Crypto

Kako bitcoin kitovi stvaraju prskanje na tržištima i pomjeraju cijene

Izvodeći svoja imena po veličini masivnih sisara koji plivaju oko zemaljskih okeana, kitovi kriptovalute se odnose na pojedince ili entitete koji drže velike količine kriptovalute.

U slučaju Bitcoina (BTC), neko se može smatrati kitom ako ima preko 1.000 BTC, a tamo ih je manje od 2.500. Kako su Bitcoin adrese pseudonimne, često je teško utvrditi ko posjeduje novčanik.

Iako mnogi povezuju pojam “kit” sa nekim sretnim ranim korisnicima Bitcoina, nisu svi kitovi isti, zaista. Postoji nekoliko različitih kategorija:

Razmjene: Od masovnog usvajanja kriptovaluta, kriptovalute su postale neke od najvećih kit novčanika jer drže velike količine kriptovaluta u svojim knjigama narudžbi.

Institucije i korporacije: Pod CEO Michaelom Saylorom, softverska firma MicroStrategy je držala preko 130.000 BTC. Druge kompanije kojima se javno trguje kao što su Square i Tesla takođe su kupile velike zalihe bitkoina. Zemlje poput El Salvadora su takođe kupile značajnu količinu bitkoina kako bi dodale svoje gotovinske rezerve. Postoje čuvari poput Greyscale-a koji drže bitcoine u ime velikih investitora.

pojedinci: Mnogi kitovi su kupili Bitcoin rano kada je njegova cijena bila mnogo niža nego danas. Osnivači kripto berze Gemini, Cameron i Tyler Winklevoss, uložili su 11 miliona dolara u bitkoin 2013. po 141 dolar po novčiću, kupivši preko 78.000 BTC. Američki rizični kapitalista Tim Draper kupio je 29.656 BTC po cijeni od 632 dolara po komadu na aukciji US Marshal’s Service. Osnivač i izvršni direktor Digital Currency Group Barry Silbert prisustvovao je istoj aukciji i stekao 48.000 BTC.

Umotani BTC: Trenutno je preko 236.000 BTC umotano u Wrapped Bitcoin (wBTC) ERC-20 token. Ovi wBTC-ovi se uglavnom drže kod čuvara koji održavaju vezu 1:1 s Bitcoinom.

Satoshi Nakamoto: Tajanstveni i nepoznati kreator Bitcoina zaslužuje posebnu kategoriju. Procjenjuje se da Satoshi može imati preko 1 milion BTC-a. Iako ne postoji jedan novčanik koji ima 1 milion BTC-a, korištenje podataka na lancu pokazuje da od prvih 1,8 miliona BTC-a koji je prvi put stvoren, 63% nikada nije potrošeno, što Satoshija čini multimilijarderom.

Centralizacija u decentralizovanom svetu

Kritičari kripto ekosistema kažu da kitovi čine ovaj prostor centraliziranim, možda čak centraliziranijim od tradicionalnih financijskih tržišta. Bloombergov izvještaj tvrdi da 2% računa kontroliše preko 95% Bitcoina. Procjene govore da 1% svjetskih vrhova kontroliše 50% globalnog bogatstva, što znači da je nejednakost bogatstva u Bitcoinu češća nego u tradicionalnim finansijskim sistemima: optužba koja razbija ideju da bitkoin potencijalno može razbiti centraliziranu hegemoniju.

Optužba centralizacije u Bitcoin ekosistemu ima strašne posljedice koje potencijalno mogu učiniti kripto tržištem lakim za manipuliranje.

Međutim, uvidi iz Glassnodea pokazuju da ovi brojevi izgledaju preuveličani i da ne uzimaju u obzir prirodu adresa. Možda postoji određeni stepen centralizacije, ali to može biti funkcija slobodnih tržišta. Naročito kada ne postoje tržišni propisi i neki kitovi razumiju i vjeruju Bitcoinu više od prosječnog maloprodajnog investitora, ova centralizacija će se sigurno dogoditi.

“Zid prodaje”

Ponekad kit izda ogromnu narudžbu da proda ogroman dio svog Bitcoina. Oni drže cijenu nižom od ostalih prodajnih naloga. To uzrokuje volatilnost, što rezultira općim smanjenjem cijena Bitcoina u realnom vremenu. Nakon toga slijedi lančana reakcija u kojoj ljudi paniče i počinju prodavati svoj Bitcoin po nižoj cijeni.

Cijena BTC-a će se stabilizirati samo kada kit povuče svoje velike narudžbe za prodaju. Dakle, sada je cijena tamo gdje kitovi žele da bude kako bi mogli akumulirati više novčića po svojoj željenoj cijeni. Sljedeća taktika je poznata kao „zid prodaje“.

Suprotnost ovoj taktici poznata je kao taktika straha od propuštanja ili FOMO. To je kada kitovi vrše veliki pritisak na tržište po višim cijenama nego sa trenutnom potražnjom, što prisiljava ponuđače da podignu cijenu svojih ponuda kako bi prodali narudžbe i ispunili svoje kupovne naloge. Međutim, za ovu taktiku su potrebne značajne količine kapitala koji nisu potrebni da bi se srušio zid prodaje.

Posmatranje obrazaca prodaje i kupovine kitova ponekad može biti dobar pokazatelj kretanja cijena. Postoje web stranice poput Whalemap-a koje su posvećene praćenju svake metrike kitova i Twitter rukova kao što je Whale Alert, koji je bio vodič za korisnike Twittera širom svijeta kako bi bili u toku sa kretanjima kitova.

Kada kit napravi prskanje

Šezdeset četiri od 100 najboljih adresa tek treba da povuku ili prenesu bilo koji Bitcoin, što pokazuje da bi najveći kitovi mogli biti najveći vlasnici u ekosistemu, navodno zbog isplativosti njihove investicije.

Dokazi da kitovi uglavnom ostaju profitabilni su jasni iz gornjeg grafikona. Kada se izračuna za 30-dnevni pokretni prosjek, u protekloj deceniji, kitovi su ostali profitabilni više od 70% vremena. Na mnogo načina, njihovo povjerenje u Bitcoin je ono što jača cijenu. Biti profitabilan (u ovom slučaju iz mjeseca u mjesec) tokom većeg dijela njihovog investicijskog perioda pomaže u jačanju njihove vjere u hodl strategiju.

Čak iu 2022. godini, jednoj od najmedveđih godina u istoriji Bitcoina, bilansi na berzi su se smanjili, pokazujući da većina HODL-a opskrbljuje svoje Bitcoine. Većina iskusnih kripto investitora suzdržava se od zadržavanja svojih dugoročnih Bitcoin ulaganja u berzi, koristeći hladne novčanike za držanje.

Kabir Seth, osnivač Speedboxa i dugogodišnji investitor u Bitcoin, rekao je za Cointelegraph:

“Većina kitova je vidjela višestruke tržišne cikluse Bitcoina kako bi imala strpljenja da sačeka sljedeći. U Bitcoin ekosistemu sada, vjera kitova je ojačana makroekonomijom inflacije i nedavno, korelacijom sa berzama. Podaci na lancu kit novčanika pokazuju da su većina njih hodleri. Oni koji su došli tokom ovog tržišnog ciklusa nisu ostvarili ostvareni profit za prodaju. Nema razloga vjerovati da će kitovi napustiti Bitcoin brod, posebno kada postoji ekonomski strah od predstojeće recesije.”

Kabirov stav o makroekonomiji i korelaciji sa berzom može se vidjeti na grafikonu ispod, koji pokazuje da je od posljednjeg tržišnog ciklusa početkom 2018. Bitcoin pomno pratio tradicionalnu investicionu imovinu.

Srebro u ovom trendu je to što je Bitcoin ušao u mainstream u smislu potrošačkog raspoloženja, promijenivši njegovu reputaciju periferne imovine. S druge strane, Pirsonova korelacija od 0,6 sa S&P 500 ni na koji način ne znači zaštitu od tradicionalnih tržišta. Čini se da su i drugi stručnjaci unutar kripto ekosistema frustrirani ovim trendom.

Šira makroekonomija bi mogla biti važan razlog za korelaciju između dionica i bitkoina. Proteklih nekoliko godina došlo je do priliva sredstava na berze bez premca u istoriji. Postoje teorije da bi na izduženom medvjeđem tržištu ili u smislu finansijskih katastrofa, korelacija sa berzom mogla prekinuti.

Šta znači kada kit prodaje?

Iako, samo gledanje podataka na lancu za posljednja tri mjeseca pokazuje da se broj kit novčanika smanjio za skoro 10%. Međutim, došlo je do odgovarajućeg povećanja novčanika koji posjeduju sa 1 BTC na 1.000 BTC. Čini se da kitovi gube svoje pozicije, a veći maloprodajni investitori su se akumulirali, osiguravajući kitovima likvidnost. Istorijski trend pokazuje da kad god se to dogodi, doći će do kratkoročnog pada cijena bitkoina što će na kraju dovesti do toga da kitovi počnu agresivno više akumulirati.

Na pitanje o nedavnoj rasprodaji kitova, Seth je rekao:

“Gotovo je neizbježno da će postojati period od nekoliko sedmica kada će kitovi početi da se prodaju. Ovo je mehanika tržišnih kretanja. Trenutno, širi tržišni sentiment Bitcoina je da je dno unutra. Postoje alati za analizu sentimenta koji to potvrđuju. Neki kitovi možda igraju protiv ovog trenda, stvarajući zauzvrat veću paniku na tržištu. Ako sada dođe do velike rasprodaje, cijene bitkoina bi mogle pasti jer će maloprodajna podrška prekinuti. Tada će samo kitovi imati likvidnost za akumulaciju.”

Ono što tržište može naučiti iz Kabirove tačke i kitova je da je budućnost Bitcoina tamo gdje se treba kladiti. Lokalno, osjećajima se može manipulirati i utjecati na cijene. Međutim, na duge staze, kada se prašina slegne, hodleri će prevladati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *