Crypto

Jednom hakovan za 77 miliona dolara, Beanstalk-ov algo stabilcoin protokol se ponovo pokreće

Algoritamski stablecoin projekat Beanstalk Farms, baziran na Ethereum-u, ponovo je pokrenuo svoj protokol nešto manje od četiri mjeseca nakon što je otišao van mreže nakon što je pretrpio razorno upravljanje vrijednim 77 miliona dolara.

Protokol i upravljanje njime pauzirani su od aprila nakon eksploatacije upravljanja i napada na brze zajmove, ali su ponovo pokrenuti od 6. avgusta u događaju pod nazivom “Ponovna zasada”.

U najavi koju je podijelio sa Cointelegraphom, Beanstalk je rekao da je izašao iz iskušenja jači nego ikad, vjerovatno u pogledu upravljanja i sigurnosti protokola.

“Beanstalk je izašao na drugu stranu ove iskušenja jači nego ikad. To je dokaz kreditne sposobnosti protokola i njegovog potencijala da pomogne u realizaciji budućnosti bez dozvole”, rekao je Publius, grupa programera koja stoji iza BEAN stabilnog coina i protokola.

Publius je izjavio da je sada premjestio upravljanje protokolom na novčanik s više potpisivanja koji vodi zajednica dok se “ne može implementirati siguran mehanizam upravljanja na lancu”.

Tim je također naveo da je završio dvije revizije protokola od “najboljih revizorskih firmi koje nisu pametne ugovore” u Trail of Bits i Halborn.

Portparol je takođe naglasio da je razvoj novih aplikacija na mreži već u toku, a Root Protocol je 26. jula najavio početak runde od 9 miliona dolara za razvoj finansijskih, trgovinskih i sportskih kladionica na Beanstalk.

Projekat ima dug put do povratka dok se ne poklapa s prethodnim metrikama koje je pogodio prije hakovanja. Sredinom aprila, Beanstalk-ov algo-stabilni coin BEAN dostigao je tržišnu kapitalizaciju od 100 miliona dolara, međutim u trenutku pisanja cifra iznosi samo 284.426 dolara, dok je imovina daleko od vezan za 1 dolar na 0,0039 dolara, prema podacima iz CoinGecko.

Projekat je takođe imao ograničen uspeh u povratku sredstava ukradenih u aprilskoj eksploataciji. Od 5. juna, projekat je prikupio 10 miliona dolara putem prikupljanja sredstava za vraćanje ukradenih sredstava.

Dugoročna održivost

Međutim, kako se žiri još uvijek ne bavi algoritamski podržanim stabilnim coinima, ostaje da se vidi koliko će BEAN biti dugoročno održiv. Publije je to čak istakao još u junu, kao što je primijetio:

“Trenutno je nejasno da li je Beanstalk dovoljno dobar da se trajno održi. Još uvijek postoje neke neefikasnosti u modelu. Međutim, Beanstalk je vjerovatno dovoljno dobar da nastavi da se održava u kratkom roku.”

“Stvar u vezi sa sistemom kao što je Beanstalk je da radi sve dok ne radi. Nikad ne možete znati da li radi, samo da je do sada funkcioniralo. Toliko neizvjesnosti je zastrašujuće, posebno bez jasne definicije uspjeha”, dodao je Publius.

Povezano: Vitalik: Centralizovani USDC bi mogao odlučiti o budućnosti spornih ETH hard forkova

Mnogi projekti su smislili različite načine da se zaobiđu zahtjevi za kolateralom i problemi centralizacije povezane s lansiranjem skalabilnog stabilcoina.

Beanstalk-ova varijacija se oslanja na decentralizovanu kreditnu liniju, decentralizovano proročanstvo o cenama i upravljačku zajednicu kako bi radila i lebdela oko predviđenog fiksiranja od 1 dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *