalute sa TokenMint-om?

Razvoj tokena kriptovalute bio je složen zadatak, jer zahtijeva napredne vještine programiranja blokova. Donedavno, samo blokčein programeri sa jakim vještinama kodiranja mogli su stvoriti mehanizam za kovanje digitalnih novčića. Ovaj scenario je, međutim, doveo do razvoja platformi na kojima je svako, ne znajući ni trunke programiranja, mogao pokrenuti svoje kriptovalute.

Nosilac ove promjene je TokenMint, platforma za tokenizaciju bez koda. Platforma je premostila jaz između kreiranja tokena i mainstreama, koristeći automatizaciju kako bi omogućila svakome bez znanja o razvoju da kreira i kuje tokene.

Ovaj članak se bavi pitanjima poput toga što je TokenMint i kako funkcionira, kako kreirati ERC-20 token i pokrenuti token koristeći TokenMint. Korisnici će također naučiti kako kovati tokene koje žele. Ali prije toga, pomoći će razumjeti šta su tokeni ERC-20 i ERC-223.

Šta su tokeni ERC-20 i ERC-223?

Ethereum zahtjev za komentarima- (ERC)-20 je standard za zamjenjive tokene kreirane na Ethereum blockchainu. Ovi tokeni mogu predstavljati gotovo sve na Ethereumu, od lutrijskih tiketa do bodova za reputaciju. Kako razviti ERC-20 token obično je pitanje koje postavlja svako ko želi pokrenuti vlastitu kriptovalutu.

Povezano: Istorija ETH: Uspon Ethereum blockchaina

ERC-223 token je namijenjen korisnicima da bezbedno prenesu tokene u novčanik. Nastao je kao rješenje za veliki problem sa ERC-20: nedostatak mehanizma za rukovanje događajima. ERC-223 standard nudi način da se spriječi nenamjeran gubitak tokena unutar ugovora koji nisu napravljeni za rukovanje prenesenim tokenima.

Šta je TokenMint i kako funkcioniše?

Razvijen od strane Horizen-a, TokenMint je platforma za tokenizaciju dizajnirana da pomogne svima koji imaju malo ili nimalo vještina kodiranja da kreiraju i lansiraju svoje jedinstvene tokene kriptovalute s prilagođenom tokenomijom. Platforma laka za korištenje postavila je automatiziranu funkciju drag-and-drop, pojednostavljujući cijeli proces tokenizacije i pomažući da se brzo pređe od kripto entuzijasta do vlasnika valute.

TokenMint je pojednostavio tokenizaciju za glavne korisnike uz integraciju prilagođene tokenomije i poboljšanje elementa privatnosti. Platforma eliminiše barijere između tokenizacije i prosječne osobe bez znanja programiranja.

Povezano: Šta je tokenomika? Vodič za početnike o ponudi i potražnji kriptovaluta

Glavna mreža TokenMint-a je pokrenuta početkom jula 2022. To dolazi nakon što je mjesecima uspješno radila na testnetu. Korisnici su uspješno kreirali stotine tokena na TokenMint testnetu, što je dovelo do uspješnog pokretanja mainnet verzije.

Komponente TokenMint ekosistema

Postoje četiri ključne komponente platforme koje imaju ulogu u kreiranju tokena kriptovalute: TokenMint lanac, generator tokena, Cobalt novčanik i Block explorer. Evo kratkog objašnjenja ovih komponenti:

TokenMint lanac

TokenMint lanac je bočni lanac izgrađen na Horizen mreži namijenjen za napajanje tokena koje svako izgradi na platformi. Programeri mogu izgraditi i druge komponente na bočnom lancu TokenMint.

Generator tokena

Generator kripto tokenar je web aplikacija i alat za generiranje tokena za kreiranje i kovanje tokena. Uključuje jednostavan i pojednostavljen proces za kreiranje zamjenjivih tokena.

Kobalt novčanik

Ekstenzija pretraživača za upravljanje i pohranjivanje tokena kriptovalute kreiranih pomoću TokenMint, Cobalt novčanik se koristi za upravljanje i transakcije sa tokenima generiranim na platformi.

TokenMint block explorer

TokenMint block explorer omogućava svakome da vidi sve transakcije koje su se dogodile u lancu. Omogućava korisnicima pristup svim detaljima vezanim za transakcije.

Kako koristiti TokenMint za kreiranje tokena?

Kreiranje tokena pomoću TokenMint-a je proces koji se brzo prebacuje naprijed s nekoliko jednostavnih povlačenja i ispuštanja, kao što je navedeno u nastavku:

Token je kreirao sistem sada sa svojim preferiranim parametrima. Platforma je napravljena tako da bude lako dostupna. Čak i ako kreator tokena nema unaprijed određene vještine kodiranja, to jednostavno ne dolazi u pitanje jer je sve stvar nekoliko povlačenja, ispuštanja i klikova. Sljedeći korak je kovanje tokena. Nastavite čitati da saznate više!

Kako koristiti TokenMint za kovanje tokena?

Na istom prostoru na ekranu gdje se pojavio “Create Token”, nakon što je token kreiran, tada se prikazuje nova opcija “Mint Token” i korisnik mora kliknuti na nju. Kada se otvori sljedeći ekran, korisnik mora popuniti adresu novčanika na koju želi da kuje u prvom polju, a u drugom, količinu tokena koju želi da iskova.

Sistem sada oduzima potreban broj ZEN-a iz Cobalt novčanika i šalje broj unesenih tokena na naznačenu adresu. Svako može koristiti TokenMint block explorer da pronađe detalje.

Zašto koristiti TokenMint za kreiranje tokena?

TokenMint se nada da će pokrenuti novi val platformi za kriptovalute, posebno za ljude iz neprogramiranja. Kao robusna platforma izgrađena na Horizen-ovoj visoko sigurnoj blockchain infrastrukturi, TokenMint donosi povjerenje koje je tako ključno za svaki projekat.

Sa osnovnim Horizen blockchain-om koji ima desetine hiljada aktivnih čvorova – jedan od najvećih u blockchain prostoru – TokenMint može podržati aplikacije s velikim prometom na svojim platformama. Na platformi za tokenizaciju nultog koda kao što je TokenMint, korisnik bez znanja o razvoju softvera može iskovati token.

Prevlačenje i ispuštanje omogućava svakome da se osjeća samopouzdano kao programer blockchain-a. Ova platforma laka za korištenje ima vrlo jednostavan i intuitivan interfejs, pružajući korisnicima besprijekorno iskustvo. Kako Horizen uvodi više komponenti, funkcionalnost će dobiti daljnje nadogradnje.

S obzirom da je sigurnost i dalje neophodna za Horizen, oni održavaju strogu politiku koja uključuje privatnost, sigurnost i transparentnost. TokenMint platforma će iskoristiti moć kriptografije bez znanja u svojim budućim izdanjima kako bi održala ravnotežu između privatnosti i sigurnosti.

Put ispred nas

U vrijeme kada se očekuje da će tokenizacija biti pokretačka snaga za novi val inovacija u blockchainu, TokenMint nudi platformu za ne-programere za kreiranje ili kovanje kripto tokena. Iako je TokenMinthas već učinio tokenizaciju dostupnom mejnstrimu, ona će postati još efikasnija kako se tehnologija bude razvijala i širila.

Za svakoga izvan tehnološke domene koji želi ostvariti svoje poslovne ciljeve kreiranjem tokena, TokenMint se pozabavio prethodnim izazovima i preprekama. Štaviše, korisnici mogu kontinuirano prilagođavati svoj dizajn tokena dok ne bude usklađen sa zahtjevima TokenMint-a.

Privatnost je bila središnja tačka Horizena i taj element će biti prisutan u narednim izdanjima TokenMint-a. Može se očekivati ​​da će ključne karakteristike kao što su zk-SNARKs, nonfungible token (NFT) funkcionalnost i EVM sposobnost dodatno poboljšati performanse platforme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *