Crypto

Japan želi da oporezuje NFT prodaju i kripto igre

Japansko poresko tijelo nagovijestilo je namjeru da oporezuje prodaju ne-zamjenjivih tokena (NFT) i profit koji zarađuju kripto i blockchain igrači.

U dokumentu tipa FAQ koji je objavila Nacionalna poreska agencija (NTA), ovo telo je objasnilo „smernice“ za poreske službenike koji se bave „slučajevima“ vezanim za NFT gde treba da se primenjuju porezi kao što je porez na potrošnju (ekvivalent PDV-a u Japanu).

Smjernice još nisu sadržane u japanskom poreznom zakonu ili drugim zakonima, ali će ih vjerovatno koristiti lokalne ili centralne porezne vlasti i službenici NTA dok parlament ne izmijeni relevantne zakone.

Agencija je savjetovala službenike i one koji žele da prijave svoje transakcije da prilikom sastavljanja godišnjih poreskih prijava sa “stručnjacima” i službenicima specijalizovanim za ovu materiju “potvrde” “detalje metoda obračuna” za oporezivanje.

Ali u slučaju većine prodaje na sekundarnom tržištu, NFT trgovcima je savjetovano da daju deklaracije – i da plate porez na kapitalnu dobit na svoju dobit.

Međutim, kreatori i trgovci NFT-a moći će „odbiti troškove“ od svojih deklaracija. Ali primaoci NFT poklona će možda morati da plate porez na sve besplatne tokene koje dobiju.

Porezi na tabeli za japanske NFT trgovce i kripto igrače

Zagovornici NFT-a će verovatno biti podstaknuti činjenicom da često postavljana pitanja takođe pojašnjavaju da se NFT kvalifikuju kao oblik nematerijalne imovine prema nacionalnom zakonu. NTA je napomenuo da su tokeni koji su „ukradeni ili nestali zbog neovlašćenog [wallet] pristup” možda neće biti predmet oporezivanja.

Međutim, bilo je mješovitih vijesti za kripto i blockchain igrače. NTA je priznao da je “komplikovano procijeniti svaku pojedinačnu transakciju” u slučaju igranja za zaradu (P2E) naslova, ali savjetuje da se kripto zarada od igara treba klasificirati kao “razni prihod” na godišnjim prijavama poreza na dohodak.

Ali to mora biti slučaj samo za igre koje koriste tokene koji se mogu zamijeniti na platformama za trgovanje kriptovalutama ili pretvoriti u fiat.

Valute “u igri” koje se ne mogu koristiti izvan ekosistema jedne igre “ne smatraju se oporezivim”, objasnio je NTA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *