Crypto

Južnokorejski finansijski nadzornik želi ‘brzo’ revidirati kripto zakonodavstvo: Izvještaj

Predsjedavajući Komisije za finansijske usluge Južne Koreje rekao je da regulator planira ubrzati pregled 13 zakona koji su na čekanju u Nacionalnoj skupštini zemlje u vezi s digitalnom imovinom.

Prema izvještaju južnokorejske novinske kuće Edaily od četvrtka, predsjedavajući Komisije za finansijske usluge Kim Joo-hyun rekao je da će radna grupa koja se sastoji od privatnih stručnjaka i vladinih ministarstava “brzo” pregledati predloženi zakon o kriptovalutama. Kim je, obraćajući se Komitetu za digitalnu imovinu, dodao da će taj financijski nadzornik “napraviti institucionalne dodatke koji će imati uravnotežen pristup razvoju blockchaina, zaštiti investitora i stabilnosti tržišta”.

„Čak i prije donošenja zakona, uvest ćemo napore za samoregulaciju za industriju i dati sve od sebe da zaštitimo investitore“, rekao je Kim. “Na međunarodnom planu se ulažu napori da se stabilizuje obrazovni sistem i smanji rizik zaštite potrošača bez ometanja tehnološkog razvoja.”

Komentari predsjedavajućeg financijskog nadzornog tijela uslijedili su nakon izvještaja da Južna Koreja planira uspostaviti sveobuhvatni okvir o kriptovalutama do 2024. pod nazivom Osnovni zakon o digitalnoj imovini. Nakon pada Terre, mnogi izvještaji sugeriraju da su južnokorejske vlasti pojačale istrage i napore u provedbi, uključujući plan za pokretanje Komiteta za digitalnu imovinu s ciljem pružanja zaštite investitora i kriterija za uvrštavanje. Tužioci u Južnoj Koreji takođe su navodno izvršili raciju u 7 kripto berzi u julu.

Povezano: Južna Koreja odgađa porez od 20% na dobit od kriptovaluta za 2025

Pod predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeolom, koji je preuzeo dužnost u maju, zemlja je poduzela korake ka tome da postane regulatorno okruženje prihvatljivije za kriptovalute usred pada tržišta i kontroverze oko kolapsa Terre. Do Kwon, suosnivač Terraform Labsa, navodno se suočio sa pravnim nadzorom i pozivima da prisustvuje parlamentarnom saslušanju o tom pitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *