Crypto

Japanska kripto industrija poziva Tokio da reformiše porezne zakone

Japanske firme vezane za kriptoaktivu pozvale su vladu da izvrši poreske reforme – tvrdeći da trenutni sistem nije usklađen sa poreskim pravilima u drugim zemljama.

Prijedlozi dolaze iz Japansko poslovno udruženje za kriptovalute (JCBA) i Japansko udruženje virtuelnih valuta (JVCEA), koji je, prema CoinPost-u, objavio zajednički izvještaj u kojem se poziva na poresku reformu 2023. godine.

Tijela su se također obratila novinarima i iznijela svoje ciljeve, koji su se uglavnom fokusirali na potrebu da se pojednostavi proces prijave poreza na kriptovalute. Ukazano je i na „nedosljednosti“ unutar postojećeg sistema. I, osim što su napomenuli da japanska politika nije u skladu sa „sistemima poreza na kriptovalute u inostranstvu“, tijela su insistirala da kripto ima ključnu ulogu u svijetu Web3.

Ova posljednja stvar bi mogla privući oko viših zakonodavaca u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP), koja je pokrenula radnu grupu Web3. Radna grupa je također govorila o potrebi da se preispitaju japanska pravila o porezu na kriptovalute – usred tvrdnji da pretjerano restriktivni protokoli tjeraju kompanije, talente i kapital u inostranstvo. Opozicioni lideri su takođe postali glasni u svojim pozivima na promjene.

Suština problema je u tome što je kripto trenutno klasifikovan kao “ostali prihod” u poreskim prijavama. Ovo je sasvim drugačije od slike u drugim zemljama, gdje kripto obično podliježu pravilima o porezu na kapitalnu dobit. U mnogim nacijama, profit povezan s kriptovalutom se uopće ne oporezuje sve dok se novčići ne pretvore u fiat.

Ali u Japanu (i prema sadašnjim pravilima), stopa po kojoj se oporezuje prihod od kriptovaluta zavisi od ukupnog prihoda pojedinca. To znači da plaćanja poreza na kriptovalute – u slučaju onih koji zarađuju više – mogu porasti na oko 50%.

Za razliku od toga, trgovina devizama podliježe fiksnom porezu na kapitalnu dobit od 20%.

JBCA je navela da je sprovela anketu investitora, razgovarajući sa preko 26.000 ljudi – i tvrdila da podaci iz ove ankete pokazuju da bi poreske reforme koje sugeriše zapravo dovele do „povećanja broja poreskih obveznika” i da „neće nužno dovesti do smanjenja nacionalnog prihoda” od kripto poreza.

To tijelo je dalje tvrdilo da je izvršilo “probne obračune” na osnovu poreza na kapitalnu dobit od 20% – i utvrdilo da bi se poreski prihodi u ovom sistemu zapravo povećali “za oko 20%.”

Međutim, čini se da su ove kalkulacije uzele u obzir činjenicu da će vjerovatno doći do povećanja potražnje za kriptovalutama ukoliko dođe do poreskih reformi.

Tijelo, koje uglavnom predstavlja firme povezane s kriptovalutama, tvrdilo je da „ako se stvari nastave na status quo, sistem oporezivanja će postati usko grlo za širenje kriptoaktive“. To bi ometalo “razvoj proizvoda i usluga u Japanu” i ostavilo zemlju da zaostaje za azijskim, evropskim i američkim kolegama u eri Web3, navodi tijelo.

Nadalje, dodaje se da je nivo regulative s kojim se kripto sektor sada pridržavao u Japanu “nedosljedan” sa postojećim poreznim pravilima – što sugerira da industrija postaje još “zdravija” od svijeta tradicionalnih finansija. Kao takav, predložio je JBCA, sada je prikladan blaži poreski sistem.

JVCEA predstavlja domaće i međunarodne kripto berze koje su registrovane kod regulatora Agencija za finansijske usluge ili su u procesu podnošenja zahtjeva za radnu dozvolu.
____

– Bitcoin bankomati se vraćaju u Tokio, Osaku po prvi put od 2018
– Zaustavite svoje kripto operacije u Rusiji, poručuje Washington japanskim burzama i rudarima

– Japanske banke povjerenja vjerovatno će od jeseni dobiti dozvolu za rukovanje kriptovalutom
– Japanske kripto berze žele da napuste protokole za ograničavanje listinga tokena

– Japanski premijer navodno otvoren za ideju reforme poreza na kripto
– Dva prijedloga poreza na kripto poražena u Portugalu, ali vlada vjerovatno neće nastaviti s vlastitim prijedlogom zakona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *