Crypto

Još dvije tužbe za Coinbase: Zakon dešifrovan, 1.–8. avgusta

Coinbase drama, koja je počela krajem jula, nastavlja se novim razvojem. Prošle sedmice, bivši menadžer proizvoda Coinbase Global Ishan Wahi izjasnio se da nije kriv po dvije tačke za zavjeru za žičanu prevaru i dvije tačke za žičanu prevaru na saveznom sudu na Manhattanu. Wahi je uhapšen tokom svog pokušaja da se ukrca na let iz Sjedinjenih Država za Indiju u maju i optužen za trgovinu insajderima.

Dok su Wahiji centralni u dva odvojena sudska postupka, prošle sedmice su se pojavile još dvije tužbe protiv kripto berze sa sjedištem u San-Francisku. Pravna firma Bragar Eagel & Squire otkrila je da će tužiti Coinbase zbog obmanjujućih tvrdnji o svojim poslovnim praksama. Pomerantz LLP je takođe podneo tužbu protiv berze, navodeći da ima pravo na kompenzaciju za sve gubitke nastale kao rezultat tuženog kršenja saveznih zakona o hartijama od vrednosti.

U obje žalbe, tužitelji tvrde da je Coinbase dao lažne i obmanjujuće izjave u vezi s poslovanjem, operacijama i naporima kompanije u pogledu usklađenosti između 14. aprila 2021. i 26. jula 2022. Coinbase je navodno odbio otkriti da je dozvolio građanima SAD-a da trguju digitalnom imovinom koja zahtijeva vrijednosne papire. i registraciju Komisije za berzu (SEC) kao hartije od vrednosti uprkos svom znanju i samozadovoljstvu.

11 osoba naplaćeno je preko 300 miliona dolara kripto ‘piramidalne šeme’

Vruća sezona za izvršitelje, zaista – SEC je optužio 11 pojedinaca za njihovu navodnu ulogu u stvaranju platforme Forsage za “prevarnu šemu kripto piramida”. Optužbe su podignute pred Okružnim sudom Sjedinjenih Država u Ilinoisu, pri čemu je SEC tvrdio da su osnivači i promoteri platforme koristili “prevarnu kripto piramidu i Ponzi šemu” kako bi prikupili više od 300 miliona dolara od “miliona maloprodajnih investitora širom sveta”.

nastavi čitati

Novi zakon o kriptovalutama mogao bi proširiti regulatorna ovlaštenja CFTC-a

Dok se čini da su i Lummis-Gillibrandov zakon o kriptovalutama i nekoliko verzija zakona o stablecoinima odgođeni do jeseni, predsjednica Senatskog odbora za poljoprivredu Sjedinjenih Država Debbie Stabenow i visoki član John Boozman uveli su Zakon o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda. Zakon je nalagao registraciju širokog spektra tržišnih igrača od strane CFTC-a i naišao je na široko odobravanje unutar kripto zajednice.

nastavi čitati

Banke zatvaraju račune kripto berzi u Portugalu

Nekoliko velikih banaka u Portugalu navodno je počelo zatvarati račune berzi kriptovaluta zbog zabrinutosti za “upravljanje rizikom”. Najmanje četiri domaće berze kriptovaluta su zatvorile račune, uključujući CriptoLoju, koja je prva dobila dozvolu za rad u zemlji. Zatvaranje ovih računa smatra se udarom portugalskom pristupu koji je prijateljski nastrojen prema kriptovalutama, jer su vlasti ranije odbile dva porezna prijedloga koji su se mogli primijeniti na investitore koji zarađuju od kriptovaluta.

nastavi čitati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *