Crypto

Jedan od najvećih izdavača kartica u Južnoj Koreji pokreće platformu zasnovanu na blokčejnu kako bi pomogao kupcima da uoče lažnu robu

Shinhan Card, najveća kompanija za kreditne kartice u Južnoj Koreji i 5 najvećih izdavaca kreditnih kartica u svijetu, pokrenula je uslugu digitalnog jamstva na bazi blockchaina koja se koristi za certifikaciju autentičnosti proizvoda.

Južnokorejska novinska kuća Money Today izvijestila je da usluga garancije prvo dolazi u BGZT – startup sa sjedištem u Seulu koji upravlja platformom za prodaju polovnih robe s kojom je Shinhan Card potpisala partnerstvo za proširenje svog strateškog saveza na platformama prije otprilike godinu dana.

Kada kupci kupuju robu iz tri prodavnice BGZT-a u Seulu, mogu skenirati QR kod na kupljenom proizvodu i dobiti digitalnu garanciju. Zatim mogu provjeriti detaljne informacije o proizvodu na Shinhanovoj pLay mobilnoj aplikaciji, bez obzira da li je proizvod kupljen kreditnom ili debitnom karticom Shinhan Carda ili ne.

Očekuje se da će usluga matirati prodaju lažne robe. Kompanije kažu da planiraju prodati 10.000 proizvoda koji mogu biti certificirani s digitalnom garancijom do kraja 2022. godine.

Shinhan Card kaže da će proširiti uslugu nastavljajući da potpisuje partnerstva sa više trgovaca i proizvođača u zemlji. Portparol kompanije je takođe izjavio da će Shinhan Card nastaviti da razvija više usluga koje podržavaju blockchain za upotrebu u svakodnevnom životu.

“Povećat ćemo kredibilitet korištenih proizvoda uvođenjem sigurnijih blockchain tehnologija i nuđenjem boljih korisničkih iskustava. Nastavit ćemo razvijati različite usluge plaćanja podržane blockchainom koje se koriste u svakodnevnom životu kroz partnerstvo s više proizvođača i trgovaca”, kompanija rekao je zvaničnik.

Usvajanje blokčeina u Južnoj Koreji sve više raste, ali se i dalje suočava sa regulatornim potiskivanjem

Servis digitalne garancije nije prvi proizvod koji je pokrenuo blockchain-om kompanije u konglomeratu Shinhan Bank. Još 2020. godine, Shinhan Card je postao prvi izdavalac kreditnih kartica na svijetu koji je dobio patent za sistem plaćanja zasnovan na blokčejnu nakon što je prvobitno najavio svoje planove u 2019.

Slično tome, Shinhan Bank je 2020. lansirala KYC rješenje zasnovano na blockchain-u u partnerstvu sa ICONLOOP-om – postavši prva koja je komercijalizirala uslugu decentraliziranog identiteta (DID) za finansijski sektor u Koreji.

Dok su Shinhan Bank i drugi južnokorejski giganti poput Samsunga nastavili da potiču usvajanje blockchaina, blockchain tehnologija i kriptovalute koje ona omogućava suočile su se sa značajnim regulatornim potiskivanjem u zemlji.

Kriptovalute su stekle značajnu slavu u Južnoj Koreji. Prema izvještaju Bloomberga u avgustu, kriptovalute su ove godine najviše doprinijele ilegalnim deviznim transakcijama u zemlji. Ovo je dovelo do toga da se regulatori žestoko razbiju na tržištu, dok zakonodavci takođe rade na širokom zakonu koji će voditi industriju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.