Crypto

Justin Bieber, Paris Hilton među 19 slavnih prozivali su se za šiling NFT

Grupa za čuvanje potrošača Istina u oglašavanju (TINA.org) prozvala je 19 poznatih ličnosti zbog navodnog promoviranja nezamjenjivih tokena (NFT) bez otkrivanja njihove veze s projektima.

Neprofitna organizacija za zastupanje potrošača je na svojoj web stranici objavila da je istražila “slavne ličnosti koje promovišu nefunfable tokene (NFT) na svojim kanalima društvenih medija”, otkrivši da je “to područje prepuno obmana”.

Među zvijezdama su i sportske zvijezde Floyd Mayweather i Tom Brady, muzičke ikone Eminem i Snoop Dog, te nekoliko glumica, uključujući Gwyneth Paltrow, kojima su svima poslana pisma u kojima ih se poziva da odmah otkriju sve materijalne veze koje imaju sa NFT kompanijama. ili brendove koje su promovirali, navodeći:

“Promoter često propusti da otkrije materijalnu vezu sa odobrenom NFT kompanijom.”

NFT-ovi su digitalni certifikati pohranjeni na blockchainu koji dokazuju vlasništvo nad digitalnom ili fizičkom imovinom, često umjetničkim djelom, s mnogim projektima visokog profila koji često privlače priznanje i promociju slavnih.

Iako nikakva stvarna zakonska kazna nije priložena, TINA.org je napomenuo da je 8. avgusta poslao pisma poznatim ličnostima u kojima su iznijeli njihove pritužbe i savjetovali ih o potencijalno štetnom efektu šilinga koji NFT može imati na javnost.

Jedna od primarnih zabrinutosti grupe koja je navedena u pismima je da se mogući finansijski rizici povezani s ulaganjem u takvu špekulativnu digitalnu imovinu ne otkrivaju.

TINA.org je ranije poslao pisma pravnim timovima Justina Biebera i Reese Witherspoon 10. juna zbog promoviranja NFT-a na svojim nalozima na društvenim mrežama bez otkrivanja njihove veze s projektima.

Bieberov pravni tim odgovorio je 1. jula, negirajući bilo kakvu nepravdu, ali navodeći da će objave biti ažurirane.

Dok je Viterspunov pravni tim kontaktirao TINA.org 20. jula, tvrdeći da glumica ne prima nikakvu materijalnu korist od promovisanja NFT-a.

Šiling bi mogao prekršiti smjernice FTC-a

U blog postu na svojoj web stranici TINA.org je napisao da bi ranije spomenute poznate ličnosti mogle kršiti pravila Federalne trgovinske komisije (FTC) u vezi s korištenjem preporuka i izjava u oglašavanju i zahtjevima za influensere.

Grupa za zagovaranje povezuje se na web stranicu FTC-a na kojoj se navodi da influenseri moraju otkriti sve materijalne veze s brendovima koje podržavaju, te da otkrije jasno, nedvosmisleno, upadljivo i unutar odobrenja.

Do sada nije objavljen slučaj da se slavne ličnosti suočavaju sa zakonskim kaznama za šiling NFT-ove ili kriptovalute.

Iako je u toku nekoliko grupnih tužbi, najpoznatije protiv Elona Muska zbog njegovog odobravanja Dogecoina i Marka Cubana zbog promoviranja Voyager kripto proizvoda.

Nekoliko drugih poznatih ličnosti poput Matta Damona izazvalo je značajnu pomutnju kada se pojavio u reklami koja promovira kripto proizvode, u kojoj je glumac nemilosrdno ismijavan i ismijavan zbog svog angažmana.

Ne slušajte slavne osobe: SEC

U 2017., američka Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) upozorila je investitore na početne ponude kovanica koje podržavaju slavne osobe u objavi na njihovoj web stranici.

“Investitori bi trebali imati na umu da se priznanja slavnih mogu činiti nepristrasnim, ali umjesto toga mogu biti dio plaćene promocije.”

Povezano: Snoop Dogg je možda lice Web3 i NFT-a, ali šta to znači za industriju?

“Slavne ličnosti koje podržavaju investiciju često nemaju dovoljno stručnosti da osiguraju da je investicija odgovarajuća iu skladu sa saveznim zakonima o vrijednosnim papirima.”

Prema SEC-u, poznate ličnosti i influenseri koji koriste društvene mreže da ohrabre svoje sljedbenike da kupuju dionice ili druga ulaganja mogu biti nezakoniti ako ne otkriju prirodu, izvor i iznos bilo koje plaćene naknade, direktno ili indirektno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *