Crypto

Jesmo li još uvijek ljuti na MetaMask i ConsenSys što nas njuškaju?

Zajednica kriptovaluta ima tendenciju da se fiksira na novi problem svakih nekoliko sedmica, a zatim ga odmah zaboravi. Ograničeni raspon pažnje ove zajednice propušta konačno rješenje važnih pitanja. Tokom praznika Dana zahvalnosti u novembru 2022. godine, ConsenSys je objavio otkriće o politici privatnosti koja utiče na korisnike MetaMaska koji su poslali “Crypto Twitter” u vatrenu oluju. Moja prva reakcija je također bila negativna.

Novčanik proširenja MetaMask pretraživača koristi čvor pod nazivom Infura. Taj čvor je u vlasništvu ConsenSys, iste kompanije koja razvija MetaMask. U saopštenju se podsjećaju korisnici da Infura prikuplja adrese internet protokola (IP) i adrese novčanika korisnika koji svoj MetaMask novčanik povežu sa Infurom. Takođe ih je podsetilo da korisnici MetaMaska ne moraju da koriste Infura, što je samo podrazumevano, i da MetaMask omogućava povezivanje sa drugim javnim provajderima čvorova kao što su Alchemy ili Ankr.

Kada šaljete ili primate kriptovalute, vaš novčanik stupa u interakciju s blockchainom. Ali novčanici ne preuzimaju blockchain; to je preglomazno za novčanik na vašem telefonu. Umjesto toga, kada vaš kripto novčanik pošalje transakciju, većina novčanika koristi javni čvor za zahtjev da se nove transakcije dodaju u blockchain putem mempoola.

Povezano: ‘Tracers in the Dark’ predstavlja zabavnu krimi priču – i lekciju o privatnosti

(Možete postaviti svoj vlastiti čvor. Zapravo, za bolju privatnost i brzinu, vjerovatno biste trebali. Više privatnih čvorova znači i više decentraliziranu mrežu. Ali pokušao sam i nemam dovoljno tehničkih vještina za to. Možda ćete imati više sreće.)

Sada, sjetimo se da blockchains kao što je Ethereum nisu privatni. Ako želite privatnost, trebate koristiti novčić za privatnost kao što je Monero (XMR), koji propušta neke informacije o pošiljaocu, ili transakcije zaštićene Zcash (ZEC) koje ne propuštaju informacije o pošiljaocu. Ili vam je potreban alat za zaštitu privatnosti, ali nažalost, Tornado Cash koji je odobrila vlada je prethodno bio najpouzdaniji alat za zaštitu privatnosti na Ethereumu.

Bez obzira na to, ako koristite javni čvor ili bilo koju drugu centralnu uslugu za transakcije u kripto, morate koristiti virtuelnu privatnu mrežu (VPN) ili Tor (lako za korištenje s Tor pretraživačem) da maskirate svog provajdera internetskih usluga (ISP) adresa. Da li neko tamo koristi Ledger Live za transakcije u kripto koristeći vaš Ledger hardverski uređaj? Ledger Live prati i ISP-ove i očigledno čuva te informacije do pet godina.

Privatnost je lična odgovornost. Niko to neće zaštititi umesto vas. Korisnici kripto-a treba da nauče da koriste alate za privatnost kao što su VPN-ovi, Tor, kovanice za privatnost, itd. Uskoro će doći dan kada će vlade slati sveobuhvatne „John Doe pozive“ provajderima javnih čvorova da dobiju te ISP-ove, baš kao što je to učinila Internal Revenue Service centralne kripto berze u ranim danima kriptovalute. I ti posrednici će se nesumnjivo povinovati.

Povezano: Saga Tornado Cash naglašava pravne probleme koji utiču na kripto tržište

Postoje legitimni razlozi zbog kojih bi provajderi poziva na daljinu možda želeli da zadrže informacije ISP-a. Neki korisnici čvorova koji su Infura klijenti možda žele da se ISP-ovi prate jer bi to moglo pomoći u lovu na hakere.

Dakle, da se vratimo na pitanje: Jesmo li još uvijek ljuti na MetaMask? Lisice su poznate po tome što su pametne. Međutim, manje je poznato da su i oni lojalni, jer i muškarci i žene brinu o čvrstoj porodičnoj zajednici. Je li MetaMask lisica bila previše pametna ili je bila lojalna osnovnim principima blockchaina?

Ono što je izazvalo bijes je javno objavljivanje promjena u njihovoj politici privatnosti. Transparentnost je dobra stvar – ili bi trebala biti osim ako Crypto Twitter ne eruptira nasilno kao odgovor na ta otkrića. I dodatno su poboljšali svoju politiku privatnosti kao odgovor na kritike. Pročitajte novu politiku privatnosti Infura ovdje. Čini se jednostavnim i pokušava ograničenu zaštitu privatnosti.

Infura takmičari kao što su Alchemy i MyEtherWallet iskoristili su ovu priliku da zasjene Infura. Jedan MetaMask programer je uzvratio. Pročitajte Alchemyjevu politiku privatnosti, koja koristi legalese za zadržavanje prava na prikupljanje i korištenje podataka kako god Alchemy odluči. Politika privatnosti Alchemy dobija negativnu preporuku od Chainlist-a zbog svoje loše prakse privatnosti. Nije kul.

U kripto, kao iu životu, privatnost je lično pravo i odgovornost. Energiju koja se troši na trenutne ispade bolje je potrošiti na učenje o tehnologiji privatnosti kako biste se zaštitili.

JW Verret je vanredni profesor na Pravnom fakultetu Antonin Scalia na Univerzitetu George Mason. On je kripto forenzički računovođa i također se bavi pravom vrijednosnim papirima u Lawrence Law LLC. Član je Savjetodavnog vijeća Odbora za standarde finansijskog računovodstva i bivši član Savjetodavnog odbora za investitore SEC-a. On također vodi Crypto Freedom Lab — think tank koji se bori za promjenu politike kako bi se očuvala sloboda i privatnost za kripto programere i korisnike.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *