Crypto

Južnokorejske banke mogu biti u problemima jer regulator istražuje Kimchi Premium Bitcoin ‘nepravilnosti’

Južnokorejske banke mogle bi se naći na liniji vatre nakon što su vlada, mediji i regulatori pojačali kontrolu uloge banaka u omogućavanju kimchi premium trgovcima da brzo zarade kada obim trgovine raste.

Kao što je ranije izvještavano, regulatori su uskočili prošlog mjeseca kako bi upozorili banke na njihov neuspjeh da spriječe trgovce da kupuju tokene poput bitcoina (BTC) u inostranstvu putem bankovnih transfera – koje su trgovci zatim pokušali staviti na domaće kripto berze za ogroman profit.

Kada su cijene BTC-a porasle posljednjih godina, obim trgovanja maloprodajnih investitora je skočio – što je istorijski dovelo do odstupanja do 50% između cijena na domaćim platformama kao što su Upbit i globalne platforme poput Binance.

Neki oportunistički trgovci pokušali su da iskoriste takve razlike u cijenama kupujući BTC od prodavaca bez recepta – prvenstveno pojedinaca sa sjedištem u Kini, Hong Kongu i Japanu. Vlasti Južne Koreje, koje već nameću stroge propise o trgovini devizama, izjednačile su takvu trgovinu s pranjem novca – i obećale da će je iskorijeniti.

Banke su od tada odgovorile ograničenjem doznaka u inostranstvo, ali se od tada pojavila zabrinutost da je – istorijski gledano – u posljednjih nekoliko godina izvršena ilegalna razmjena u vrijednosti od oko 3,4 milijarde dolara. I the Služba za finansijski nadzor (FSS) je prošle sedmice rekao da je sav taj novac možda prošao kroz domaće banke.

FSS je prvobitno identifikovao ono što misli da su „nenormalne“ devizne transakcije u oba slučaja Woori i Shinhanpri čemu su tužioci takođe pregledali dokaze.

Ali prema Energy Kyungjaeu, koji je citirao neimenovane izvore iz bankarske industrije, FSS je svjestan potencijalnih problema više od godinu dana – i ranije je upozorio većinu domaćih banaka na moguće kršenje. Mediji su dodali da je regulator ponovio svoja upozorenja “više puta” 2021.

Pored gore navedenih Woori i Shinhan, regulator je navodno izdao i privatna upozorenja Kookmin Bank, KEB Hana bankai Nonghyup Bank. FSS je navodno poručio svih pet banaka da “paze na arbitražnu trgovinu koja ima za cilj kimči premiju” 2021.

KEB Hana je kažnjen zbog kršenja odredbi Zakona o deviznom poslovanju ove godine nakon što je interna revizija otkrila istorijske nepravilnosti – koje su u nekim slučajevima moguće povezane s kriptovalutama – koje datiraju iz 2018.

Chosun je u međuvremenu izvijestio da FSS “proširuje svoju početnu istragu na cijeli finansijski sektor” i tvrdi da je regulator sproveo “istrage na licu mjesta”. Nalazi ovih istraga dostavljeni su tužilaštvu, kao i dr Nacionalna obavještajna služba (NIS), i Korejska carinska služba.

Potonji je ranije imao određeni uspjeh u pronalaženju kimchi premium trgovaca.

Međutim, čini se da je dublje kopanje po ovom pitanju otkrilo mrežu sumnjivih kompanija za koje su neki sugerirali da bi ih inozemni igrači mogli koristiti za pranje sredstava.

The Finansijsko obavještajna jedinica (FIU) je pronašao detalje o “desetinama nenormalnih transakcija” povezanih s neimenovanom kompanijom sa sjedištem u Daeguu, kao i sličnim slučajevima koji uključuju moguće lažne ili “papirne” kompanije sa sjedištem u drugim dijelovima zemlje.

Čini se da su ove kompanije provodile aktivnosti koje uključuju kriptovalute putem domaćih berzi – zatim su pretvarale svoje kovanice u fiat KRW prije nego što su doznačile novac u inostranstvo.

Neki su tvrdili da bi pojedinci povezani sa Sjevernom Korejom mogli biti uključeni u mrežu.

Ali, prema Yonhapu, rekao je Kim Kju-hjeon, direktor NIS-a Odbor za obavještajne poslove Narodne skupštine da istraga o navodnim nezakonitim deviznim transakcijama vrijednim 3,4 milijarde dolara “još nije završena”.

U međuvremenu, the Komisija za finansijske usluge (FSC) će kasnije ovog mjeseca održati značajan sastanak sa čelnicima pet najvećih kripto berzi u zemlji.

Predsjedavajući FSC-a Kim Joo-hyun će lično prisustvovati sastanku, izvijestio je Seoul Kyungjae. Kim će saslušati prijedloge berzi nakon što je od kompanija zatraženo da osnuju samoregulirajuće tijelo. Sastanak će biti značajan jer nijedan šef FSC-a ranije nije održao direktan sastanak sa liderima industrije.

Citiran je neimenovani insajder iz industrije koji je pozdravio vijesti i izjavio: “Čini se da je FSC aktivniji u industriji i tržištu kriptovaluta nego što je bio.”

____


– Južnokorejski tužioci završili Terra racije na berzama, tehničkim i VC firmama
– Prva banka ograničava doznake u ponudi da blokira Kimchi Premium oportuniste

– 3 južnokorejske banke kažu da se neće baviti ‘rizičnim’ kripto berzama
– Južnokorejski Shinhan, LG CNS predstavili CBDC platformu

– Bankarski Giant KB kreira novčanike kompatibilne s kripto, NFT i CBDC-om
– Južnokorejska banka NH lansira novčanik dokumenata koji pokreće blokčein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *