Crypto

Je li glupo očekivati ​​ogroman porast cijene Ethereuma prije i nakon spajanja?

Eterov (ETH) impresivni dobitak od 85% u proteklih 30 dana iznenadio je čak i najspremnije investitore, i čini da raspon od 800 dolara viđen sredinom jula izgleda kao davno prije. Bikovi se sada nadaju da će okrenuti 1.900 dolara za podršku, ali metrike derivata govore sasvim drugu priču, a podaci sugeriraju da su profesionalni trgovci i dalje vrlo skeptični.

Eter 1-dnevni indeks cijena, USD. Izvor: TradingView

Važno je zapamtiti da je vodeća kriptovaluta, Bitcoin (BTC), porasla za 28% u istom periodu. Stoga, ne bi trebalo biti sumnje da je Ether bull run bio vođen očekivanjem Merge, prelaskom na proof-of-stake (PoS) mrežu konsenzusa.

Goerli je bio posljednja preostala Ethereum testna mreža koja je trebala implementirati spajanje, koji je službeno postao blockchain za dokaz udjela od 11:45 UTC 11. avgusta. Ova konačna prepreka je završena bez većih zastoja, dajući zeleno svjetlo za tranzicija na mainnet 15. ili 16. septembra.

Postoji obrazloženje za rastuća očekivanja investitora prema ovoj značajnoj tranziciji. Ovakva višefazna nadogradnja ima za cilj veću skalabilnost i ekstremno niske naknade zbog shardinga, mehanizma paralelne obrade. Međutim, jedina promjena u spajanju je potpuno uklanjanje opterećujućeg rudarskog mehanizma.

Ukratko, ekvivalentna inflacija će se drastično smanjiti jer rudari više ne moraju da dobijaju nadoknadu novim novčićima. Ipak, spajanje se ne bavi ograničenjem obrade ili količinom podataka koji se mogu provjeriti i umetnuti u svaki blok.

Iz tog razloga, analiza podataka o derivatima je vrijedna za razumijevanje koliko su investitori sigurni u Ether koji održava rast i ide prema 2.000 dolara ili više.

Eterova fjučers premija je negativna od 1. avgusta

Trgovci na malo obično izbjegavaju kvartalne fjučerse zbog njihove razlike u cijeni u odnosu na spot tržišta. Ipak, oni su preferirani instrumenti profesionalnih trgovaca jer sprečavaju stalnu fluktuaciju stopa finansiranja ugovora.

Ovi ugovori na fiksni mjesec obično se trguju uz blagu premiju u odnosu na spot tržišta jer investitori zahtijevaju više novca da zadrže namirenje. Ova situacija nije isključiva za kripto tržišta. Shodno tome, fjučersi bi trebalo da se trguju sa 4% do 8% godišnje premije na zdravim tržištima.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse etera. Izvor: Laevitas

Premija fjučersa na eter ušla je u negativnu oblast 1. avgusta, što ukazuje na preveliku potražnju za medvjeđim opkladama. Obično je ova situacija alarmantna crvena zastavica poznata kao “nazad”.

Prema postu Roshuna Patela, bivšeg potpredsjednika Genesis Tradinga, fjučersi Ethera su se okrenuli unazad zbog Ethereum “fork kvota”, nagoveštavajući da trgovci nadoknađuju svoje rizike naviše tako što zauzimaju medvjeđe pozicije na fjučers ugovorima.

Da bi isključili eksternalije specifične za fjučers instrument, trgovci takođe moraju analizirati tržišta Eter opcija. Na primjer, 25% delta skew pokazuje kada market mejkeri i arbitražni stolovi prenaplaćuju za zaštitu nagore ili nadole.

Na bikovskim tržištima, investitori opcija daju veće šanse za podizanje cijene, uzrokujući da indikator iskrivljenosti padne ispod -12%. S druge strane, opšta panika tržišta izaziva 12% ili više pozitivnog iskrivljenja.

Eter 30-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas

30-dnevni delta skew je 18. jula dostigao dno od -4%, što je najniži nivo od oktobra 2021. Daleko od toga da su optimistični, takvi brojevi otkrivaju nespremnost trgovaca da preuzmu rizike na smanjenje koristeći ETH opcije. Čak ni nedavni skup od 85% nije ulio povjerenje profesionalnim investitorima.

Trgovci očekuju punu volatilnost u budućnosti

metrika derivata sugerira da profesionalni trgovci nisu sigurni da će ETH prestići otpor od 1.900 dolara u skorije vrijeme. Štaviše, očekivanja velikih nestabilnih kretanja oko datuma spajanja potvrđuju takvu tezu. Prema Mohitu Soroutu:

Jedno je sigurno: investitori očekuju “besplatne” novčiće nakon potencijalne vilice za dokaz rada. Ostaje pitanje da li će pomama za opuštanjem tih fjučers trgovine dovesti do toga da Ether vrati većinu od 85% dobitaka u proteklih 30 dana.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *