Crypto

Južnokorejski tužioci završavaju napade Terra na berze, tehnološke i VC firme

Više od sedmična racija tužilaštva južnokorejskih kripto berzi i kompanija s kojima su povezane Terraform Labs konačno je došao kraj, a službenici su priznali da je pronalaženje informacija koje su tražili bilo izazovno.

Kako je objavljeno, Zajednički tim za istragu finansijskih zločina i kriminala sa vrijednosnim papirima, kojim upravlja kancelarija južnog okruga Seula, prošlog je mjeseca upao na 15 lokacija u sklopu svoje tekuće istrage o “Terra (LUNC) incident.”

Tužilaštvo je poslalo službenike na vodeće trgovačke platforme na tržištu Upbit, Coinone, i Bithumb – zajedno sa četiri druge berze – u 17:30 KST (8:30 UTC) 20. jula. Opšte je poznato da službenici nisu istraživali same berze, već trgovačke aktivnosti pojedinaca u vezi sa Terraform.

Policajci istražuju navode da su rukovodioci Terraforma bili svjesni predstojećeg sudara ili da su “namjerno doveli” do kolapsa više kovanica Terra ekosistema u maju.

Tim je takođe pretražio dom u Seulu Terraform Labs suosnivač Daniel Shin, pored najmanje dvije kompanije s kojima je povezan – Chaivodeća fintech tehnološka firma i neimenovana kompanija rizičnog kapitala.

Investitori su optužili Shina i njegovog suosnivača Do Kwona da su svjesno izazvali nesreću.

Iako su policajci 21. juna slikani kako izlaze iz više prostorija u Seulu noseći kutije pune zaplijenjenog materijala, čini se da su se kasnije vratili i proveli ukupno sedam dana na mnogim adresama.

To je objavio Newsis Dunamu & Partnerspodružnica Upbit operatera Dunamu, koji je kupio značajan broj LUNC tokena 2018. godine, također je napadnut. Firma je u februaru 2021. prodala čitavu svoju imovinu LUNC-a za bitcoin (BTC), a njena matična kompanija je odbacila optužbe za pogrešne radnje.

U istom izvještaju se citira neimenovani zvaničnik iz tužilačkog tima koji je izjavio:

“Trebalo nam je dosta vremena da izvučemo [data we were looking for] od zaplenjenog [files and documents] korišćenjem digitalne forenzike. Također nam je trebalo dosta vremena da provjerimo [data’s] relevantnost [as potential] dokazi.”

_____

– Tužioci upali u dom suosnivača Terra Daniela Shina dok se Do Kwon vraća na Twitter
– Mike Novogratz sada priznaje da je Terrin model bio neodrživ

– Anonimni obećavaju da će otkriti ‘Do Kwonovu cijelu historiju’ otkako je ušao u kripto
– Do Kwon kaže da nije prevarant i da ima “veliko povjerenje” u Terra 2.0

– 3 razloga zašto je 3 Arrows Capital propao, prema njegovim osnivačima
– Veliki novčanici su izašli iz sidra/UST dok su manje ribe nastavile ulagati – Skoči na kripto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *