Crypto

Jesmo li svjedoci povratka kripto bikova ili zamke medvjeđeg tržišta?

Tržište kriptovaluta posljednjih mjeseci je u porastu, a cijene Bitcoina i Ethereuma su doživjele značajne fluktuacije. Nakon perioda relativne stabilnosti, cijena BTC-a je katapultirala za nevjerovatnih 28% u januaru, što je dovelo do likvidacija u vrijednosti od više od 500 miliona dolara jer su berze zatvarale kratke pozicije trgovaca koji su koristili leveridž.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da ovaj iznenadni porast cijene BTC-a možda nije znak vraćanja bikovskog tržišta i da bi ovo mogla biti zamka bikova za Bitcoin.

Predviđanje cijene Bitcoin (BTC) i tehnička analiza: Bitcoin bikova zamka?

Jedan važan tehnički indikator koji treba uzeti u obzir je 200-dnevna EMA, koja se naširoko koristi za uočavanje trendova na makro tržištu. Kada je cijena BTC-a iznad 200-dnevne EMA, to se smatra bikovskim tržišnim trendom, a kada je ispod, smatra se medvjedastim.

Bitcoin se konsolidovao oko 200-dnevne EMA u posljednja četiri dana nakon trgovanja ispod njega u posljednja 284 dana, prije nego što je jučer uspio zatvoriti iznad ključnog nivoa. Vrijedi napomenuti da je posljednji put cijena Bitcoina trgovana iznad ovog nivoa bila od 27. marta do 6. aprila 2022. godine, kada je tržište doživjelo lažni proboj.

S obzirom na ovo, trgovcima se savjetuje da sačekaju potvrđeni proboj i bikovsko usklađivanje EMA prije nego što trenutno uđu u pozicije na tržištu kriptovaluta, kao i da iskoriste maksimalno upravljanje rizikom.

BTC-ovi 20-dnevni, 50-dnevni i 100-dnevni EMA trenutno su na 18.660, 17.885 i 18.317 dolara, respektivno. Ovo pokazuje da su kratkoročni i dugoročni trendovi bikovski, budući da je trenutna cijena iznad sva tri EMA, što ovo čini obećavajućim znakom da bismo mogli dobiti gore spomenuti proboj ako širi makroekonomski faktori dozvole.

Obim trgovanja Bitcoin-om je trenutno na 22.316 hiljada, a pokretni prosek se procenjuje na 31.547 hiljada. S obzirom da je ostalo još nekoliko sati do današnje sesije, čini se vjerovatnim da će obim trgovanja bitkoinima premašiti svoj zabilježeni prosjek – što je pokazatelj visokog interesa investitora za kriptovalutu.

Sa RSI očitanjem od 88,91, moguće je da bi ovaj uzlazni trend mogao biti posljedica povlačenja i konsolidacije prije nego što se krene dalje. Međutim, kako bi se osiguralo da trgovci izvuku najbolje iz ovih podataka tokom uzlaznog trenda, idealno je koristiti više indikatora sa RSI za preciznija očitavanja. Trgovci bi trebali paziti na podršku volumena i tražiti bilo kakve razlike koje bi potencijalno mogle signalizirati da trenutni trend slabi i da bi ovo mogla biti zamka bikova za Bitcoin.

MACD takođe pokazuje bikovske signale, međutim, dajući dodatnu potvrdu potencijalnog nastavka bikovskog kretanja. MACD je na 1069,59, signalna linija je na 593,41, a histogram na 476,51. Ovo sugerira da će se uzlazni zamah vjerovatno nastaviti.

Trenutna cijena bitkoina je 21.151 dolara sa dnevnim gubitkom od 0,18%. Neposredni nivoi podrške su na 200-dnevnoj EMA na nivoima cijena od 21.000 dolara i 20.500 dolara. Neposredni nivoi otpora su na $21,302 do $21,895, a sljedeći nivoi otpora su na $24,445 do $25,212.

Bikovski trend se može nastaviti, ali budite oprezni kako biste izbjegli zamku bikova Bitcoina

Još uvijek je neizvjesno da li je trenutno povećanje cijene i sentimenta za Bitcoin početak bikovskog tržišta koje se vraća ili zamka bikova. Iako je došlo do značajnog povećanja cijena i obima trgovine, likvidnost se nije u potpunosti oporavila od kolapsa FTX-a i dubina tržišta je ponovo počela da tone. Osim toga, nedavni pravni problemi za kripto zajmodavca Genesis i Exchange Gemini također mogu utjecati na tržište. Potrebno je dalje posmatranje tržišta kako bi se utvrdilo da li je ovo održiv trend ili privremeni skok.

Zaključno, tehnički pokazatelji sugeriraju da je Bitcoin trenutno u snažnom bikovskom trendu i da će vjerovatno nastaviti svoj uzlazni zamah u kratkom roku ako makroekonomski faktori dozvole. Međutim, RSI i drugi osnovni podaci sugeriraju da bi se potencijalni preokret mogao dogoditi u bliskoj budućnosti, tako da bi investitori trebali biti oprezni i pažljivo pratiti tržište kako bi izbjegli zamku bikova u bitkoinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *