Crypto

Kako kolaps FTX-a utiče na kripto ekosistem Dubaija?

S obzirom da zaraza FTX-om pogađa različite sektore globalnog kripto ekosistema, čelnici industrije sa sjedištem u Dubaiju komentirali su kako će debakl utjecati na nadolazeći kripto centar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Od strožih propisa do boljih vodećih projekata, različiti profesionalci su dali svoje perspektive o tome kako će kolaps FTX berze uticati na Dubai i kripto krajolik UAE.

Kokila Alagh, osnivač i izvršni direktor KARM Legal Consultants, vjeruje da će kolaps FTX-a dovesti do više kontrole i marljivosti prije nego što projekti budu odobreni u okviru procesa licenciranja u Dubaiju. Ona je objasnila da:

“Sa zloupotrebom sredstava ili ograničenim otkrivanjem podataka od strane FTX-a, ova tijela za izdavanje licenci sada moraju duboko zaroniti u tehnologiju. Samo podnošenje finansijskih dokumenata neće biti dovoljno, kontinuirano praćenje ovih platformi u realnom vremenu može biti jedan od načina naprijed.”

Alagh je također rekao za Cointelegraph da bi kolaps FTX-a mogao dovesti do boljih projekata koji će preuzeti vodstvo u svemiru. “Svaki veliki zastoj u rastućem sektoru otvara mjesto snažnijim projektima koji vode i čiste projekte koji nemaju jaku osnovu”, dodala je.

Irina Heaver, partner u Keystone Law Middle East, također vjeruje da su stroži propisi na putu. Heaver je za Cointelegraph rekao da osnivači moraju biti spremni na veću kontrolu vlasti, kao i korisnika i investitora. Ona je objasnila da:

„Također, svaki od njih mora implementirati strožiju internu usklađenost i funkcije revizije, konsultovati advokata ako su u nedoumici i preduzeti dodatne korake, osim onih koji su trenutno potrebni, kako bi dokazali korisnicima da projekat radi pravu stvar.”

Prema Heaveru, vlasti također moraju razmisliti o tome da dobro pogledaju influensere koji promovišu “povlačenje tepiha, šeme pumpanja i izbacivanja i lažnu prodaju tokena”. Pozivajući se na promocije FTX razmjene Kevina O’Learyja zvijezde ajkula te na to kako su ljudi uložili svoja sredstva u FTX nakon što su ih uvjerili, Heaver vjeruje da se promoteri također moraju suočiti s kontrolom.

U međuvremenu, Talal Tabbaa, izvršni direktor CoinMENA, trgovačke platforme koja je osigurala privremenu licencu od VARA, rekao je da je povijest Dubaija puna primjera velikih izazova i ispunjavanja prilika. On je objasnio da:

“Kolaps jedne kompanije neće promijeniti viziju UAE da postane globalni kripto centar. Zapravo, FTX incident potvrđuje koliko je važno imati sveobuhvatan regulatorni okvir.”

Izvršni direktor je također istakao da su incidenti Luna, Voyager, Celsius i FTX bili neuspjeh upravljanja i efikasnog upravljanja rizikom, a ne neuspjeh kriptovaluta. “Bili su to prije institucionalni neuspjesi nego tehnički promašaji”, primijetio je on. Prema Tabbi, ova razlika je veoma važna.

Izvršni direktor CoinMENA je također uporedio incident sa dot-com balonom. Prema Tabbaa-i, kada je dot-com balon pukao, to nije bio problem interneta, već neuspjeh kompanija koje su gradile internet. Izvršni direktor je napomenuo da se ista stvar trenutno odnosi i na kripto prostor.

Povezano: FTX zaraza: Koje su kompanije pogođene kolapsom FTX-a?

FTX berza je bila jedna od najranijih berzi koja je dobila odobrenje od Regulatornog tela za virtuelnu imovinu Dubaija (VARA), regulatora koji nadgleda pružaoce usluga virtuelne imovine koji imaju za cilj da rade lokalno. U julu je FTX razmjena odobrena u okviru programa Minimum Viable Product (MVP) za nastavak testiranja i rada.

Međutim, s obzirom na okolnosti vezane za FTX razmjenu, VARA je nedavno poništila odobrenja za FTX-ov lokalni partner, FTX MENA. Regulator je također potvrdio da entitet još nije dobio odobrenje za onboard klijente, potvrđujući da nijedan klijent još nije bio izložen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.